Waarom kiezen voor accoyahout?

© Carpentier
© Carpentier
© Carpentier
© Carpentier
© Carpentier

Houtspecialist Carpentier ziet accoyahout steeds vaker opduiken in duurzame bouwprojecten. Dit verduurzaamd naaldhout heeft dan ook een lage CO2-voetafdruk en levert opmerkelijke prestatieniveaus. Met een garantie van maar liefst 50 jaar voor bovengrondse toepassingen en minimaal 25 jaar bij gebruik in de grond of in zoetwater, mag u er dus zeker van zijn dat uw project lang mee zal gaan.

Accoya is gemodificeerd naaldhout, afkomstig van snelgroeiende bomen uit duurzaam FSC® gecertificeerde bossen. Het hout is heel milieuverantwoord behandeld met natuurlijk azijnzuur om hydroxylgroepen (die van water houden) te veranderen in acetylgroepen (die niet van water houden). Dit zijn moleculaire groepen die van nature in bomen voorkomen. Door dit gifvrije en milieuvriendelijke acetylatieproces krijgt het hout uitzonderlijke eigenschappen.

Vooreerst zorgt de verandering van de celstructuur voor een uitstekende dimensiestabiliteit, zelfs onder de meest extreme weersomstandigheden. Hierdoor blijft het massieve hout vrij van zichtbare krimp, zwelling of vervorming. Ook de duurzaamheid verbetert drastisch. Het hout is niet meer onderhevig aan houtrot en onverteerbaar voor een breed scala aan insecten, waaronder zelfs termieten. Bovendien heeft accoya een verbeterde UV-bestendigheid en zijn diverse afwerkingen mogelijk. 

Tijdens het modificatieproces worden alleen de bestaande natuurlijke houtverbindingen veranderd en worden er geen giftige stoffen gebruikt. Als resultaat is accoyahout volledig circulair en recycleerbaar. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben accoya producten, zoals de accoya terrasplanken en accoya gevelbekleding van Carpentier aan het eind van hun levensduur bijgedragen aan het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer. Dit maakt ze dus ook klimaatpositief. 

MOGELIJKE TOEPASSINGEN

Accoyahout leent zich perfect voor buitenprojecten en is dus uitermate geschikt voor gevelbekleding en terrassen. Accoya gevelbekleding is zeer esthetisch en past zowel bij een strakke, minimalistische architectuur als in een landelijke bouwstijl. Carpentier heeft standaard drie open profielen in zijn assortiment. Deze kant-en-klare QuickClip® profielen worden geleverd met het onzichtbare Grad-bevestigingssysteem. Dit slimme systeem garandeert een snelle en feilloze plaatsing, en maakt de gevelbekleding 100% circulair. Als uw klant na een aantal jaren bijvoorbeeld een nieuwe look aan zijn accoya gevelbekleding wil geven, dan kunt u deze volledig losklikken en na de behandeling eenvoudig terug bevestigen. 

Hetzelfde geldt voor de accoya terrasplanken, die Carpentier net als de accoya gevelbekleding aanbiedt in combinatie met het unieke bevestigingssysteem van Grad. Dit maakt dat u het houten terras snel, makkelijk en met een perfecte uitlijning kunt aanleggen. Bovendien vergen accoya terrasplanken weinig tot geen onderhoud en het hout voelt aangenaam voor blote voeten. Onbehandeld gaan deze luxe terrasplanken mooi natuurlijk verweren.

DE NADELEN VAN ACCOYA HOUT

Naast alle bovengenoemde voordelen en mogelijkheden met accoyahout zijn er natuurlijk ook nadelen aan verbonden. Maar dankzij de innovatieve ontwikkelingen van Carpentier hoeven deze helemaal niet zo nadelig te zijn.

  • De prijs van accoyahout is vrij hoog, maar u krijgt er een duurzaam product voor terug. Met een garantie van 50 jaar bovengronds en 25 jaar in de grond of in contact met zoetwater gaat het hout jarenlang mee. De door Carpentier ontwikkelde accoya QuickClip®-producten zijn bovendien 100% circulair.
  • Het hout bevat looizuur. Bij het gebruik van verzinkte of RVS-schroeven kunnen er zwarte vlekken ontstaan. Dankzij het unieke bevestigingssysteem van Carpentier hoeft u zich hier met de accoya gevelbekleding en terrasplanken geen zorgen om te maken, want er komen helemaal geen schroeven aan te pas.

MOGELIJKE AFWERKINGEN

Geschaafd, geborsteld, gebrand, geolied… Bij het gebruik van accoyahout kunt u kiezen uit een veelvoud aan afwerkingen. Dat biedt een enorme ontwerpvrijheid. Zeker bij renovatieprojecten, waar het vaak een grote uitdaging is om geen afbreuk te doen aan de originele bouwstijl, is dit een pluspunt. Of u nu een moderne, rustieke of klassieke uitstraling wil, door de vele afwerkingsmogelijkheden van deze massieve houtsoort kunt u de look creëren die u voor ogen hebt en bent u verzekerd van een mooi resultaat. De uitzonderlijke vormstabiliteit en verbeterde UV-bestendigheid leiden trouwens ook tot een langere levensduur van de coating. 

Naast de natuurlijke look, die een uitgesproken moderne uitstraling heeft, zijn tegenwoordig zwart en een vergrijsde look met olie de populairste afwerkingen voor accoya gevelbekleding. Als u kiest voor gebrand accoya krijgt u een bijzondere structuur die helemaal anders is dan bij andere houtsoorten. Dat maakt van uw gevelbekleding een echte eyecatcher.

Accoyaterrassen blijven daarentegen meestal onbehandeld. Na verloop van tijd krijgt het oppervlak een prachtige natuurlijke verwering, wat er fantastisch uitziet in elke tuin. 

Deel dit artikel:
Onze partners