Unieke gevelgrafiek met MEG Digital Print

De nieuwe vestiging van ‘Vijver- & Tuincenter Pelckmans’ , ontworpen door Jo Janssens van architectenbureau ‘Architects in Motion’, is een heuse blikvanger in Turnhoutse contreien dankzij de toepassing van geprinte MEG gevelplaten van Abet Laminati.

De nieuwe vestiging van ‘Vijver- & Tuincenter Pelckmans’ , ontworpen door Jo Janssens van architectenbureau ‘Architects in Motion’, is een heuse blikvanger in Turnhoutse contreien dankzij de toepassing van geprinte MEG gevelplaten van Abet Laminati.Tuincenter Pelckmans ontworpen door AIM. Fotografie: Koop FotografieHet gebouw
 
“Het was de bedoeling een markant gebouw neer te zetten, dat uitnodigt om de inhoud te ontdekken. De indrukwekkende 140 m gevelbreedte stimuleerde om het gebouw een zeer specifieke uitstraling te verlenen” aldus de architect. Hij ontwierp tien jaar geleden ook al de eerste vestiging van het familiebedrijf in Lommel. De bouwheer wou het oorspronkelijke concept, dat in Lommel succesrijk was gebleken, herhalen en zo ook uniformiteit in de uitstraling naar het publiek verzekeren. In beide projecten vind je de totaal verschillende kijk op een tuincentrum terug, zowel voor wat de interne beleving betreft als de uitstraling naar buiten. Ze zijn flexibel en universeel bedacht zodat ze later eventueel een de eisen van een andere bestemming kunnen voldoen. "Het ontwerp van een dergelijk pand is omwille van de praktische werking nauwelijks los te rukken van het basisidee van een grote doos” licht architect Bart Janssens toe. “Dat belet niet dat we het een specifieke uitstraling kunnen verlenen, zeker met een indrukwekkende gevelbreedte zoals hier het geval is. Anderzijds is respect voor het budget van de bouwheer even vanzelfsprekend als uitwerken van een markant creatief voorstel”. Het geheel maakt een bijzonder ruimtelijke indruk, wat de bezoeker uitnodigt het immense aanbod te ontdekken. Tuincenter Pelckmans ontworpen door AIM. Fotografie: Koop Fotografie

 
Het project in Turnhout werd in minder dan acht maanden gerealiseerd dankzij een staalskeletbouw, afgedicht met steeldeck en geïsoleerde panelen.  Het beschikt over een ondergrondse parking met ruim 2,60 m hoogte en een capaciteit voor een 420-tal auto’s. De parking is volledig in beton gegoten. De totale bruikbare oppervlakte bedraagt 27.000 m², waarvan 18.000 m² winkelvloer.  Bijzondere aandacht ging naar de brandbeveiliging. In de parking is rook- en warmteafzuiging voorzien met een capaciteit die toelaat al na tien minuten volledig te ontroken. De volledige winkelruimte is uitgerust met een sprinklerinstallatie, aangevuld met rook- en warmteafzuiging, aangestuurd via sensoren voor een precieze detectie van de brandzone.
 
Aan duurzaamheid werd gedacht door op drie meter onder het parkingniveau drie tanks te voorzien voor waterbuffering met een capaciteit die de 500 000 liter overstijgt. Het opgeslagen water wordt gebruikt voor de serres en vertraagt de overloop naar de riolering. Voor de verlichting werd in samenwerking met Zumtobel een concept uitgewerkt met minimaal energieverbruik. Bepalend hiervoor zijn de afwezigheid van halogeenverlichting, het gebruik van hoog rendement TL-licht (T5) en de lichtsturing via aanwezigheidsdetectie buiten de winkelruimte.
    

Tuincenter Pelckmans ontworpen door AIM. Fotografie: Koop Fotografie


 
De gevel
 
Het oorspronkelijke idee van een natuurlijk begroeide gevel voor het nieuwe complex aan de Parklaan in Turnhout kon niet gerealiseerd worden wegens de noordelijke oriëntatie, die de overlevingskansen voor de beplanting nadelig zou beïnvloeden. Vervolgens werd overwogen om gebruik te maken van geëtst glas, maar ook dat bleek niet het gewenste resultaat op te leveren. Door toepassing van de ‘MEG Digital Print’ kon het basisidee overeind blijven.  

MEG is een zelfdragend systeem uit hoge druk laminaat (HPL) met een decoratief oppervlak dat aangewend kan worden in een buitenomgeving. Op de MEG HPL gevelplaten was het mogelijk een foto van een natuurlijk bladerdek uit te zetten. Deze foto-opname, die als basis diende voor het uitprinten van de MEG Digital Print gevelplaten ,was liefst 90 x 5 m groot! Dit basisbeeld werd vervolgens grafisch bewerkt om de uiteindelijke beelden voor het personaliseren van de MEG gevelplaten te bekomen.  Elke gevelplaat toont een uniek beeldfragment. Een bijzondere finesse schuilt in de geveluitsnede voor de inkompartij. Het beeld op de gevel is naadloos doorgezet op de dieper liggende scheidingswand die de circulatiegang met toegang tot de ondergrondse parking afschermt van de winkelruimte. Dat vereiste een bijzonder minutieuze voorbewerking van de digitale beeldbestanden alvorens tot de druk ervan te kunnen over gaan en vervolgens een uiterst precieze verzaging en montage van de aangeleverde gecodeerde MEG Digital Print platen. Alle MEG gevelplaten zijn onzichtbaar bevestigd door middel van speciale schroeven op een aluminium Justimax draagstructuur. De volledige montage van de gecodeerde panelen vergde slechts anderhalve dag.

 


    

Tuincenter Pelckmans ontworpen door AIM. Fotografie: Koop FotografieDe MEG HPL gevelplaten,  bieden naast de bouwfysische voordelen bij de toepassing als geventileerde gevel ook het voordeel dat ze in allerlei creatieve mogelijkheden aangewend kunnen worden. Naast het ruime standaard aanbod aan MEG platen in effen kleuren, houtprints, betonkleuren en metaaldecors, kan de architect met de grensverleggende MEG Digital Print technologie een persoonlijke toets zoals een eigen foto, tekening, grafisch ontwerp,... geven aan de uitstraling van het gebouw. Vanzelfsprekend behouden de panelen hun volledige bescherming tegen de meest extreme weersomstandigheden en UV-straling. De ontwerper dient enkel een drukklaar digitaal beeldbestand aan te leveren, eventueel met een verdeelschema over een aantal gevelplaten, die beschikbaar zijn in de afmetingen 305x130 en 420x130 cm en diktes van 6 tot 14 mm. De MEG Digital Print platen voldoen aan de strengste kwaliteitsnormen zoals de Europese Norm EN 438 en zijn tevens voorzien van het CE merk en het Belgische Bitgb kwaliteitslabel.


Kortom de MEG Digital Print gevelplaten van Abet Laminati laten toe om een zowel creatieve en duurzame als budgetvriendelijke blikvanger te onwikkelen, dit bewijst alvast Bart Janssens met dit project in Turnhout.Tuincenter Pelckmans ontworpen door AIM. Fotografie: Koop Fotografie 

Deel dit artikel:
Onze partners