Webinar: een verouderd pand herbestemmen tot een aantrekkelijk appartementencomplex

Sluit op 8 juni van 16.00-16.50 uur aan bij een exclusief webinar van Trespa over een brandend actueel onderwerp met de architecten Jurrien de Mik en Thomas Roelandts.

De laatste jaren is het idee om voormalige kantoorruimte om te bouwen tot wooneenheden sterk in opmars. Het aantal kantoorgebouwen dat zijn nut heeft verloren, groeit met de dag. Tegelijkertijd worden goed gelegen, betaalbare woningen steeds zeldzamer, vooral in de grotere steden. Terwijl het leven langzaam weer zijn normale gang gaat, zijn deskundigen ervan overtuigd dat thuiswerk meer en meer de norm wordt. Veel bedrijven achten daarom nu de tijd rijp om te besparen op dure kantoorruimte. Voor commerciële verhuurders die geconfronteerd worden met een ongekende daling van de vraag, wordt het herbestemmen van hun vastgoed tot residentieel vastgoed een steeds aantrekkelijkere optie.

In deze context kan het Wattbaanproject in Nieuwegein, dat in 2018 werd voltooid, als baanbrekend worden beschouwd. Het project in Nederland bewijst dat upcycling een efficiënte strategie is. Toegepast op architectuur optimaliseert upcycling de toewijzing van grondstoffen en vermindert het grijze energie. Daarnaast verlaagt het de milieu-impact, versnelt het de heropleving van buurten en gaat het de stadsuitbreiding tegen.

Jurrien de Mik van D&M Architecten Adviseurs had de leiding over het Wattbaanproject. Hij zal in detail ingaan op de doelstellingen, het proces en de resultaten. Thomas Roelandts van Marge Architecten won de 'Rookie Award' bij de Belgian Building Awards 2020. Hij zal het standpunt van de opkomende generatie toelichten over een aanpak die de komende jaren een grote impact zal hebben. Het webinar wordt gemodereerd door Rik Neven van architectura.be, gevolgd door een vragenronde die openstaat voor alle deelnemers.

De dialoog zal vooral gaan over de milieurelevantie van het Wattbaanproject als een zeer duurzame optie om betaalbare en energie-efficiënte woonruimte van hoge kwaliteit te creëren. Ook zal de nadruk worden gelegd op de bijdrage die het herbestemmen van voormalige kantoorgebouwen kan leveren aan de doelstellingen van de Europese Renovation Wave. Dit langetermijninitiatief, dat in oktober 2020 door de Europese Commissie is gelanceerd, heeft tot doel de renovatie van gebouwen in heel Europa aan te moedigen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, de kwaliteit van de leefruimte te verbeteren, energiearmoede aan te pakken en een aanzienlijk aantal nieuwe ‘groene’ jobs te creëren.

Tijdens het webinar zal ook de nadruk liggen op de esthetische dimensie van het Wattbaanproject. Het team van D&M is uitgegaan van een gebouw dat tot op de structuurelementen is gestript om vervolgens een prachtig complex van 96 appartementen creëren. De gevel is bekleed met Trespa® Meteon®-platen, die vrijwel onderhoudsvrij en uitzonderlijk duurzaam zijn. Door te spelen met donkergrijze platen in twee afwerkingsopties van de Lumen-collectie hebben de architecten geraffineerde visuele effecten en een chique look and feel gecreëerd die de bescheiden oorsprong van het gebouw volledig verhullen - om nog maar te zwijgen van de toegevoegde waarde die het gebouw op de lange termijn ten goede zal komen.

Registreer je nu om het webinar te volgen en nieuwe inzichten te verwerven in veelbelovende architectonische mogelijkheden. Wij bezorgen je vervolgens de Youtube-link om op 8 juni deel te nemen aan het webinar.

Let op: om internetgebruikers uit verschillende landen toegang te geven tot het webinar wordt deze in het Engels gehouden. 

Klik hier om te registreren.

 

Deel dit artikel:
Onze partners