Voormalig textielpand met nieuwe glazen facetgevel

De architecten van B2Ai architects slaagden erin om het De Cooman-gebouw – ook wel het Social Huis Ninove genoemd -  nieuw leven en vooral veel licht in te blazen. Dat deze ze met een glazen facetgevel die zigzagbewegingen maakt over de hele lengte. 

Glansrol voor het schrijnwerk

De keuze voor het aluminium schrijnwerk van Aliplast Aluminium Systems was voor plaatser Decaro uit Lokeren evident. “Wij zijn al meer dan vijftien jaar trouwe klant bij Aliplast. Hun uitgebreide gamma, de kwaliteit van hun producten, hun korte levertermijnen en hun technische bijstand voor complexe dossiers maken het verschil”, aldus Kenny Van Stappen, zaakvoerder van Decaro.

"De uitdaging van dit project zat in de opbouw van de glasgevel. Normaal is zo’n gordijngevel recht op recht, maar deze was in facet. Een zeer specifieke constructie die maatwerk vraagt. Decaro liet de gevel door een landmeter digitaal opmeten om vervolgens om te zetten naar AutoCAD en stuk per stuk in te geven in hun systeem. Gelukkig had Aliplast de exacte buitenhoeken in hun ruime gamma zitten."

 

Bronzen schrijnwerk past bij industriële karakter van het pand

“Door het verleden van het pand kozen we ervoor om dat industriële karakter door te trekken zowel binnen als buiten”, zegt architecte Sandra Ghesquiere van B2Ai architects. De bronzen kleur van het schrijnwerk past dus in het plaatje. Er werd gekozen voor een bronzen lakanodisatie als alternatief in poedervorm voor de echte kleuranodisatie. Zo kan Aliplast 15 jaar kleurgarantie op het schrijnwerk geven.

 

Veel licht binnenin

B2Ai architects werkten met veel glas, beton en zichtmetselwerk. De oude betonnen kolommen van het bestaande gebouw werden behouden, maar lieten ze behandelen met een kaleitechniek om zo de oude look te bewaren. De gang van de bestaande appartementen werd opengetrokken door een lichtstraat te plaatsen. Door ook een binnenmuur weg te halen, creëerden ze een plek met vides die een groot ruimtegevoel en veel lichtinval biedt.

 

Technische fiche

Schrijnwerk: Aliplast Aluminium Systems uitgevoerd door Decaro uit Lokeren
Bouwheer: Stad Ninove
Architect: B2Ai architects
Hoofdaannnemer: Bekaert Building Company

Bron: Aliplast

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage