Thibault Renson combineert ventilatie en verlichting

Onder het merk prado lanceert Thibault Renson een architecturale verlichtingslijn die ventilatieventielen onzichtbaar maakt. Met generaties aan kennis in ventilatie en een sterke passie voor verlichting lanceert prado, gevestigd in Veurne, high-end armaturen voor de woningbouw. Missie ? Rust creëren aan het plafond.

Na twee jaar voorbereiding achter de schermen doet prado z’n intrede in de wereld van ventilatie en verlichting. Prado ontwerpt geen ventilatiesystemen, maar het laat ventilatieventielen verdwijnen. Een gat in de markt volgens de twintiger. “Het belang van ventilatie is niet te onderschatten, dat werd pijnlijk duidelijk de afgelopen maanden. Toch wordt ventilatie in architecturale kringen vaak gezien als een noodzakelijk kwaad. Daar wordt minimalisme steeds meer de norm. In ons haastige leven, zowel on- als offline, moet ‘thuis’ vooral een plaats zijn waar je tot rust kan komen. Architecten gebruiken steeds vaker natuurlijke materialen en kleuren om rust te creëren. Een plafond vol ventielen, die gebruikt worden voor de toe- en afvoer van lucht, hoort daar niet in thuis.”

Rust creëren 

Door licht en ventilatie te combineren, creëren we rust aan het plafond. “De ventielen die nu gebruikt worden om de lucht verversen, zijn steeds heel aanwezig en opvallend. Een esthetische oplossing die (interieur)architecten kon overtuigen was nooit voor handen. Door in onze verlichtingsarmaturen een regelbaar ventilatieventiel te ‘verstoppen’ creëerden we zelf een oplossing.” Het gamma van prado bestaat uit een compleet aanbod van high-end verlichtingsarmaturen met geïmplementeerd afvoerventiel. De rust en het design van het armatuur verbergen het ventiel.

Jaren aan ervaring

“Je hebt de beste mensen nodig om de beste oplossingen te maken. Door ervaren ingenieurs uit de ventilatiewereld samen te brengen met experts uit de architecturale verlichting kom je tot een uniek kennispakket die ervoor zorgt dat we met een revolutionair en kwaliteitsvol product op de markt kunnen komen.”

Unieke referenties

Nog voor de officiële lancering heeft prado al heel wat unieke projecten lopen. “We hebben ervoor gekozen om al voor de publieke start nauw samen te werken met een aantal toonaangevende Belgische architecten. Zo hebben we al meerdere projecten lopen met internationaal gerenommeerde architecten als Glenn Sestig en Nathalie Deboel. Met hen konden we onze gedachtegang en eerste producten afstemmen, essentieel voor het creëren van producten waar de markt echt op zit te wachten.”, verduidelijkt Thibault.

En die manier van werken heeft al geloond. De Renson-telg sleepte met zijn prado al een eerste internationale award in de wacht. Met de Good Design Award reiken het Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design en Metropolitan Arts Press elk jaar een award uit voor de meest innovatieve en vooruitstrevende productontwerpen over de hele wereld. “Een start om trots op te zijn”, besluit Thibault.

Deel dit artikel:

Onze partners