Zelfklevende onderlagen van Derbigum voor een dubbele kwaliteit

Heel wat daken hebben een gevoelige ondergrond, denk maar aan de huizen die geïsoleerd worden met platen bestaande uit PIR (polyisocyanuraat). Die platen zijn hittegevoelig en/of zijn niet compatibel met koudlijm. Derbigum, de Belgische fabrikant van bitumineuze dakbanen, heeft met zijn zelfklevende onderlagen en dampschermen een oplossing in petto.

Gevoelige ondergrond

Een goed dak is niet enkel bekleed met een waterdichtingsmembraan. Het bestaat ook uit een dampscherm, een isolatie en een onderlaag die vaak met elkaar verbonden worden door onder andere vloeibare producten, koudlijmen en mastieken. De productkeuze verschilt in functie van het type ondergrond.

Sommige ondergronden, zoals isolatie in geëxpandeerd polystyreen (EPS) of PIR-platen, kunnen niet tegen langdurig contact met de vlam en/of zijn niet compatibel met het gebruik van koudlijm. Derbigum heeft verschillende oplossingen die een antwoord bieden op dit probleem: de zelfklevende onderlagen.

Derbigum telt vandaag de dag 4 hoogwaardige zelfklevende bitumineuze onderlagen in zijn gamma: DERBICOAT HP SELFIX, HP LAPFIX, HP SKT en ALU SELFIX SKT. Deze zijn gedeeltelijk of volledig zelfklevend en kunnen allemaal aangebracht worden op de horizontale en verticale vlakken van het dak, afwerkingen en details inbegrepen. Terwijl de Derbicoat HP SKT alleen toepasbaar is als onderlaag, kan de Derbicoat ALU Selfix SKT enkel dienstdoen als dampscherm. De Derbicoat HP Selfix en HP Lapfix kunnen daarentegen als onderlaag én als dampscherm gebruikt worden.

 

Verschil onderlaag en dampscherm

Derbigum heeft verschillende membranen, waaronder dus de Derbicoat HP Selfix en HP Lapfix, die zowel als onderlaag als dampscherm gebruikt kunnen worden. Het grote verschil tussen een onderlaag en een dampscherm is de plaats van het membraan binnen het waterdichtingscomplex. Indien het membraan onder de isolatie geplaatst wordt, spreekt men van een dampscherm. In dat geval dient het membraan de ophoping van vocht in de isolatie te voorkomen. Indien het membraan zich boven de isolatie bevindt, spreekt men van een onderlaag.

In geval van renovatie met plaatsing van een nieuwe isolatie kan men perfect de bestaande waterdichting als dampscherm gebruiken. Dit kan echter enkel en alleen als de bestaande waterdichting nog in goede staat is en inderdaad nog waterdicht is.

 

Gamma zelfklevende onderlagen

Derbigum heeft momenteel vier zelfklevende onderlagen in zijn gamma:

De Derbicoat HP SKT (3 mm) is een bitumineuze onderlaag, samengesteld uit een polymeerbitumen en  een composietwapening van glas/polyester. Dankzij de zelfklevende stroken aan de onderzijde (partiële aanhechting) wordt een optimale dampdrukverdeling bekomen. De langse overlap bedraagt 10 cm, met op 7 cm van de rand een continue zelfklevende strook voor een totale afscherming van de isolatie tegen de vlam. De resterende breedte wordt gevlamlast om een 100% zekere dichting te garanderen. De bovenzijde is bekleed met een PE-wegbrandfolie.

Voor de plaatsing van de onderlaag dient een aanhechtingstest uitgevoerd te worden. De temperatuur van de ondergrond moet minimum 10°C bedragen. De plaatsing van de eindlaag, het waterdichtingsmembraan, dient verplicht met de vlam te gebeuren.

De Derbicoat HP Selfix (2 mm) is een zelfklevende bitumineuze onderlaag (of dampscherm), samengesteld uit een mengsel van polymeerbitumen met een hoogtechnologische composietwapening glas/polyester en een bezande bovenzijde. De volledige onderzijde evenals een strook van 10 cm breed aan de bovenzijde van de onderlaag zijn zelfklevend en beschermd met een siliconenfilm. Deze film bestaat uit twee delen om de plaatsing te vergemakkelijken. De onderlaag is 100% recycleerbaar.

De Derbicoat HP Lapfix (2 mm) is een polymeerbitumen onderlaag (of dampscherm), versterkt met een composietwapening glas/polyester. Het membraan is voorzien van een polyethyleen folie aan de onderkant en van bezanding aan de bovenkant. De onderlaag wordt gekenmerkt door een zelfklevende langse strook aan de bovenkant en een langse bitumenstrook aan de onderkant, beide beschermd door een siliconenfilm van 10 cm breed.

De Derbicoat ALU Selfix SKT (0,25 mm) is een zelfklevend dampscherm dat bestaat uit een composietwapening op basis van een aluminiumfolie aan de bovenkant en een specifiek mengsel van gemodificeerde, zelfklevende bitumen. Het dampscherm is geschikt voor het gebruik op een steeldeck ondergrond. Het kan ook gebruikt worden op glad beton en op een houten ondergrond die vooraf behandeld werd met een koude aanhechtingsprimer (Derbiprimer S). Het dampscherm is de ideale oplossing voor gebruik boven lokalen met een hoge luchtvochtigheid. Het dampscherm kan uitsluitend gebruikt worden met een mechanisch bevestigde waterdichting of onder ballast.

De zelfklevende onderlagen zijn combineerbaar met heel wat toplagen van Derbigum, zo ook met de Derbigum NT, het circulaire membraan van Derbigum. Derbigum speelt inderdaad een voortrekkersrol in de circulaire economie dankzij zijn programma “No Roof To Waste”. Met de Derbigum NT en de zelfklevende onderlagen verkrijgt men een oersterke en dubbele Derbigum-kwaliteit.

 

Technische ondersteuning

Om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en systemen en om de zelfklevende onderlagen beter te leren kennen, stelt Derbigum elke professional van het dak theoretische en praktische opleidingen voor. De opleidingen zijn gratis en worden gevalideerd door de overhandiging van een certificaat.

Bovendien staat Derbigum voor grenzeloze service en biedt het de klanten wereldwijd technische bijstand. Dit kan telefonisch of via videogesprek, maar ook op de werf. Een team van experten komt dan raad geven en oplossingen aanreiken. Ook waar voor het eerst Derbigum-producten gebruikt of nieuwe toepassingen aangewend worden, staan de mensen van de technische bijstand paraat.

Bron: Derbigum
Deel dit artikel:
Contacteer Derbigum
Onze partners