Woon- en werkproject Arlys mikt op jonge Kortrijkse starters (Vandenborre Architecten & Buro Groen)

© BYGG, Vandenborre Architecten & Buro Groen
© BYGG, Vandenborre Architecten & Buro Groen
© BYGG, Vandenborre Architecten & Buro Groen
© BYGG, Vandenborre Architecten & Buro Groen
© BYGG, Vandenborre Architecten & Buro Groen

In Kortrijk, op de plek waar vroeger een historische fietsfabriek stond, realiseert ontwikkelaar BYGG binnenkort een modern wooncomplex. Op de hoek van de Kasteelstraat en de Oude Kasteelstraat zullen onder de projectnaam Arlys 30 nieuwe appartementen verrijzen, compleet met innovatieve groene daktuinen en gedeelde werkruimtes. Het ontwerp is van Vandenborre Architecten en de landschapsarchitecten van Buro Groen.

Het project is ontworpen om jonge professionals een dynamische woon- en werkplek te bieden. De goedkeuring van de bouwvergunning is reeds verkregen, met plannen om de voorbereidende werkzaamheden tegen het einde van dit jaar te starten. De voltooiing van Arlys wordt verwacht tegen de zomer van 2026.

 

Groene daktuinen

In het hart van dit ambitieuze project ligt een focus op duurzaamheid en gemeenschap. Naast privé-appartementen biedt Arlys ruim 350 vierkante meter aan daktuinen, die dienen als groene oases in de stad. Deze daktuinen bevinden zich op zowel de eerste als de vierde verdieping, waardoor bewoners kunnen genieten van groen en buitenruimte.

 

Collectieve ruimtes

Verder omvat het project een co-working ruimte, een ontspanningsruimte en een wassalon, die allemaal ontworpen zijn om het gemeenschapsgevoel te versterken en tegemoet te komen aan de behoeften van jonge starters. Ook is er gedacht aan mobiliteit, met een grote fietsenstalling en parkeergelegenheid voor twintig auto's.

 

Compacte wooneenheden

De locatie van Arlys, vernoemd naar zowel de historische Arley fietsen en de nabijgelegen Leie, speelt in op de toenemende aantrekkelijkheid van Kortrijk als woon- en studentenstad. Schepen Wout Maddens (Team Burgemeester) benadrukt de groeiende dynamiek in de stad, met een focus op het aantrekken van jongeren tussen de 25 en 35 jaar. Arlys is bedoeld om aan deze groeiende vraag te voldoen, door kwalitatieve, compacte woonruimtes te bieden met voldoende privacy en gemeenschappelijke voorzieningen.

 

Groene energie

Het project zet resoluut in op groene energie, waarbij elk appartement voorzien wordt van stroom uit zonnepanelen en verwarming via warmtepompen. Regenwaterrecuperatie voor het bewateren van de tuinen benadrukt verder de duurzaamheidsambitie van Arlys.

Bron: Nieuwsblad
Deel dit artikel:
Onze partners