Tivoli GreenCity bekroond met BREEAM Award, eervolle vermelding voor De Faar by Beel

Tivoli GreenCity
De Faar by Beel

De winnaars van de BREEAM Awards 2021 zijn zopas bekendgemaakt. Tivoli GreenCity in Laken werd gekroond tot beste BREEAM-project van West-Europa. De Faar by Beel in De Nieuwe Dokken in Gent kreeg een eervolle vermelding in de categorie 'Homes: Design Stage Award'. 

De BREEAM Awards worden jaarlijks georganiseerd en bekronen mensen, projecten en organisaties die toonaangevend zijn op vlak van duurzaam ontwerpen en ontwikkelen. Omwille van corona werden de awards dit jaar digitaal uitgereikt tijdens een driedaags event. 

Op de shortlist prijken meer dan 50 projecten van over de hele wereld, waaronder ook drie projecten op Belgische bodem: Tivoli GreenCity in Laken, De Faar by Beel (De NIeuwe Dokken) in Gent en The New York & London Residence in Antwerpen ( CIPSergison Bates ArchitectseldBovenbouw Architectuur, BULK architectenLandinzichtMACOBO-STABOABT BelgiëBOPROVenac2BSafe en Seco). 

Tivoli GreenCity schoot als enige Belgische project de hoofdvogel af met een BREEAM Award in de categorie ‘Regional Award: Western Europe’. De nieuwe duurzame voorbeeldwijk in Laken herbergt greenbizz.brussels (een kmo-park, een fablab en een incubator voor duurzaam en innovatief ondernemerschap onder één dak), ongeveer 400 passieve en nulenergiewoningen, kleinhandel, twee kinderdagverblijven en tal van gemeenschappelijke ontmoetingsruimten. 

"Tivoli GreenCity heeft de lat hoger gelegd voor toekomstige ontwikkelingen in België", klinkt het bij de jury. "Het is de eerste wijk in de Benelux met een BREEAM Communities-certificaat, met een van de hoogste scores wereldwijd, 95.0% - Outstanding. Het project introduceert een nieuwe positieve vibe en open ruimtes in een zeer dens gebied. Connectie werd gezocht met de omgeving en de geschiedenis van de locatie. Het gebouw stak er ondanks de stevige concurrentie met kop en schouders bovenuit. De jury looft de herontwikkeling van een brownfield, het holistische karakter van de wijk en de manier waarop de wijk een sociale mix promoot. Dankzij duurzame oplossingen zijn 30% van de units energieneutraal en wordt ook afvalwater sterk gereduceerd."

Van meet af aan ambieerde initiatiefnemer citydev.brussels er een nieuwe wijk te ontwikkelen die baanbrekend is op het vlak van duurzame ontwikkeling en sociale en functionele gemengdheid in een stadsomgeving. Ze werkte samen met tal van privépartners: architectenbureau architectesassoc+ ontwierp in samenwerking met Cenergie (dat instond voor het duurzaamheidsconcept) het innoverende gebouw van greenbizz.brussels, dat gebouwd werd door BAM Contractors. Het woongedeelte werd ontwikkeld door Parbam (een samenwerking tussen Kairos en Pargesy) naar het ontwerp van Adriana (een tijdelijke vereniging van architectenbureaus CerauAtelier 55AtlanteYY Architecture en Eole) i.s.m. boydens engineering. De THV BAM Contractors-Jacques Delens-BPC stond in voor de bouw van het omvangrijke woonproject. BoPro trad op als duurzaamheidsregisseur. 

 

Eervolle vermelding voor De Faar by Beel

In de categorie ‘Homes: Design Stage Award’ is ‘De Faar’ genomineerd van Stéphane Beel Architects samen met eld en Ingenium. Dit project, opgeleverd in 2020, maakt deel uit van De Nieuwe Dokken, een kersvers stadsdeel langs de Schipperskaai in Gent. Met vierhonderd woningen en appartementen, kantoren, horecafaciliteiten, recreatiemogelijkheden, diverse openbare voorzieningen (kinderdagverblijf, buitenschoolse kinderopvang …) profileert deze ambitieuze ontwikkeling zich als de duurzame stadswijk van de toekomst, zeker gezien de focus op slimme, zachte mobiliteit en efficiënt energiebeheer. Er wordt vooral ingezet op de insite productie van warmte en elektriciteit via de omzetting van lokale afvalstromen naar energie door middel van een ZAWENT-centrale (Zero AfvalWater met Energie- en NutriëntenTerugwinning).

‘De Faar’ is het eerste van vier hoogbouwvolumes die samen De Nieuwe Dokken zullen sieren. Bouwheer Schipperskaai Development nv (CAAAP en Van Roey Vastgoed) wilde breken met het traditionele concept van de ‘woontoren’ en gaf de opdracht om een luchtig, kleurrijk en multifunctioneel gebouw te ontwerpen. De sokkel herbergt kantoren en commerciële ruimtes. Op de transparante verdiepingsniveaus zijn appartementen en twee ruime duplexpenthouses ingericht. De toren telt veertien verdiepingen en bevindt zich ter hoogte van het punt waar de dokken op hun breedst zijn, zodat de bewoners vanaf hun ruime terrassen uitkijken op een grote waterpartij. Een opvallend kenmerk van ‘De Faar’ is de felrode gevelbekleding, die de omgeving letterlijk en figuurlijk kleur geeft.

 

Bron: BREEAM Awards
Deel dit artikel:
Onze partners