Transformatie van een monumentale boerderij naar akoestisch geoptimaliseerd woonhuis

Bij de transformatie van een monumentale boerderij uit de achttiende eeuw naar een hedendaags woonhuis stond B+O Architecten en Stedenbouw voor een complexe uitdaging: hoe combineer je moderne wooncomfort met het behoud van historische charme? Het project in Nederland betrof een ingrijpende herinrichting waarbij het interieur van de boerderij volledig werd gestript om plaats te maken voor een nieuwe, moderne invulling die recht doet aan de oorspronkelijke architectuur. Rockfon Mono Acoustic garandeert een optimale akoestiek. 

De centrale ruimte van de boerderij, oorspronkelijk gekenmerkt door zijn grote omvang en hoge plafonds, kreeg een nieuwe indeling. Een tussenverdieping werd gecreëerd waarbij de nieuwe vloer dient als plafond voor de onderliggende keuken. Op de verdieping bevinden zich de slaapkamers, een kantoor en de badkamer. bijzonder element is de enorme glazen achtergevel die zorgt voor een overvloed aan natuurlijk licht en een visuele verbinding met de omgeving.

ESTHETISCHE AKOESTIEK

Een van de grootste uitdagingen bij de herontwikkeling was het waarborgen van een goede akoestiek, gezien de hoogte van de ruimtes en het gebruik van harde materialen zoals beton en glas. Het ontwerpteam koos daarom voor de naadloze Rockfon Mono Acoustic plafondoplossing. Dit systeem werd toegepast in levendige, op maat gekozen kleuren die de akoestische functionaliteit combineren met esthetische aantrekkelijkheid, wat zorgt voor een rustige en comfortabele leefomgeving.

UITDAGEND MONTAGEPROCES

De montage van de akoestische plafonds was een technisch complex proces, verzorgd door Annhil Systeemplafonds uit Hoogeveen. De montage vereiste precisie vanwege de onregelmatige structuur van de oude boerderij, met veel schuine kanten en variërende hoogtes. Door het plaatsen van een speciaal frame konden de panelen effectief en esthetisch worden bevestigd, wat essentieel was voor het bereiken van een naadloze integratie van de plafonds met de historische gebinten.

GEDURFDE KLEURKEUZES

Het gebruik van niet-standaard kleuren in de plafonds introduceert een nieuw aspect in woonhuisrenovaties, waar traditioneel vaak neutrale kleuren worden gebruikt. Deze keuze draagt bij aan de unieke identiteit van het huis en reflecteert de persoonlijke smaak van de bewoners. Rockfon’s aanbod van de Colours of Wellbeing, een uitgebreid kleurenpalet, speelt in op de groeiende vraag naar meer persoonlijke en levendige interieurkeuzes in moderne woningen.

SUCCESVOLLE TRANSFORMATIE

Deze succesvolle transformatie toont aan dat met creatieve benaderingen en geavanceerde materialen zoals Rockfon Mono Acoustic, historische panden kunnen worden omgevormd tot comfortabele, moderne woningen die zowel de geschiedenis eren als voldoen aan de eisen van het hedendaagse wonen.

 

Lees hier meer over de naadloze plafond-en wandoplossing Rockfon Mono Acoustic.

Bron: Rockfon
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners