Tom Wylein (WAB architecten): “De meerwaarde van Archicad schuilt vooral in het gebruiksgemak”

WAB architecten uit Brugge maakt al enkele jaren gebruik van Archicad om zijn projecten te ontwerpen. “Vooral het gebruiksgemak van de ontwerpsoftware deed ons beslissen ze te implementeren in ons bureau”, vertelt zaakvoerder Tom Wylein. “Daarnaast hebben wij veel instroom uit de opleiding Bouw aan de hogeschool VIVES en daarin wordt gewerkt met Archicad.”

“De gebruiksvriendelijkheid van Archicad is eigenlijk niet zo vanzelfsprekend te noemen”, begint Tom Wylein te vertellen. “De BIM-software kan immers meer dan het tekenpakket waar we tot voor vijf jaar mee werkten. Zo kunnen we makkelijk meetstaten implementeren in Archicad en biedt de software meer mogelijkheden rond BIM. Daarnaast is de uitwisseling van modellen en data met andere bureaus en studiebureaus waar we mee werken ook makkelijker in Archicad. Maar dat alles zit dus wel mooi gestructureerd achter een interface die heel intuïtief te gebruiken valt.”

Maar dat is voor KUBUS, exclusief verdeler van Archicad in België en Nederland, volgens Tom Wylein geen reden om zijn klanten aan zijn lot over te laten. “De licentie de we bij KUBUS afsloten, geeft ons ook garantie op de nodige support. En dat niet alleen bij de implementatie, we kunnen via verschillende wegen op elk moment een beroep doen op de experten bij KUBUS wanneer we op een probleem stoten. Iets dat na vijf jaar uiteraard niet al te vaak meer gebeurt”, lacht hij.


Voorzichtig uitgerold

Dat laatste heeft ook te maken met het feit dat WAB architecten, ondanks het gebruiksgemak van de tekensoftware, besloot Archicad rustig en niet abrupt uit te rollen in het bureau. “We hebben eerst één werknemer met Archicad laten werken op vooral kleinere projecten tot hij het goed en wel onder de knie had. Die kon dan de tweede collega die ermee aan de slag ging ondersteunen. Daarna volgden de andere collega’s een voor een en werden de projecten ook steeds groter. We hebben onze oude tekensoftware dus nog enige tijd simultaan gebruikt.”


Toekomstbestendige keuze

De keuze om over te schakelen op Archicad was er ook een met het oog op de toekomst. “Het is logisch dat een programma dat meer kan, alleen maar meer gebruikt zal worden. Wij hebben bijvoorbeeld ook veel instroom uit de opleiding Bouw aan de hogeschool VIVES en daarin tekenen de studenten met Archicad. Dat zegt toch iets.”

Welke tip zou Tom Wylein ten slotte nog geven aan ontwerpbureaus die binnenkort de overstap maken naar Archicad? “Rol de software net zoals ons rustig uit in je bureau. De eerste collega die ermee gaat werken kan dan een beroep doen op de ondersteuning vanuit KUBUS – al werkt de software zoals gezegd echt wel intuïtief – en daarna kunnen de collega’s leren van elkaar”, besluit hij.

Nog meer te weten komen over de ervaringen van WAB architecten met Archicad? Schrijf je dan via deze link in voor de Archicad Experience die KUBUS op 20 april in Brugge organiseert. Tijdens dat gratis event zal Tom Wylein aan de hand van twee cases, de renovatie van de gevel van een appartementsgebouw in Knokke-Heist die betonrot en verweerd metselwerk bevat en een de nieuwbouw van drie appartementsgebouwen en een ondergrondse garage in Zedelgem, nog meer concrete uitleg geven over de ontwerpsoftware. Ook een BIM Consultant van KUBUS zal de ins en outs van Archicad demonstreren.

Deel dit artikel:

Onze partners