Verschillende soorten houten gevelbekleding voor elk project

Nagenoeg alle architecten maken gebruik van hout in hun bouwprojecten. De keuze voor hout heeft vooral te maken met het duurzame karakter van de grondstof en haar esthetische kwaliteiten. Een houten gevelbekleding geeft bovendien een elegante en warme uitstraling aan de gevel van een woning, appartementsgebouw, kantoor of bijgebouw. Welke houtsoort u kiest, is persoonlijk en vaak ook afhankelijk van de stijl van het project. Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken, voor- en nadelen. Om u een goed beeld van de soorten gevelbekleding te geven, beschrijft Carpentier in een notendop de belangrijkste eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van de meest populaire houtsoorten voor gevelbekleding.

Thermisch gemodificeerd hout

Carpentier kiest bewust enkel voor Europese hardhoutsoorten en legt zich in het bijzonder toe op thermisch gemodificeerd hout, bij Carpentier HOTwood genoemd. Door middel van een thermische warmtebehandeling zonder chemische stoffen is het hout verduurzaamd, waardoor het een betere vormvastheid heeft en weerstand biedt tegen vocht en houtrot. Dit maakt het hout uitermate geschikt voor gevelbekleding.

Carpentier beschikt over een ruim assortiment profielen in thermisch behandelde houtsoorten. Thermisch essen vormt het beste ecologische alternatief voor de tropische hardhoutsoorten Padouk en Afrormosia. Daarnaast bieden ook Carpentiers thermisch naaldhout (met knopen), thermisch clear pine en thermisch bamboe uitstekende duurzame alternatieven voor het schaarser wordend tropisch hardhout. 

 

Onzichtbare bevestiging

Voor een eenvoudige en snelle plaatsing van de gevelbekleding adviseert Carpentier om te kiezen voor de eigen QuickClip® profielen. Deze levert Carpentier met het slimme en onzichtbare Grad-bevestigingssysteem dat bovendien garant staat voor een naadloos resultaat en een perfecte uitlijning van de planken.

Landelijk, rustiek, klassiek, strak, modern of minimalistisch? HOTwood van Carpentierkomt in elke bouwstijl prima tot zijn recht. Naargelang de houtsoort zijn er diverse opties qua afwerking mogelijk: borstelenbrandenoliën, etc. Indien nodig kan Carpentier zijn thermisch hout ook perfect brandvertragend behandelen tot B-s2,d0 om te voldoen aan de vereiste brandklasse.

Bron: Carpentier

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage