Verleden en toekomst verenigd in gemeenschapsversterkend en flexibel bibliotheekgebouw (SCOOP)

In de Noord-Limburgse gemeente Pelt zijn de werken aan de nieuwe bibliotheek volop aan de gang. Naar een ontwerp van het Hasseltse bureau SCOOP Architecten wordt het voormalige gemeentehuis getransformeerd tot een gloednieuw gebouw. Ook het Huis van het Kind en Kind & Gezin krijgen er een plek, en in de raadzaal zullen huwelijken en andere ceremonies kunnen plaatsvinden. De nieuwe bibliotheek van Pelt is bovenal duurzaam, flexibel en geeft een knipoog naar het verleden. De afbraak van een groot deel van het voormalige gemeentehuis van Neerpelt is ondertussen uitgevoerd. Nu krijgt het gebouw een grondige makeover, met volledig nieuw interieur en duurzame technieken.

Duurzaamheid

SCOOP Architecten ontwierp een futureproof publiek gebouw dat rekening houdt met een verleden én een toekomst. Het is duurzaam op het vlak van energie, maar ook flexibel in zijn functie. Het houdt rekening met innovaties die nog moeten komen en is aanpasbaar aan toekomstige activiteiten en veranderende behoeftes. Veranderingsgericht en dynamisch bouwen is immers minstens even belangrijk om onze voetafdruk te verminderen.

Simultaan gebruik

De nieuwe bibliotheek van Pelt wordt een flexibel gebouw waar verschillende activiteiten simultaan kunnen plaatsvinden en elkaar stimuleren. Hiervoor moet het gebouw leesbaar en overzichtelijk zijn, duidelijk en transparant. Een gebouw zoals dit is reeds een landmark en kan de identiteit van een gemeenschap versterken.

Third place

Een “third place” is een plek naast de ‘first place’ van thuis of de ‘second place’ van het werk, waar mensen elkaar ontmoeten. De nieuwe bibliotheek moet een toegankelijke educatieve omgeving zijn, waar de Peltenaar aan creatieve zelfontplooiing kan doen. Een ‘home away from home’ die onmisbaar is voor de gemeenschapsvorming en waar gestreefd wordt naar een open en autonoom gebruik.

Bron: SCOOP Architecten & Driesen NV
Deel dit artikel:
Onze partners