Traditiebreker Willemen kiest resoluut voor dakelementen van Kingspan Unidek

Op de terreinen van de voormalige Hagewindeschool te Lokeren worden moderne nieuwe appartementen gebouwd en voorzien van Kingspan Unidek dakelementen.

Gordingendak met dakelementen in plaats van een traditionele spantconstructie

Een dakoppervlak van circa 1950 m² dichtleggen: dat is een behoorlijke klus die vraagt om een snelle en efficiënte afwerking. Op het terrein van de voormalige Hagewindeschool wordt door Willemen Construct gebouwd aan project Haagbeuk, een nieuw woonproject midden in het centrum van Lokeren. Vanwege de eenvoudige verwerking en de bouwsnelheid is er uiteindelijk voor dit project gekozen om de beoogde traditionele spantconstructie op de daken te vervangen door een gordingendak met dakelementen.

De Lokerse daken worden voorzien van Unidek Aero Comfort dakelementen. Omdat deze elementen kant-en-klaar worden aangeleverd en direct op de gordingen kunnen worden geplaatst, kunnen de daken op een hoog tempo dichtgelegd worden: een wereld van verschil ten opzichte van het timmeren, bekleden, isoleren en afwerken van de traditionele constructie met dakspanten. Bovendien is er voor de plaatsing een stuk minder mankracht nodig: met twee à drie personen kan het dak worden dichtgelegd.

Grote tijdwinst ten opzichte van traditioneel bouwen

Door te kiezen voor isolatie met behulp van constructieve dakelementen direct op de gordingen, breekt Willemen met de traditionele opbouw van een spantconstructie. Hiermee wordt een enorme tijdsbesparing gerealiseerd: er hoeven immers veel minder handelingen plaats te vinden bij het isoleren. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat de dakelementen van Kingspan Unidek in een derde van de tijd geplaatst kunnen worden ten opzichte van de opbouw van een spantconstructie die bijvoorbeeld met minerale wol wordt geïsoleerd.

BEN voorbereid op de toekomst

De bouwsnelheid is echter niet het enige voordeel. Dankzij de doorlopende isolatiekern van EPS Platinum voldoen de daken van project Haagbeuk aan de eisen van de BEN-regelgeving die in 2021 voor alle nieuwbouwwoningen in België van toepassing zal zijn. Bovendien zorgen de 12 mm gipskartonplaat aan de binnenzijde en de meegeleverde luchtdichte toebehoren voor een uitstekende geluidsisolatie en luchtdichtheid, waardoor een optimaal wooncomfort wordt behaald.

Evi Coene, destijds Projectleider bij Willemen Construct, legt uit: “Gezien de strenge eisen betreffende luchtdichtheid en isolatie, is een hellend dak dikwijls een arbeidsintensief werk en een uitdaging om alle aansluitingen performant af te werken. De dakelementen zijn allemaal in een fabrieksomgeving geproduceerd, wat ons de kwaliteit garandeerde die we zochten. Deze oplossing past ook perfect bij de omvang en uniformiteit van de daken binnen het project, waardoor de uitvoeringstijd substantieel kon versneld worden.”

Deel dit artikel:

Contacteer Kingspan Unidek

Onze partners