Vitap-gebouw krijgt zeshoekige sterren dankzij Trespa

In 2022 schakelde Vitap groep, specialist in de productie van houtbewerkingsmachines, de hulp in van ORA om een ontwerp te realiseren voor hun nieuw gebouw in Poggibonsi. Het ontwerp voorziet een technische gevel met een ingesneden vlechtwerk van zeshoeken in continuïteit met het hoofdgebouw. Het heeft een eigentijds karakter dat een contrast vormt. Met behulp van Trespa kon het ontwerp in realiteit gebracht worden.

De textuur van de zeshoekige vormen doet denken aan een bijenkorf en hun boodschap dat moeilijkheden alleen overwonnen kunnen worden met ijverige inzet en totale toewijding. Overdag schermt de gevel de achterliggende muur af en lost het eerder grillige beeld op. Tijdens de nacht wordt een opvallend effect bereikt waarbij de verlichte leegtes in dichtheid toenemen naarmate de duisternis toeneemt, een soort van sterrenhemel.

De volledige gevel werd gerealiseerd met behulp van mechanisch bewerkte panelen. Er is gebruik gemaakt van decoratief hogedruk compact laminaat (HPL) met een geïntegreerd oppervlak, met behulp van de technologie van Trespa Meteon.

 

"Als professionals zijn we erg blij met het technische resultaat van de gevel, omdat het een sterk emotioneel gevoel overbrengt op de klant en het maximale doel bereikt om in de toekomst te kijken en in de herinnering te blijven."
- Filippo Martini, Architect -

Technologische mogelijkheden van meteon®

Het idee voor het project is ontstaan uit de weergave van het werk dat binnen het bedrijf wordt uitgevoerd, namelijk de ontwikkeling van technologieën voor het maken van machines voor het verwerken van verschillende soorten panelen. Het zeshoekige patroon van de panelen demonstreert de technologische capaciteiten van het bedrijf voor het transformeren van het product, door middel van de inhouse geproduceerde machines, terwijl het ook doet denken aan de wereld van de bijen, met verwijzing naar de waarde van hard werken en hun inherente boodschap, dat uitdagingen alleen overwonnen kunnen worden met ijverige inzet en volledige toewijding.

De keuze voor trespa® METEON®

Ora Architetti heeft al verschillende projecten met Trespa uitgevoerd en is bekend met de eigenschappen van het materiaal. Trespa platen hebben vele kwaliteiten, waaronder kleurstabiliteit na verloop van tijd, weinig onderhoud en eenvoudig te reinigen. Voor het project was ook een materiaal nodig dat gemakkelijk gevormd kon worden met complexe geometrische frees- en snijbewerkingen, waardoor het brede scala aan beschikbare kleuren en afwerkingen bijzonder nuttig is.

De belangrijkste uitdaging in het ontwerpproces was de zoektocht naar technologische oplossingen, volgens architect Filippo Martini, partner bij Ora Architetti in Poggibonsi, samen met architect Flavio Bonsignore.

"We waren op zoek naar het effect van een continue en homogeen oppervlak, zonder duidelijke onderbrekingen of uitlijnfouten. Er is een lange studie aan vooraf gegaan, om de individuele panelen, het frezen en het ponsen te bewerkstellingen, om het gewenste resultaat te bereiken. Nadat we de indeling van de holtes hadden bepaald, concentreerden we ons op technieken om ze te verlichten, om 's nachts een "zeshoekig sterren" effect te creëren. Het lichtontwerp creëerde een
gebouw met een karakter dat zelfs 's nachts gemakkelijk herkenbaar is.", aldus architect Flavio Bonsignore.

Bron: Trespa
Deel dit artikel:
Onze partners