VK Architects & Engineers – Michel Rémon & Associés ontwerpt “HospitaCité” voor Cliniques Universitaires Saint-Luc

De volledige ziekenhuiscampus van de Cliniques Universitaires Saint-Luc (CUSL) in Sint-Lambrechts-Woluwe wordt grondig vernieuwd. VK Architects & Engineers en Michel Remon & Associés uit Parijs hebben de nieuwe ziekenhuistoren ontworpen: een imposant ontwerp van 52.000 m² en 900 bedden. Naast het vernieuwde ziekenhuis komt er ook een centrum voor de behandeling van kanker en een psychiatrisch instituut. Daarvoor werkt het Belgisch architectuurbureau MODULO samen met het Nederlandse de Jong Gortemaker Algra.

Het gaat om een enorm project : voor het project ‘Hôpital 2025’ wordt 400 miljoen euro uitgetrokken. Het hele project zal de skyline van oostelijk Brussel grondig hertekenen.

 

Het hele project zal de skyline van oostelijk Brussel grondig hertekenen.

 

Een ingrijpende verbouwing drong zich al langer op. Het ziekenhuis Saint-Luc dateert van 1976, en sindsdien is er veel veranderd. "Onze infrastructuur is verzadigd : het gebouw is voorzien op 2.000 werknemers, terwijl we er nu al 5.800 hebben", zegt Renaud Mazy, gedelegeerd bestuurder van CUSL.

 

Zorgtraject

Ook de zorgsector is op meer dan 40 jaar ingrijpend veranderd. "De diensten hebben meer plaats nodig om de patiënten kunnen behandelen. Bovendien wordt er veel meer interdisciplinair gewerkt : patiënten doorlopen tegenwoordig een volledig zorgtraject. Er is dus meer samenwerking tussen de verschillende diensten en ook de infrastructuur moet daarin kunnen voorzien."

HospitaCité moet nauw verbonden zijn met de universitaire campus ernaast, en natuurlijk ook met de stad. "In 1976 lag dit ziekenhuis bij wijze van spreken tussen de velden, nu ligt het midden in de stad", zegt medisch directeur Jean-Louis Vanoverschelde. Het ziekenhuis moet een aangename, lumineuze en comfortabele zorgomgeving zijn. "We kiezen bewust voor een sobere omgeving. Hier krijgen mensen zorg, het is dus geen luxehotel." Ook aan de energiezuinigheid van het ziekenhuis schenkt CUSL voldoende aandacht.

 

Open gedeelte

Het vlaggenschip is natuurlijk de nieuwe ziekenhuistoren van 52.000 m². Die komt naast de bestaande toren te liggen, aan de Emmanuel Mounierlaan. Het open gedeelte tussen de twee torens wordt van voldoende begroening voorzien. Het ontwerp van VK en Michel Rémon is gekozen na een architectuurwedstrijd van 9 maanden vanwege de uitgekiende urbanistische en architecturale visie.

 

Het ontwerp van VK en Michel Rémon is gekozen na een architectuurwedstrijd van 9 maanden vanwege de uitgekiende urbanistische en architecturale visie.

 

"De intelligente circulatieplannen, de geoptimaliseerde visuele connectie met de stad vanop alle niveaus, de centrale daktuinen die een oase van rust zullen zijn in de nerveuze stad en tal van andere ingrepen zullen van de huidige imposante, monolitische structuur een bruisende zorgcampus maken", zegt VK Architects & Engineers in een persbericht.

 

Dynamiek

Bijzondere geveloplossingen in combinatie met gebruik van hout en glas zullen de bezoeker op elk moment een goeie oriëntatie geven en het daglicht zijn helende werk laten doen. In de geest van een Health City zullen de verschillende gebouwen met hun uiteenlopende hoogte een dynamiek veroorzaken in samenspel met de Brusselse skyline.

 

Kankercentrum en psychiatrisch instituut

In de directe omgeving zullen nog twee nieuwe gebouwen van CUSL verrijzen: het nieuwe Institut Roi Albert II en een unieke psychiatrische instelling.

Het Institut Roi Albert II is nu al een referentie in Europa wanneer het om de behandeling van kanker gaat. Het nieuwe centrum van 17.000 m² moet die reputatie verstevigen. Alle soorten kanker zullen er behandeld worden, en dit voor zowel jonge als oude patiënten.

Het psychiatrisch instituut van 9.000 m² groepeert alle psychiatrische diensten, die vandaag verspreid zitten op verschillende plaatsen op de campus. Er zijn 94 bedden voor volwassenen voorzien, 10 voor kinderen, en 30 kindplaatsen overdag.

De eerste steen van het kanker- en psychiatrisch centrum zal al eind 2018 of begin 2019 gelegd worden. Later in 2019 start dan de bouw van de ziekenhuistoren.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners