Verfijnde concepten voor buitenverlichting met Darklight-lenzen

De lichttechniek van de museumspots van ERCO verovert nu ook de buitenruimte: in de vorm van de schijnwerperfamilie Beamer New. Uitgerust met Darklight-lenzen bieden ze een variatie met digitale regelmethoden, verwisselbare lens Units en vele montageopties.

Licht in de buitenruimte komt tegemoet aan de behoeften op verschillende niveaus. De harmonieuze verschijning van een gebouw bij nacht, van een buurt of een volledige stad vormt de achtergrond. Daardoor worden afzonderlijke gebieden en objecten door hun specifieke lichtvormgeving gemarkeerd. Dat kunnen sculpturen in een park zijn, net zoals markante details van een façade, maar ook locaties die bijzondere functies vervullen, bijvoorbeeld in- of uitgangen. Voor dergelijke specifieke verlichtingstaken zijn net zo precieze als adaptieve lichtinstrumenten gewenst, die zelfs bij de fijnste nuances interventies mogelijk maken. Op dit soort projecten voor verlichting in de buitenruimte richt ERCO zich met de nieuwe schijnwerperfamilie Beamer New.

 

De hoogste precisie en een magische uitstraling

Achter een ontspiegeld veiligheidsglas ligt de lensoptiek met slecht een enkel ledlichtpunt. Dit is zo goed beschermd dat het vanuit vrijwel elk perspectief verblindingsvrij blijft. De lichtuittreding die vrij is van strooilicht, veroorzaakt ook in de actieve toestand van de schijnwerper een donker effect – vandaar de benaming Darklight. Momenteel benut ERCO deze lichttechniek reeds in de Eclipse-spotfamilie die voor het juiste licht in musea en galerieën zorgt.

Veel van de kwaliteiten van deze bijzonder geavanceerde museumspot maakt Beamer New daardoor ook toegankelijk voor de verlichting in de openlucht: vooral de grote keuze uit verwisselbare, zeer precieze optische Darklight-systemen voor rotatiesymmetrische lichtbundels die zich uitstrekken van narrow spot (5°) tot extra wide flood (82°). En dan zijn er nog andere praktijkgerichte lichtverdelingen, zoals oval flood (19° x 65°), oval wide flood (60° x 87°) of wallwash, die met de beproefde, door ERCO ontwikkelde Spherolit-lenzentechnologie werken. Nieuw in de buitenruimte zijn de twee traploos verstelbare optische systemen zoom spot (17°- 66°) en zoom oval (28°x 68° - 66°x 71°). Diverse lenzen en filters als toebehoren maken nog een extra fijnafstelling mogelijk. En daarvan kan iedereen profiteren: ontwerpers en vormgevers ontvangen pasklare oplossingen voor de meest uiteenlopende verlichtingstaken. Tegelijkertijd kunnen de mensen in het stadsgebied zonder verblinding genieten van de aantrekkelijke lichteffecten, terwijl de natuur en de nachtelijke hemel van strooilicht blijven verschoond.

Ook voor wat betreft de digitale connectiviteit en de regeling bieden Beamer schijnwerpers mogelijkheden voor de buitenverlichting die tot dusver waren voorbehouden aan hoogwaardige spots voor de binnenruimte. Naast de beproefde interfaces, zoals DALI, biedt ERCO ook de optie aan om Beamer schijnwerpers met Casambi Bluetooth draadloos te regelen en te configureren. Met deze gebruikersinterface kunnen de dimwaarde, kleurtemperatuur en RGBW-kleurlocatie bij alle beschikbare varianten comfortabel worden ingesteld. Voor iedere situatie kunt u kiezen uit afgestemde lichtparameters en deze in overeenkomstige lichtscènes programmeren. Daardoor wordt niet alleen de planning flexibeler, maar wordt ook het bedrijf efficiënter en blijven de natuurlijke hulpbronnen in grotere mate behouden. Eenmaal ingesteld, zorgen bijvoorbeeld timerprogramma's of de geïntegreerde astronomische klok voor de juiste lichtsfeer op elk tijdstip van de nacht.

 

Intelligente oplossingen voor behuizingen en montage

De grote flexibiliteit van de Beamer schijnwerpers voor wat betreft het optisch systeem en de connectiviteit gaat verder bij de montage. Ongeacht of dat op de grond, aan de façade of aan hoge masten is, kunnen de armaturen met het betreffende toebehoren altijd snel en veilig worden bevestigd. Voor de mastmontage aan ter plaatse aanwezige G1/2-schroefdraadboringen zijn er Beamers met overeenkomstig aansluitschroefdraad. Het uitlijnen wordt vergemakkelijkt door een schijf met schaalverdeling aan het scharnier. De armatuurkop bestaat uit tweevoudig gecoat, aluminium gietwerk, de behuizingen en de armatuur uit robuust, uv- en corrosiebestendig, speciaal kunststof – daardoor houden de schijnwerpers ook onder ruwe omgevingsomstandigheden permanent stand.

Naast de tien verschillende lichtverdelingen heeft het nieuwe Beamer schijnwerpersysteem ook twee maten: maat S met een diameter van 104mm levert een lichtstroom tot en met 1484lm bij een laag aansluitvermogen van 12,4W, maat M met een diameter van 144mm tot en met 2598lm bij een aansluitvermogen van 21,6W. De lichtkleuren zijn een andere bijzondere eigenschap van het systeem: hier zijn standaard reeds ledmodules beschikbaar in warmwit (3000K), in neutraalwit (4000K) evenals in tunable white of RGBW. Op verzoek kan de service “ERCO individual” daarnaast varianten met 3000K (CRI 97) of met 2700K, 3500K, 4000K (CRI 92) realiseren – en biedt klanten bovendien de mogelijkheid om de behuizing van de schijnwerpers door de keuze uit 10.000 afzonderlijke tinten perfect af te stemmen op hun architectonische context.

Bron: ERCO

Deel dit artikel:

Onze partners