Woonhaven Antwerpen renoveert woonwijk aan de Manchesterlaan

Onlangs gaven Antwerps schepen voor Wonen G├╝ler Turan en het directiecomit├ę van Woonhaven Antwerpen samen het startschot voor de renovatiewerken aan de Manchesterlaan. Op 3 jaar tijd zullen de bestaande gebouwen worden afgebroken en vervangen door 129 appartementen en 20 eengezinswoningen. Het ontwerp is van de hand van Poponcini & Lootens Architecten.

Onlangs gaven Antwerps schepen voor Wonen Güler Turan en het directiecomité van Woonhaven Antwerpen samen het startschot voor de renovatiewerken aan de Manchesterlaan. Op 3 jaar tijd zullen de bestaande gebouwen worden afgebroken en vervangen door 129 appartementen en 20 eengezinswoningen. Het is de start van een van de grootste renovatieprojecten in de sociale huisvestingssector in Vlaanderen van de afgelopen jaren.


Ontwerp Poponcini & Lootens Architecten


In 2009 verhuisden de laatste bewoners. “De appartementen waren niet goed genoeg meer om in te wonen. Alle infrastructuur was verouderd, van de leidingen tot het beton van de draagmuren. Renoveren met behoud van de structuren was dan ook geen optie. We willen voor onze huurders woningen bouwen die voldoen aan de hedendaagse wooneisen”, stelt Bennie Forier, algemeen directeur van Woonhaven Antwerpen.

De nieuwe appartementen en huizen zullen groter zijn en er is in het ontwerp veel aandacht besteed aan het binnengebied. Bovendien zal er een betere mix zijn in typewoningen. Voorheen waren hier bijna enkel 2 en 3 slaapkamerappartementen, terwijl het nieuwe ontwerp een mix inhoudt van 1 tot 5 slaapkamers.



De luifel en het doorzicht van de Manchesterlaan


Het ontwerp is van de hand van Poponcini & Lootens lr. Architecten, het architectenbureau dat de nieuwe campus van de Artesis Hogeschool in Antwerpen bouwt en ook verantwoordelijk is voor het project Cadiz dat komt op de plaats waar nu het douanegebouw staat. Ze stelden vast dat het oude Manchesterlaancomplex een fysieke scheidingslijn vormde tussen de tuinwijk in het noorden van de Luchtbal en de modernistische woontorens in het zuidelijke deel. Met hun ontwerp willen ze die barrière wegwerken.

Het concept bestaat uit 6 “torengebouwen” aan de Manchesterlaan met 6 achterliggende lagere “staartgebouwen”. De torengebouwen worden per 2 verbonden met een luifel, waarachter telkens een publiek toegankelijk binnenplein gesitueerd is. Een luifel herbergt de inkom van de appartementsgebouwen. Tussen de gebouwen liggen publieke binnentuinen die via hekwerk en poortjes toegankelijk zullen zijn. Ze zullen ook van op de Manchesterlaan duidelijk te zien zijn.
Voor de gevel is gekozen voor een mix van drie kleuren die nu al in de omgeving aanwezig zijn.



De huizen


De aannemer is reeds begonnen met de afbraakwerken. Tegen augustus starten de bouwwerken langs de kant het dichtst bij de Noorderlaan. De eerste bewoners worden verwacht tegen het najaar van 2014. Als de nieuwe gebouwen er staan, worden ook de straten heraangelegd. Eind 2015 zouden alle werken klaar moeten zijn.

Bron: Woonhaven Antwerpen 

 


 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage