Vlaams topdesign bekroond met Henry van de Velde Awards

Zopas zijn de Henry van de Velde Awards 22 uitgereikt. De uitreiking is de jaarlijkse hoogmis van de Vlaamse designsector. De Lifetime Achievement Gold Award was voor Wim Segers van Studio Segers. In de categorie Spaces ging DRDH Architects i.s.m. Julian Harrap Architects, Studio Helder en Onbetaalbaar met de hoofdprijs aan de haal voor de vernieuwde concertzaal van Muziekcentrum De Bijloke. Renson kaapte de Company Gold Award weg. 

Al 28 jaar zetten de Henry van de Velde Awards producten en diensten in de kijker die de meerwaarde van design van haar meest gevarieerde kant laten zien. De Henry van de Velde Awards 22 klokte af op een recordaantal inzendingen. De jury doorploegde 421 inzendingen en kwam tot een rangschikking van 3 winnaars per categorie. De prijzen zitten dit jaar ook in een nieuw jasje. Naast twee gloednieuwe categorieën zijn er niet alleen Gold award winnaars maar reikt de jury per categorie ook een Silver en Bronze award uit. 
 

Wim Segers ontvangt de Lifetime Achievement Gold Award 

De Lifetime Achievement Award is dé erkenning van een ontwerper die een economische, maatschappelijke en/of culturele impact heeft en daardoor de internationale uitstraling van Vlaams design mee uitdraagt. Dit jaar bekroont de jury Wim Segers, een ontwerper die met zijn down-to-earth en integrale aanpak garant staat voor professionaliteit en tijdloze eenvoud, functionaliteit en duurzaamheid.

Wim Segers ontwikkelt totaalconcepten, waarbij hij met de producent alle fases van productontwikkeling tot -presentatie opvolgt. Maakbaarheid en duurzaamheid passen in zijn visie dat een ontwerp de tijd moet kunnen trotseren. Functionaliteit en economische relevantie en een ethisch verantwoorde aanpak zijn daarbij altijd het uitgangspunt. Ettelijke bedrijven, en ook zijn eigen regio, heeft hij door die aanpak internationaal op de kaart helpen zetten. Studio Segers is intussen uitgegroeid tot een familiebedrijf met ook een architectuur- en grafische ontwerpafdeling.     
 

Renson gaat met de Company Gold Award naar huis

Twintig jaar geleden bedacht CEO Paul Renson de baseline ‘Creating Healthy Spaces’. Concreet vertaald in drie pijlers – zonwering, ventilatie en outdoor living – bleek het een visionaire filosofie die van Renson een wereldspeler maakt. Onder Paul Renson evolueerde het familiebedrijf naar een kennisbedrijf, waar zo’n 110 van de 1200 medewerkers op de R&D afdeling werken. Volgens de jury dankt de Waregemse trendsetter die erkenning aan z’n nooit aflatende drang naar innovatie en de kunst om design functioneel in te zetten voor gezond en comfortabel wonen, leven en werken.
 

“Zelfs met tien procent van de medewerkers op R&D hebben we nog te weinig capaciteit om onze ideeën uit te werken. Elke innovatie is een meerwaarde voor de markt.”  - Paul Renson, CEO Renson


Vandaag voert Renson uit naar 83 landen en heeft het bedrijf wereldwijd medewerkers aan de slag. Het merendeel van de producten wordt volledig in België gemaakt. Design wordt er structureel ingezet om technieken onzichtbaar in te werken, perfect geïntegreerd in het interieur, de gevel of de tuin: van raamventilatieroosters, over minimalistische zonwering, binnendeurlijsten en scharnieren tot buitenleefruimtes.
 

Lore Langendries bekroond met de Young Talent Gold Award

De Limburgse ontwerpster Lore Langendries behaalde in 2010 een master in Object & Jewellery aan de Hasseltse PXL-MAD. Ze legt zich al jaren toe op de de artistieke creatie van hedendaagse sieraden en objecten. Gebiologeerd door de grilligheid van de wilde natuur bewerkt Lore Langendries dierenhuiden met lasersnijtechnologie. Met een sterke, eigen consequente vormentaal denkt ze na over de functie en identiteit van elk juweel. 


Drie winnaars in categorie 'Spaces'

DRDH Architects i.s.m. Julian Harrap Architects, Studio Helder en Onbetaalbaar werden met de gouden medaille bekroond in de categorie 'Spaces' voor Muziekcentrum De Bijloke  DRDH Architects combineert in de vernieuwde concertzaal en de foyers van het Gentse muziekcentrum de kwaliteiten van de originele ruimte met de akoestische troeven van hedendaagse concertzalen. 

Zilver was voor Scenographies van decoratelier Jozef Wouters voor Damaged Goods. Modular Gaze is een modulair tribunesysteem dat steeds opnieuw ingezet kan worden voor verschillende projecten of opdrachtgevers die een (publieke) ruimte willen transformeren. De bronzen award ging naar Tunneltaal van Studio Manon voor de gemeente Rotselaar. Manon Lambeens betrok met Tunneltaal zoveel mogelijk lokale jongeren in haar onderzoek om van een donkere, onveilige tunnel een sociaal verbindend symbool te maken. Manon Lambeens kaapte met haar project 'Tunneltaal' eveneens de Public Gold Award weg.


Overige winnaars

Ook OpenStructures viel in de prijzen en kreeg de Ecodesign by OVAM Gold Award voor hun open ontwerpsysteem. Deze gemeenschappelijke tool laat designers toe om oneindig veel functies en vormen te creëren. "Als pioniers van ecodesign vertalen Thomas en Christiane met OpenStructures de complexiteit van ecodesign in een soort collectief spel dat oneindig veel mogelijkheden biedt", zegt jurylid Brigitte Mouligneau.

kreon inti, een premium inbouwspot met een verfijnd en gepatenteerd optisch systeem van ontwerper Kristof Pycke van kreon, is gekroond tot winnaar van de Gold-Award in de categorie Habitat. 

De laureaten van de overige categorieën zijn product designer Voxdale met de Morphemat, een medisch hulpmiddel om patiënten te kunnen tillen; de Minze Diary Pod van Minze Health, een toestel dat patiënten met urologische problemen helpt om een plasdagboek bij te houden; Pinkoliv die met Kontour fietszadels renoveert; het onderzoek Ecology of Colour over kleurproductie; BabelAR, een multilinguïstische puzzel-game in Augmented Reality (AR), ONTketen van Livable Platform dat manieren zoekt om biopolymeer om te zetten in producten en toepassingen en de grafische ontwerpen van Kern 02 voor IT-gigant Cisco. 

Bron: Flanders DC, Belga

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage