Vijf vragen over Recticel Impact

Recticel Impact is gelanceerd! Deze nieuwe isolatieplaten hebben gemiddeld 43%* minder CO2-uitstoot(t.o.v. de standaardplaten) met behoud van de vertrouwde technische en thermische prestaties. Hoe zit dat precies? Waarom is Recticel Impact beter voor onze planeet en welke isolatieplaten zijn binnen deze nieuwe range verkrijgbaar? Recticel Impact roept vast een aantal vragen op. Wij stelden Head of Product Management, Stijn Boury, vijf belangrijke vragen over Recticel Impact.

1. Wat is rectival impact?

Recticel Impact is de nieuwe productlijn van Recticel Insulation. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moet de CO2-uitstoot wereldwijd gehalveerd worden tegen 2030. Om volledige neutraliteit te bereiken in 2050. Dit is waarom Recticel Insulation Impact heeft ontwikkeld. Deze producten worden geproduceerd met 25% biocirculaire content volgens het 'mass balance'-principe wat overeenkomt met een CO2-reductie van 43%*. Recticel Impact is ontwikkeld als een van de stappen in onze duurzaamheidsambities. Met deze isolatie sta je niet alleen open voor vooruitgang, maar draag je samen met Recticel Insulation actief bij aan een duurzamere toekomst en bouwsector. Of het nu gaat om energie-efficiënte isolatiematerialen of vermindering van de CO2-uitstoot, Recticel Impact biedt de mogelijkheid om als bouwprofessional een positieve impact te maken op het milieu.

* Interne LCA-calculatie volgens EN15804+A2 standaard, voor modules A1 - A3 (cradle to gate), gebaseerd op de 'mass balance'-methode

2. Welke isolatieplaten van recticel zijn verkrijgbaar binnen het assortiment recticel impact?

Recticel biedt in het assortiment twee verschillende oplossingen aan: Eurowall Impact (spouwmuurisolatie) en Eurothane Silver Impact (platdakisolatie). Eurowall en Eurothane Silver zijn de twee meest verkochte producten. Door met deze producten van start te gaan, kan Recticel op korte termijn dan ook het meeste impact maken.

3. Wat zijn de belangrijkste voordelen van recticel impact ten opzichte van isolatiematerialen?

De technische en thermische prestaties van de Impact-isolatieplaten zijn exact hetzelfde als de bestaande isolatieplaten. Echter is de CO2-uitstoot gemiddeld 43%* lager door het gebruik van biocirculaire grondstoffen (25% volgens de 'mass-balance'-methodiek). Waarom kiezen voor Recticel Impact? Een aantal redenen: 

 1. Loop voorop en bouw (letterlijk) mee aan een duurzame toekomst.
 2. Draag bij aan de reductie van de CO2 uitstoot.
 3. Deze producten dragen ook het PEFC-label, wat garantie biedt op duurzaam beheerde bossen.
 4. Recticel Impact-producten hebben gegarandeerde kwaliteit.
 5. Door te isoleren met Recticel Impact met 25% biocirculaire grondstoffen, vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en draag je bij aan een duurzame, circulaire economie. Zo stuw je ons en de hele sector verder richting vergroening van de bouw.
 6. Isolatieplaten zijn licht van gewicht (denk ook aan het transport) en ze zijn stofvrij te verwerken op de bouwplaats.
 7. De thermische prestaties van Recticel Impact zorgen voor een optimale isolatieschil en lage energiekosten (en CO2 impact) voor de gebruiker.

4. Wat is het percentage biocirculaire grondstoffen in recticel impact en wat houdt deze bio-content exact in?

Een pir-isolatieplaat bestaat over het algemeen uit 4 basisgrondstoffen:

 • polyol
 • polyisocyanuraat (MDI)
 • blaasgas
 • en bekleding.

De grootste impact op de CO2-uitstoot van de pir-platen behaalt Recticel door de emissies gelinkt aan MDI aan te pakken. Binnen de Impact-productlijn wordt een deel van dat MDI vervangen door biocirculaire grondstoffen uit reststromen (bv. plantaardige frituurolie). Hierdoor verkrijgt het eindproduct een percentage van 25% materiaal van biocirculaire oorsprong.

5. Wat is mass balance?

De transitie naar gerecycleerde en biocirculaire grondstoffen in de bouwindustrie is hoognodig. De Impact-producten bevatten 25% biocirculaire grondstoffen, volgens het ‘mass balance’-principe. De overgang naar volledige circulariteit in de inkoop van grondstoffen in de bouwsector zal moeten plaatsvinden. Mass balance maakt het mogelijk om de overgang stapsgewijs te maken. Want een switch maak je niet van de een op andere dag.

Volgens het Mass Balance-principe worden alternatieve (biocirculaire) grondstoffen gemengd met de standaard (fossiele) grondstoffen in de bestaande productiesystemen, maar de biocirculaire grondstoffen worden toegewezen aan specifieke eindproducten door middel van certificatie. Dit kan je vergelijken met groene elektriciteit: de grondstof op zich blijft dezelfde, enkel de oorsprong verschilt. En voor de levering van groene elektriciteit werd ook geen compleet nieuw elektriciteitsnet gebouwd.

Door de stromen niet strikt te scheiden, kan een ontdubbeling van het volledige proces voor de productie van de Impact-producten vermeden worden. Wel wordt er – net zoals bij energieleveranciers – streng op toegezien dat het volume aangekochte biocirculaire grondstoffen overeenstemt met de hoeveelheid aan verkochte Impact-producten (grondstof in, versus isolatieplaat uit). De ‘massabalans’ moet met andere woorden gerespecteerd worden.

Daarvoor ondergaat Recticel jaarlijks een audit van ISCC (International Sustainability and Carbon Certification), dat waakt over de traceerbaarheid en de massabalans van de supply chain. De volledige Impact-range voldoet aan de voorwaarden voor ISCC PLUS-certificatie.

Deel dit artikel:

Contacteer Recticel Insulation

Onze partners