Xella’s innovatieve en duurzame wandoplossingen op Batibouw 2012

Xella heeft voor Batibouw 2012 een primeur: de YTONG Energy+ blok, een nieuwe cellenbetonblok die probleemloos aan de 2020 energie-efficiëntie normen voldoet. Daarnaast wordt de YTONG-kimblok voorgesteld, een oplossing om koudebruggen te elimineren bij vloer- en wandaansluitingen. Ook de innoverende wandoplossingen YTONG Low Energy en YTONGMultipor zijn te bezichtigen. Tenslotte presenteert Xella met de YTONG verdiepingshoge panelen en SILKA-elementen zeer snelle bouwsystemen.
Xella heeft voor Batibouw 2012 een primeur: de YTONG Energy+ blok, een nieuwe cellenbetonblok die probleemloos aan de 2020 energie-efficiëntie normen voldoet. Daarnaas wordt de YTONG-kimblok voorgesteld, een oplossing om koudebruggen te elimineren bij vloer- en wandaansluitingen. Ook de innoverende wandoplossingen YTONG Low Energy en YTONGMultipor zijn te bezichtigen. Tenslotte presenteert Xella met de YTONG verdiepingshoge panelen en SILKA-elementen zeer snelle bouwsystemen.


PRIMEUR: YTONG Energy+ blok


De YTONG Energy+ blok is een superisolerende bouwsteen van cellenbeton die over de hele levenscyclus duurzaam moet zijn en volledig gerecycleerd kan worden. Met deze blok kunnen wanden gerealiseerd worden met een U-waarde tot 0,11 W/m²K bij een dikte van 50 cm. De YTONG Energy+ blok bestaat ook in een dikte van 40 cm, wat muren met een U-waarde van 0,15 W/m²K oplevert.


Een woning die volledig is opgetrokken uit YTONG-materiaal voldoet aan de EPB-regelgevingYTONG gehydrofobeerde kimblok


Het gebruik van YTONG-kimblokken zou een eenvoudige en betrouwbare oplossing kunnen bieden voor het realiseren van vloer- en dakaansluitingen zonder koudebruggen.

Om aan de EPB-regelgeving te voldoen moet een woning zo weinig mogelijk koudebruggen bevatten. Wanneer een woning volledig is opgetrokken uit YTONG materiaal zou het meteen voldoen aan deze regelgeving. Maar Xella ontwikkelde deze kimblokken ook voor de traditionele woningbouw. De blokken worden dan gebruikt als tussengevoegd isolerend deel ter hoogte van de vloer-, verdiepings- en dakaansluitingen met de wanden.

De blokken zijn verkrijgbaar in drie formaten: 9cm, 14cm en 19cm. Ze zijn thermisch isolerend, dragend en gehydrofobeerd. Deze laatste eigenschap bemoeilijkt vochtopname en sluit zo isolatieverlies uit.De dragende YTONG-kimblok is isolerend en gehydrofobeerdYTONG Low Energy

De bedoeling van de nieuwste YTONG Low Energy blokken is dat je met deze cellenbeton een EPB-aanvaarde, tot zelfs passieve woning kunt optrekken zonder spouwisolatie. Cellenbeton op zich is een isolerend materiaal en door het gebruik van deze nieuwe Low Energy blokken zou je jezelf de lasten en kosten van traditionele isolatie kunnen besparen.

De blokken van 50 cm dik zijn al goed om een passiefmuur te bouwen. Zij moeten een U-waarde onder de 0,15 W/m2K leveren voor buitenmuren.

YTONG Low Energy zou dus een budgetvriendelijke oplossing kunnen bieden bij het bouwen van een lage-energiewoning zonder risico op niet-aanvaarde bouwknopen.


Met de YTONG Low Energy blokken van 50 cm bouw je passiefmurenYTONGMultipor


Voor renovatie van een huis waarbij de oorspronkelijke voorgevel behouden dient te worden, ontwierp Xella YTONGMultipor. Deze steenachtige isolatieplaten, kleef je aan de binnenkant tegen de muur en werk je af met een Multipor-afwerkingslaag en een pleisterlaag.YTONGMultipor combineert steenachtige eigenschappen met een hoge isolatiecapaciteitYTONG verdiepingshoge panelen en SILKA-elementen

In de laagenergie- en passiefbouw zouden de SILKA-elementen de snelste bouwoplossing aanbieden. De eenvoudige plaatsingswijze zorgt ervoor dat dit materiaal steeds meer gebruikt wordt in de projectbouw.

De SILKA kalkzandsteenelementen bestaan uit water, kalk en zand. Dat zijn natuurlijke en onuitputtelijke grondstoffen. Het materiaal zou thermisch efficiënt zijn en ook een goede akoestische isolatie garanderen.

Er zijn nu ook verdiepingshoge YTONG-panelen ontwikkeld om ruimtes snel en eenvoudig te scheiden van elkaar. De cellenbetonpanelen zijn akoestisch isolerend, warmteaccumulerend, brandwerend en ongevoelig voor vocht. Deze laatste eigenschap zorgt ervoor dat de wanden ook in natte ruimtes (badkamers, keukens,…) gebruikt kunnen worden. Ook kunnen ze al tijdens de ruwbouw geplaatst worden, wat het bouwproces aanzienlijk kan versnellen.De verdiepingshoge YTONG-panelen scheiden eenvoudig en snel ruimtes van elkaar
Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage