Zo wordt licht efficiënter, flexibeler en digitaler: ERCO presenteert de Parscan spots van de volgende generatie

De naam Parscan staat bij ERCO al sinds bijna 20 jaar voor veelzijdige spots die uit elegante cilindrische behuizingen een uitstekende lichtkwaliteit leveren. De nieuwe generatie omvat met Parscan 48V, Parscan InTrack en Parscan OnTrack nu drie productfamilies – en biedt in elk opzicht meer Parscan dan ooit tevoren.

Om in musea of galerieën expositiestukken optimaal te verlichten, gebruiken architecten en lichtplanners vandaag de dag net als generaties lang spots aan spanningsrails. Maar ook in moderne, elegante kantoren zijn dergelijke systemen bestemd om lichtaccenten te plaatsen, wandvlakken te verlichten of de functionele zones in foyers door contrasten te benadrukken. Spots met de cilindrische basisvorm zijn reeds lange tijd een archetype – des te meer komt het tot in het detail op innovatieve technologie en superieure oplossingen aan. ERCO voldoet aan deze aanspraak met de in alle aspecten doorontwikkelde nieuwe generatie van het programma van Parscan spots.

Voor herkenbaarheid zorgen bij Parscan de typische kenmerken van het sober-elegante design: bijvoorbeeld de gebogen draagbeugel die zich afsluitend in de behuizing voegt, wanneer de spot verticaal omlaag wordt uitgelijnd. De vooruitgang vertoont, in vergelijking met zijn voorgangers en de grote groep generieke mededingers, een zichtbaar verhoogde effectiviteit en lichtkwaliteit, meer flexibiliteit in de toepassing en meer digitaliteit in de besturing. ERCO maakt in de Parscan spots voor de lichtprojectie gebruik van herziene, nog exactere en fijner gestructureerde Spherolit-lenzen – in niet minder dan 12 praktijkgerichte lichtverdelingen die als compacte Lens Units zonder gereedschap kunnen worden vervangen.

 

Brengt meer licht op het doeloppervlak

De superieure kwaliteit van de optische Spherolit-systemen wordt daarbij slechts onvoldoende uitgedrukt met lumen per watt (lm/W) van de armaturen-efficiency, die uiteindelijk alleen beschrijft, hoeveel licht de armatuur verlaat. Laboratoriummetingen van ERCO bevestigen de visuele indruk van een buitengewoon gelijkmatige en indrukwekkende lichtbundel zonder strooilicht: Parscan spots zijn leidend ten aanzien van de verlichtingssterkte op het doeloppervlak, uitgedrukt in lux per watt (lx/W). Met andere woorden: hun Spherolit-techniek zorgt alleen daar voor licht waar het moet zijn. Met deze effectiviteit en precisie kunnen energie-efficiënte lichtconcepten worden gerealiseerd, die de natuurlijke hulpbronnen ontzien en tegelijkertijd indrukwekkende effecten verwezenlijken.

 

Brengt een groter variatiespectrum in lichtconcepten

Het brede technische platform van Parscan ontsluit deze lichtkwaliteit voor de meest uiteenlopende toepassingen. Bij de marktintroductie zijn de spots leverbaar in de drie maten XS, S en M. Andere maten van L tot XXL voor Parscan InTrack zullen in de loop van het jaar volgen. Daardoor zijn vermogens voor iedere projectdimensie beschikbaar.

De drie Parscan families dekken verschillende toepassingen af: Parscan 48V is dankzij de geminiaturiseerde afmetingen van de adapter en in combinatie met de Minirail 48V-spanningsrail zeer geschikt voor lage ruimten, bijvoorbeeld in elegante kantoren. Parscan InTrack schittert met de ultraslanke Intrack adapter voor 3-fasen spanningsrails als multifunctioneel systeem in toepassingen, waarin veelzijdigheid en een minimalistisch design zijn gewenst: bijvoorbeeld bij de verlichting van musea of galerieën. Parscan OnTrack is met de klassieke transadapter de oplossing om bestaande, dimbare verlichtingsinstallaties met actuele spottechniek aan te vullen.

 

In een handomdraai specifiek aangepast

Voor alle Parscans biedt ERCO de keuze uit zes LED-lichtspectrums met kleurtemperaturen van 2700K tot 4000K en een kleurweergave-index CRI tot en met 97 bij 3000K. Mocht er nog meer verfijning nodig zijn, dan kunnen de vier als toebehoren beschikbare conversiefilters worden toegepast – of kan meteen worden gekozen voor tunable white resp. RGBW-techniek voor de kleurrijke lichtvormgeving.

De 12 lichtverdelingen omvatten, naast vijf rotatiesymmetrische verdelingen van narrow spot (5°) tot extra wide flood (82°), ook speciale optische systemen: als ERCO's kerncompetentie natuurlijk een optisch wallwash-systeem voor hoogwaardige, uiterst gelijkmatige en efficiënte, verticale verlichting. En dan zijn er nog twee breedstralers met de ovale lichtbundeldoorsnede, traploos verstelbare zoomspots in spot (16°- 68°) of oval (25°x 63° - 65°x 68°) alsmede twee contourenspots met verschillende brandpunten. Met zacht aftekende lezen of sculptuurlenzen als toebehoren kunnen de lichtverdelingen bovendien worden gemoduleerd. De optische systemen zijn in compacte Lens Units gemonteerd die zonder gereedschap kunnen worden vervangen – ideaal om een flexibele armaturenvoorraad op te bouwen, bijvoorbeeld voor wisseltentoonstellingen.

 

Draadloos, dynamisch, digitaal

Net zo flexibel en individualiseerbaar als bij lichtkleuren en -verdelingen is Parscan bij de regelmogelijkheden. Er kan uit maar liefst zes regelmethoden worden gekozen: bekabeld met Multi Dim, DALI, Push Dim of fasendimming alsmede draadloos met Casambi Bluetooth of Zigbee 3.0. Drie Add-on Control Units voor insteken bieden extra flexibiliteit. Door het vervangen van deze regelelementen aan de achterzijde van de armatuur kan de regelmethode te allen tijde worden gewijzigd, bijvoorbeeld van handmatig dimmen via de draairegelaar aan de armatuur (On-Board Dim) naar de draadloze regeling Casambi Bluetooth.

Daardoor geldt ook voor de nieuwe generatie van deze spotfamilie: met Parscan krijgen architecten en lichtplanners universele werktuigen die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen – en die door hun slimme systeemdesign ook aan de verlichtingstaken van overmorgen kunnen worden aangepast.

Klik hier voor meer informatie over Parscan.

Bron: ERCO

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage