UZA rust medische afdelingen uit met Norament-vloeren

Zoals het een modern ziekenhuis betaamt, investeert het UZA in Edegem voortdurend in het onderhoud en de vernieuwing van zijn afdelingen. Ondanks de vele veranderingen is er doorheen de jaren wel één grote constante op te merken: in nagenoeg al zijn nieuwe of gerenoveerde gebouwen kiest het UZA resoluut voor Norament-vloeren van Nora. “Het onderhoudsgemak, de akoestische en vuilafstotende kwaliteiten en de slijtvastheid van het Norament-systeem maken dat we na al die jaren blijven zweren bij de 3,5 millimeter-vloeren van Nora,” aldus Dirk De Man, hoofd van de technische dienst van het UZA.
Het UZA in Edegem is een groot universitair ziekenhuis (573 bedden, 100.000 m²) aan de rand van de stad Antwerpen. Zoals het een modern ziekenhuis betaamt, investeert het onder invloed van de snel evoluerende zorgbehoeften en de technologische vooruitgang voortdurend in het onderhoud en de vernieuwing van zijn afdelingen. Ondanks de vele veranderingen is er doorheen de jaren wel één grote constante op te merken: in nagenoeg al zijn nieuwe of gerenoveerde gebouwen kiest het UZA resoluut voor Norament-vloeren van Nora. “Het onderhoudsgemak, de akoestische en vuilafstotende kwaliteiten en de slijtvastheid van het Norament-systeem maken dat we na al die jaren blijven zweren bij de 3,5 millimeter-vloeren van Nora,” aldus Dirk De Man, hoofd van de technische dienst van het UZA.


Het belang van een ziekenhuisvloer


Het UZA is een van de grootste ziekenhuizen van Vlaanderen. Negentig medische specialismen zijn er verdeeld over twintig afdelingen in een groot complex met meer dan tien aan elkaar gekoppelde ziekenhuisblokken. Het UZA werd opgericht in 1979 en nadert dus stilaan zijn vijfendertigjarig bestaan. Dit maakt voortdurend onderhoud en vernieuwing noodzakelijk. “De werking van de verpleging, de medische techniek en de behoeften van de patiënten evolueren voortdurend, en het UZA moet daar als zorgverlener uiteraard optimaal op kunnen inspelen,” vertelt Dirk De Man. “Elk jaar vernieuwen we een volledige hospitaalafdeling en enkele medisch-technische diensten. De laatste vijf jaar is de vraag naar comfort, huiselijkheid en meer betrokkenheid van de patiënt en zijn omgeving – bijvoorbeeld via het rooming in-concept – aan het escaleren. Het is dus aan ons om tegemoet te komen aan deze behoeften door onze afdelingen slim in te richten. De vloeren spelen daarbij een zeer belangrijke rol.”


Norament

Het UZA krijgt dagelijks duizenden mensen over de vloer en is dus gebaat bij een mooie, comfortabele en duurzame vloerbekleding. Na problemen met de vorige vloerbekleding schakelde het ziekenhuis definitief over op Norament-vloeren. Dit blijkt tot op vandaag een zeer juiste keuze te zijn geweest: “Voordien lagen er in onze afdelingen pvc-vloeren die we zelf nog moesten uitrusten met een film en die vrij gevoelig waren aan krimpwerking. Het chloorgas in die vloeren ontsnapte, wat maakte dat ze snel verouderden. We moesten dus op zoek naar een vloerbekleding die minder intensief onderhoud vroeg en die dus beter zou passen in de context van een ziekenhuis. Uiteindelijk zijn we dan uitgekomen bij de Nora-vloeren. Na een tijdje de 2 millimeter-vloer te hebben gebruikt, hebben we bij renovatiewerken in de onderzoekskamers de 3.5 millimeter-vloer van Nora (Norament) uitgetest. Deze ligt er inmiddels veertien jaar. De Norament-vloer is naadloos, stabiel, geluidsdempend, zacht en comfortabel en heeft bovendien een dichte poriënstructuur, waardoor het vuil niet in de toplaag van de vloerbekleding kan dringen. Het gemarmerde oppervlak van de Norament maakt ook dat je het aanwezige vuil veel minder ziet. De vloeren zijn kortom mooi, makkelijk reinigbaar en erg duurzaam,” aldus De Man.        Design en hygiëne


De Norament-vloerbekleding voldeed dus met glans aan de eisen van het ziekenhuispersoneel, de bezoekers en de patiënten. Ook in de vernieuwde ziekenhuisafdelingen werd er sindsdien steevast geopteerd voor Norament-vloeren, zeker omdat ze volgens De Man in grote mate bijdragen aan het aangename en comfortabele karakter van de ziekenhuisafdelingen. “Een ziekenhuis moet clean en hygiënisch zijn, dus een vloer die strepen of krassen vertoont komt bij ons niet in aanmerking. Daarnaast speelt het design van de vloeren een belangrijke rol voor de uitstraling en het karakter van ons ziekenhuis. Ook op dit vlak biedt Nora ons verschillende mogelijkheden. In de hospitaalafdelingen gaan we doorgaans voor een warme, huiselijkere kleur, terwijl we in het medisch-technisch gedeelte een cleanere tint verkiezen.”
Het mag dus duidelijk zijn dat Dirk De Man en de rest van het UZA overtuigd zijn van de kwaliteiten van de Norament-vloer. “Bij renovaties opteren we sowieso voor Norament, en ook in onze nieuwe gebouwen gebruiken we hem vaak. Het UZA zal ook in de toekomst een beroep blijven doen op de diensten van Nora. We kunnen hier dus wel degelijk spreken van een vruchtbare samenwerking.”

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage