Vijf Belgische projecten genomineerd voor een Mipim Award

Maar liefst vijf Belgisch getinte gebouwen maken dit jaar kans op een Mipim award. Het gaat om 't Groen Kwartier van de architecten Beel & Achtergael, 360 Architecten en Collectief Noord in Antwerpen, Toison d'Or van architecten UNStudio en Jaspers-Eyers Architects, Treurenberg van architectenbureau Assar Architects in Brussel, Paradis Express van architecten Association A2M, Jaspers-Eyers en BAG in Luik en het Jeugd Hostel van JDS Architects van Julien De Smedt in Lille. Ze zijn allen genomineerd in een andere categorie en nemen het dus niet tegen elkaar op. Het is al van 2012 geleden dat er nog eens een Belgisch project een prestigieuze Mipim award mee naar huis mocht nemen.

Verschillende categorieën

Op dinsdag 26 januari heeft een jury van vastgoedmagnaten de vier finalisten in elk van de elf categorieën van de Mipim Awards bekendgemaakt. Daartoe behoren ook vijf inzendingen van Belgische makelij. Zo is het Antwerpse Groen Kwartier genomineerd in de categorie beste stedelijke restauratie. Het Brusselse Treurenberg gebouw maakt kans op de prijs voor beste innovatieve groene gebouw. Het eveneens Brusselse Le Toison d'Or is in de running voor beste residentiële project. Het Luikse Paradis Express is genomineerd in de categorie beste toekomstig project. Het Jeugd Hostel in Lille maakt kans op een award voor beste hotel en toeristisch resort. Er waren dit jaar 230 inzendigen uit 42 landen.

 

't Groen Kwartier

't Groen Kwartier in Antwerpen is een project van Vanhaerents, in samenwerking met onder meer AG Vespa en Matexi. De architecten zijn Beel&Achtergael, 360 Archtecten en Collectief Noord. Ook Piet Boon, Vincent van Duysen en Anversa werkten er aan mee. Zij hebben het vroegere Militaire Hospitaal van Antwerpen omgebouwd tot een nieuwe woonwijk met 400 woningen, die zich midden in de stad bevindt en door heel wat groen omgeven wordt. In de verschillende parkzones en tuinkamers komen in totaal meer dan 350 bomen te staan. 

 

Brusselse gebouwen

Treurenberg is het eerste net-zero energygebouw in Brussel. het gebouw werd ontwikkeld door AXA Investment managers - Real Assets voor Axa Belgium en ontworpen door het Belgische bureau Assar Architects. Dat bureau won eerder al zeven Mipim Awards, een record. Le Toison d'Or is ontwikkeld door Prowinko. De architecten zijn UNStudio en Jaspers-Eyers Architects. Het is een luxueus winkelcomplex op de Waterloosesteenweg, en er is onder meer een Apple Store in ondergebracht.

 

Luik

Paradis Express uit Luik wordt ontwikkeld door Fedimmo. De architecten zijn Association A2M, Jaspers-Eyers en BAG. Ook Bureau Lemaire, TPF Engineering, D2S, Heinz Winters Atelier, Duchène, Galère en Interbuild zijn betrokken bij het gebouw.

 

Lille

Het Jeugd Hostel van Lille wordt ontwikkeld door de stad Lille. Het architectenbureau achter dit project is het JDS Architects van Julien De Smedt. Egis, Franck Boutté,SL2EC en Tandem + werkten ook mee aan het hostel.

 

Prestigieuze prijs

Mipim is de grootste beurs voor professioneel vastgoed ter wereld. De Mipim Awards bekronen jaarlijks de meest opmerkelijke en talentvolle bouwprojecten van over de hele wereld. De uitslag wordt voor de helft bepaald door een stemming van de deelnemers van de Mipim conferentie en voor de helft door een professionele jury. Mipim reikt dit jaar eveneens opnieuw een People's Choice Award uit. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de officiële ceremonie in Cannes op 17 maart 2016.

Deel dit artikel:

Onze partners