Vernieuwing Theaterzaal De Valkaart met de beste akoestische kwaliteiten

Bij een bruisende gemeente  hoort uiteraard een succesvolle theaterzaal. De oude theaterzaal De Valkaart dateerde van 1994, een update drong zich dus op. De werken gingen in maart 2022 van start en werden in januari 2023 voltooid door Detrac NV. De gemeente koos voor hedendaagse zaal met mooie en frisse look van ontwerp van Bureau Adam van Antwerpen. De uitvoering werd toevertrouwd aan de Firma Detrac , algemene bouwonderneming met geïntegreerde schrijnwerkerij.

Van bij het ontwerp was voor bouwheer en architect het beste akoestisch comfort voor veelzijdig gebruik van deze schouwburg van groot belang. Tegelijk moest de hoogwaardige akoestische oplossing ook passen in een duurzaam en eigentijds theaterontwerp. Uiteindelijk werd gekozen uit de vele akoestische oplossingen van Triplaco voor een nieuw gelanceerde product van 2022: Ls m : massieve latten Hévéa op zwart akoe vilt.

Deze innovatieve plaat Ls m bestaat uit een basisplaat van een akoestisch zwarte hoogwaardige BICO PET viltplaat van 12mm dikte (2400gr/m²) met hoogwaardige absorptieprofiel. Daarop zijn massieve Hévéa latten verlijmd van 31mm breedte en 18mm hoogte. Tussen deze latten is een intersectie van 18mm. Dit zorgt enerzijds voor garantie van maximale absorptie (alpha w= 0.95 : nl hoogste klasse A absorptie plaat in deze opstelling) en anderzijds een zeer rustige esthetiek door dat de breedte van de tussenvoeg dezelfde is als hoogte van de lat, namelijk 18mm. Hierdoor krijgt de wand een massieve look vanuit verschillende kijkhoeken en toch is er een breedband hoogabsorptief profiel van deze wand. Bijhorende Hévéa platen werden gebruikt voor deurkaders, inliggende handgrepen met geïntegreerde LED verlichting naar ontwerp Bureau Adam en plint en retour details. Kortom, een volledig geïntegreerde oplossing was mogelijk met verschillende plaatmaterialen van Triplaco.

Eén van de grootste troeven van dit product is de lage TCO door het feit dat het product zeer eenvoudig, snel en kwalitatief geplaatst kan worden. Het product heeft een hoogte van 3030mm en gevoegkante lange zijden. De naad wordt overlapt door een half opgelijmde massieve lat.

Hier werd voor massieve latten in Hévéa gekozen met een matte Natural Oil van Rubio Monocoat afwerking . Hierdoor werd een zeer hedendaagse look van de zaal bekomen.

Deze zaal zal zeker andere ontwerpen van gelijkaardige schouwburgen inspireren.

Deze realisatie in een schouwburg omgeving is een mooie aanvulling van spraakmakende toepassingen in diverse publieke en private gebouwen: administratieve centra (oa AC Leiespiegel, ontwerper Tony Fretton architects) , congrescentra (oa Micx Mons, ontwerp Studio Daniel Liebeskind), WZC of andere Zorgcentra (oa AZ Zeno Knokke, ontwerp van Buro II & ARCHI+I in consortium met Aaprog en Boeckx Architects), Auditioria (oa Deloitte HQ Auditiorium Zaventem, Jaspers - Eyers Architects & A2RC Architects) , sportcentra (oa Topsporthal Vlaanderen Gent, AVAPARTNERS) , Scholen (oa Vesalius HoGent, MKA Mark Koehler Architect ) …

Deel dit artikel:
Onze partners