Zinnenprikkelend erfgoeddepot in landelijk kader

De gevels en hellende dakvlakken zijn uniform bekleed zijn met bruinrode kleipannen, die zich naadloos inpassen in het agrarische landschap. (Foto: Piet-Albert Goethals)
Natuurlijk licht is nefast voor het erfgoed, vandaar de relatief gesloten gevels. Enkel ter hoogte van de toegang, de circulatiezones en de werkplekken zijn raamopeningen voorzien. (Foto: Piet-Albert Goethals)
Erfgoeddepot Potyze is een unieke bewaarplaats voor erfgoed en kunstcollecties uit de streek. De schatten uit het verleden worden er nauwlettend bewaard en geconserveerd. (Foto: Piet-Albert Goethals)
Het opslagdepot is gecompartimenteerd in een viertal kamers: een grote ruimte met palletrekken, een opslagruimte voor eerder fragiele objecten (schilderijen, kledij …), een metaalruimte en een streng beveiligde wapenkamer. (Foto: Piet-Albert Goethals)
Conform het Denemarken-model worden de depotruimtes niet verwarmd of gekoeld. De wanden zijn sterk geïsoleerd, maar de vloer niet, waardoor de bodem als een accumulator werkt en temperatuurschommelingen gedempt worden. (Foto: Piet-Albert Goethals)
Het erfgoeddepot is opgetrokken te midden van velden en boerderijen, vlak bij het militaire kerkhof Saint-Charles de Potyze en naast provinciehuis Potyze. (Foto: Piet-Albert Goethals)

Te midden van velden en boerderijen, vlak bij het militaire kerkhof Saint-Charles de Potyze en naast provinciehuis Potyze, werd het allereerste regionale erfgoeddepot voor West-Vlaanderen opgetrokken. Het profileert zich als een ogenschijnlijk eenvoudig volume, maar springt dankzij het bijzondere ontwerp van Claeys / Haelvoet Architecten meteen in het oog zodra het aan de einder verschijnt. De gevels en hellende dakvlakken zijn uniform bekleed met bruinrode kleipannen, die zich naadloos inpassen in het agrarische landschap.

Erfgoeddepot Potyze is een unieke bewaarplaats voor erfgoed en kunstcollecties uit de streek. De schatten uit het verleden worden er nauwlettend bewaard en geconserveerd. De collectie bestaat uit een amalgaam van objecten, gaande van oude prentkaarten, schilderijen en archeologische vondsten tot memorabilia en militaria. Een deel van de collectie is afkomstig uit het In Flanders Fields Museum in Ieper en getuigt van het beladen oorlogsverleden.

Natuurlijk licht is nefast voor het erfgoed, vandaar de relatief gesloten gevels. Enkel ter hoogte van de toegang, de circulatiezones en de werkplekken zijn raamopeningen voorzien. Ze bieden echter wel een prachtig zicht op de omgeving. Het opslagdepot is gecompartimenteerd in een viertal kamers: een grote ruimte met palletrekken, een opslagruimte voor eerder fragiele objecten (schilderijen, kledij …), een metaalruimte en een streng beveiligde wapenkamer.

 

"Het erfgoeddepot profileert zich als een ogenschijnlijk eenvoudig volume, maar springt meteen in het oog zodra het aan de einder verschijnt"

 

Alle objecten worden – verspreid over een vloeroppervlakte van circa 1.300 m² op twee niveaus – onder zeer strenge klimatologische condities opgeslagen in speciale bewaarsystemen zoals compactussen, schilderijrekken, ladekasten, enzovoort. Er is maximaal ingezet op de principes van low energy storage. Conform het Denemarken-model worden de depotruimtes niet verwarmd of gekoeld. De wanden zijn sterk geïsoleerd, maar de vloer niet, waardoor de bodem als een accumulator werkt en temperatuurschommelingen gedempt worden. Een ontvochtigingsinstallatie optimaliseert de binnenluchtkwaliteit. De energie hiervoor wordt aangeleverd door zonnepanelen. Het volume bevat dus nauwelijks klimaatinstallaties, wat een duurzaam geheel met uiterst lage exploitatiekosten oplevert.

Naast de depotruimtes, die het grootste deel van de beschikbare oppervlakte innemen, omvat het complex nog een reeks ondersteunende functies zoals kantoren, een quarantaineruimte, een verpakkingsruimte, een koelcel … Dit alles maakt van het gebouw een professioneel regionaal erfgoeddepot, waar de geschiedenis deskundig gevrijwaard wordt voor de volgende generaties.

Deel dit artikel:
Onze partners