Viega Smartpress vereenvoudigt installatie en beperkt drukverliezen

Voor installateurs zijn te hoge drukverliezen bij fittingen een veel voorkomend probleem. Smartpress, het nieuwste buisleidingsysteem van Viega, biedt een doeltreffende oplossing hiervoor. Dankzij Smartpress verloopt de installatie eenvoudiger en sneller, en krijgt de eindgebruiker de garantie op een comfortabel debietmet beperkt drukverlies. Bovendien is het hierdoor mogelijk om regelmatig met kleinere diameters te werken.

Bij Smartpress, geschikt voor drinkwater- en verwarmingsinstallaties, is geen O-ring meer nodig. Daardoor is er bijna geen vernauwing in de binnendiameter van de fitting. Het is die vernauwing die drukverlies veroorzaakt. De fittingen hebben een geoptimaliseerde doorlaat en het water wordt bij de doorstroming dus minder gehinderd. Bovendien is de installatie hierdoor gemakkelijker te ontwerpen en berekenen.

Dankzij de lage drukverliezen is het in veel gevallen mogelijk om met een kleinere diameter te werken. Een kleinere diameter betekent kostenbesparing voor de klant en installatiegemak voor de vakman.

Bovendien is Smartpress bijzonder gemakkelijk in gebruik. De buis hoeft niet gekalibreerd te worden: het volstaat om de kunststofbuis af te knippen, de fitting erop te zetten en te persen. Dat alles levert een aanzienlijke tijdswinst op. En de bocht in de fitting zorgt voor een betere doorgang en goede flow. Andere bochten bevatten immers een hoek met minder goede doorstroming.

 

Warmwatercomfort

Met Smartpress komt Viega tegemoet aan de noden en wensen van een modern huis: steeds grotere badkamers en warmwatercomfort als absolute vereiste. Dat Smartpress hiervoor uitermate geschikt is, hebben de ervaringen van Pauwels bvba bewezen. Dit familiebedrijf uit Lokeren is één van de eerste Belgische installateurs die met Smartpress werkt.

Pauwels bvba gebruikte Smartpress voor het eerst in een nieuwbouwwoning in Beveren-Waas. Een uitdagend project op vlak van sanitair, legt zaakvoerder Dirk Pauwels uit. “Het huis heeft een grote badkamer met bad, douchecel en dubbele wastafel, en daarnaast nog een aparte badkamer met douche. En dan zijn er ook nog de tappunten voor keuken, toilet en gastentoilet.” In een gebouw met zoveel aftakkingen en aansluitingen komt het tijdbesparende aspect van Smartpress goed van pas.

Dirk Pauwels is al langer een tevreden klant van Viega, maar dat wil niet zeggen dat overstappen naar Smartpress voor hem een evidentie was. “Ik verander niet zomaar van systeem. Onze klanten moeten er zeker van kunnen zijn dat er geen nadelen aan verbonden zijn”, stelt Pauwels.

 

Degelijke materialen

De materialen die verwerkt zijn in Smartpress, hebben hun degelijkheid al bewezen, zoals roestvrij staal, brons (voor de overgang naar de draadaansluitingen), en de krachtige kunststof PPSU, die bestand is tegen temperaturen tussen -100 °C en 180 °C. De materialen voldoen aan alle hygiënische eisen, zijn geschikt voor drinkwater en zijn bestand tegen ontzinking. Ook de veiligheid is gegarandeerd, aangezien Smartpress beschikt over de Viega SC-Contur. Die zorgt ervoor dat een niet-geperste fitting altijd lekt, en bijgevolg makkelijk op te sporen is.

De Smartpress-fittingen zijn verkrijgbaar in maten van 16 tot 63 millimeter. Viega ontwikkelt en produceert eveneens de bijhorende meerlagenbuis. Deze heeft een hoge vormstabiliteit zonder te moeten inboeten aan flexibiliteit. In de kleine maten (tot 32 mm) is het zelfs mogelijk om de buis moeiteloos met de hand om te buigen. Zo kan je ingewikkelde tracés aanleggen met een minimum aan koppelstukken. Ook dit beperkt drukverliezen. Omdat Viega alle systeemcomponenten en de buizen zelf vervaardigt, blijft de maximale kwaliteit gewaarborgd.

Bron: Viega
Deel dit artikel:
Contacteer Viega Belgium
Onze partners