Verfijnd wonen dankzij gouden raampartijen in Gouda

De Leo Vromantoren en de Georgine Sanders toren zijn een herontwikkeling van het Nederlandse Gouda Oost met in totaal 86 sociale huur appartementen en 19 appartementen in de vrije sector.  De torens staan aan de rand van Gouda en weerspiegelen met hun ontwerp het zonlicht en de seizoenen. Het project is een ontwikkeling van Woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland. 01-10 Architectuur tekende het ontwerp en Van Wijnen Stolwijk verzorgt de realisatie.

Woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland schreef een competitie uit waarin een architectonische visie werd verwoord en verbeeld van het Nieuwe Gouda Oost.  Een stadsdeel dat de nodige sociale problemen kende en een revitalisatie en transformatie nodig had voor de toekomst.

 

Architectuur door kunst

De woontorens danken hun naam  aan Leo Vroman, een wetenschappen en kunstenaar, die geboren is in Gouda. De naam van de tweede toren is afkomstig van zijn vrouw, Georgine Sanders. In beide entreehallen zijn een gedicht en grafisch werk te zien van de kunstenaar.

Bij de keuze voor bouwmaterialen is  rekening gehouden met de omgeving. Het gebouw staat aan de rand van de stad en weerspiegelt het zonlicht en de seizoenen in de lichte steen. Alle gebruikte materialen zijn onderhoudsarm, de bakstenen zijn zo hard als een stoeptegel, waardoor het er over 10 jaar nog net zo mooi uitziet.

 

Wonen met een vleugje goud

Bij de raampartijen is gekozen voor het AluK Triton blokprofiel. De combinatie van een grotere wanddikte en bouwdiepte zorgt voor een extreem hoge sterkte. Bovendien is het aluminium onderhoudsvriendelijk wat goed aansluit op de visie van Woonpartners Midden-Holland.

Bijzonder is het kleurgebruik van de kozijnen, deze is namelijk goud. Bij de voorbereiding en uitwerking van de bouw is er gewerkt volgens het BIM model. De hierbij betrokken AluK-partner en verwerker is Alument.

Bekijk ook de video over de Leo Vromantoren en Georgine Sanders Toren

Bron: AluK
Deel dit artikel:
Onze partners