Voormalig klooster wordt modern kinderdagverblijf

In het Antwerpse Berlaar ondergaan de gebouwen van CKG Kinderland en kinderdagverblijf Wolkewietje een ware transformatie. De dakrenovatie gebeurt met Usystem Roof DS Acoustic van UNILIN Insulation vanwege de grote overspanning en de akoestische meerwaarde. Zo kunnen de kinderen binnenkort spelen in een fijne én comfortabele omgeving.

Kinderdagverblijf Wolkewietje is er voor de allerkleinsten, terwijl CKG Kinderland geplaatste kinderen permanent opvangt. Beide organisaties huizen in een voormalig klooster dat dringend aan renovatie toe was. De gebouwen dateren van 1908 en 1950 en zijn eigendom van de Katholieke Schoolkoloniën. In december 2023 gingen de grootschalige werken van start, en dit jaar was het dak aan de beurt.

Akoestische meerwaarde

Het dak werd gerenoveerd met Usystem Roof DS Acoustic. Aangezien de speelruimte voor de kinderen zich onder het dak bevindt, biedt een akoestisch dakelement een grote meerwaarde voor een aangename speelomgeving. Bovendien wordt het kinderdagverblijf deels gebruikt als polyvalente zaal, waar akoestiek een belangrijke rol speelt.

“Het paneel is opgebouwd uit drie lagen: de zichtplaat langs de onderkant, brandwerende isolatie van zes cm minerale wol en een laag PIR van 15,5 cm voor een betere thermische isolatiewaarde”, vertelt architect Guy Van Velthoven. De minerale wol absorbeert het geluid, terwijl de PIR zorgt voor een thermisch sterke U-waarde van 0,16.

Leefruimte op kindermaat

Als binnenafwerking viel de keuze op Poolse den (Ply P). Geperforeerde platen werden bewust gecombineerd met niet-geperforeerde platen om te voorkomen dat kinderen hun vingers in de perforaties zouden steken. Daarom zijn de onderste rijen afgewerkt met volle platen, terwijl hogerop wel perforaties zijn aangebracht om het geluid optimaal te absorberen.

Ook brandveiligheid is essentieel in dit soort projecten. Usystem Roof DS Acoustic heeft een brandweerstand van 30 minuten, waardoor er voldoende tijd is om de jonge kinderen in veiligheid te brengen. De kleintjes kunnen hier dus absoluut zorgeloos spelen.

Uitdagende dakrenovatie

De grote overspanningen – 5,83 m enkelvelds – vroegen om een constructief sterke oplossing. Usystem biedt ook op dit vlak een uitstekend resultaat. De dubbelschalige elementen werden horizontaal geplaatst om een hoge constructieve sterkte te bekomen.

Legplan op maat

Om het legplan vakkundig uit te werken, ging het technische team van Usystem de overspanningen ter plaatse bekijken. Zo konden ze alles perfect uitmeten en berekenen. Zelfs het authentieke dakkapelletje en de uitsparingen voor dakramen werden opgenomen in het plan, dat zo een sterke basis vormt voor de kwalitatieve plaatsing van een constructief sterk dak.

Vlotte plaatsing

Een kwalitatief legplan bewijst zijn meerwaarde absoluut op de werf. De aannemer kan heel vlot aan de slag om het dak correct te plaatsen. In totaal worden 434,18 m² dakelementen in sneltempo geïnstalleerd. “We werken met één kraanman die de dakpanelen aanhaakt en naar boven trekt. Een dakwerker plaatst ze en schroeft ze vast,” zegt projectleider Bart Oury.

In CKG Kinderland werden ook de muren geïsoleerd met UNILIN Insulation. De keuze viel op Utherm Wall LE, wat zorgt voor een sterke isolatieschil en een veilige omgeving voor de kinderen.

Uitkijken naar de oplevering

De kinderen spelen momenteel in een tijdelijke vestiging, maar iedereen kijkt uit naar het einde van de verbouwing. De oplevering is voorzien in 2025. Dankzij de vele glaspartijen, het open karakter en de goede akoestiek wordt het ongetwijfeld een aangename plek voor zowel de kinderen als de begeleiders!

Deel dit artikel:
Onze partners