Vuil in klimatisatie-installaties : de oorzaken en de oplossingen

Vuil is een belangrijke oorzaak van een slecht werkende verwarmings – of koelinstallatie. Vuil dat zich in de installatie bevindt, kan zich gaan vastzetten in de pomp, op de zittingen van kleppen en regelafsluiters of in de warmtewisselaar van de ketel en zo voor storingen of vroegtijdige vervanging zorgen.

Vuil is een belangrijke oorzaak van een slecht werkende verwarmings – of koelinstallatie. Vuil dat zich in de installatie bevindt, kan zich gaan vastzetten in de pomp, op de zittingen van kleppen en regelafsluiters  of in de warmtewisselaar van de ketel en zo voor storingen of vroegtijdige vervanging zorgen.

Lucht en slechte spoeling boosdoeners

De belangrijkste oorzaak van vuil in een klimatisatie-installatie is lucht. Lucht in combinatie met metaal en water vormt corrosie. Na enkele tijd komen deze gecorrodeerde deeltjes los en worden zij meegesleurd in de installatie, waar ze zich dan, bij voorkeur op plaatsen waar een magnetisch veld aanwezig is, zoals op pompen en gemotoriseerde regelafsluiters, vastzetten en de goede werking van deze elementen verstoren. Hieruit blijkt tevens het belang van een goed gekozen en goed functionerende luchtafscheiding.   
Andere vaak voorkomende oorzaken van vuil in klimatisatie-installaties zijn zandkorrels en metaalbramen die tijdens de plaatsting in de installatie terecht zijn gekomen en door slecht spoelen niet verwijderd werden vóór de opstart van de installatie.

Oplossing

Om al het vuil uit de installatie te halen heeft men de keuze tussen de klassieke Y-filter  en een vuilafscheider.
Bij de Y-filter wordt het vuil uit de installatie gefilterd door een metalen zeef. Hoe kleiner de mazen van de zeef, hoe kleiner ook de vuildeeltjes die uit de installatie gefilterd worden. Belangrijk nadeel van deze filter is het grote drukverlies over de filter. Een drukverlies dat nog groter zal worden naarmate de filter verder verstopt geraakt. Bovendien moeten de metalen filters regelmatig gereinigd of vervangen worden, een werk waarvoor de installatie volledig moet stilgelegd worden.

Werkingsprincipe van vuilafscheider


Bij een vuilafscheider zijn de deeltjes die uit de installatie verwijderd worden, nog kleiner dan bij een Y-filter, terwijl het drukverlies kleiner is. Caleffi slaagt er met zijn gepantenteerde vuilafscheider DIRTCAL ® zelfs in om deeltjes tot 5µm uit de installatie te filteren, en dit bij een Kv-waarde tussen 16,2 m³/h en 70,0m³/h, afhankelijk van de diameter. Ter vergelijking, met de klassieke Y-filter kan men maar filteren tot 500µm, met speciale netfilters tot 50 µm.

Het werkingsprincipe van een vuilafscheider vertrekt, net zoals bij luchtafscheiders, van een centrale waaiervormige structuur. De vuildeeltjes die meegesleurd worden door het water, botsen tegen de waaier aan en zakken naar de bodem van de luchtafscheider, waar ze verzameld worden. Door de aftapkraan onderaan de vuilafscheider te openen kan het vuil dan uit de installatie verwijderd worden, en dit zelfs terwijl de installatie nog in werking is.


DIRTCAL® van Caleffi


Vuilafscheiders hebben meestal geen ontluchter bovenaan en hebben een grote, vaak demonteerbare, verzamelkamer onderaan en worden steeds in de (warme of koude) retourleiding, net voor de ketel geplaatst. Omdat de verzamelkamer van vuilafscheiders steeds naar onder moeten gemonteerd worden, bieden de meeste fabrikanten zowel horizontale (voor montage in horizontale leidingen) als verticale modellen (voor montage in verticale leidingen) aan.

 


 

Deel dit artikel:
Onze partners