Zumtobel ontwikkelt lichtoplossing voor AZ Sint-Jan ziekenhuis in Brugge

Het AZ Sint-Jan ziekenhuis in Brugge profileert zich graag als voorloper op het vlak van innovatieve geneeskunde. De directie wilde dit concept over de hele lijn doortrekken en daarom werd het bestaande gebouw in 2003 grondig gerenoveerd. Voor de renovatie van de 909 bedden tellende medische instelling werd een nieuwe lichtoplossing uitgewerkt door Zumtobel.

Het AZ Sint-Jan ziekenhuis in Brugge profileert zich graag als voorloper op het vlak van innovatieve geneeskunde. De directie wilde dit concept over de hele lijn doortrekken en daarom werd het bestaande gebouw in 2003 grondig gerenoveerd. Voor de renovatie van de 909 bedden tellende medische instelling werd een nieuwe lichtoplossing uitgewerkt. De architecten, ingenieurs, opdrachtgevers en eigen binnenhuisarchitecten hielden rekening met zowel de technische eisen als met de omgeving, stemming en vormgeving.
 
Voor patiënten, bezoekers en personeel is het belangrijk zich door toedoen van het juiste licht in wachtzalen, onderzoekslokalen, bevallingsruimtes, operatiekwartieren, kantoren, gangen en patiëntenkamers volledig op hun gemak te voelen.
Over een oppervlakte van 25.000m² wilde Zumtobel met verschillende armaturen en sturingen  een optimale en efficiënte lichtoplossing creëren. Van selecteerbare RGB-armaturen over duurzame ledlampen tot spiegelprojectiesystemen: elke ruimte kreeg een eigen lichtstemming.Een goede illustratie hiervan is de vernieuwing van de afdeling neantologie. Baby’s krijgen hier 24 uur per dag de meest intensieve zorgen maar er ontbreekt een intieme atmosfeer voor ouders en kinderen door de aanwezigheid van medische apparatuur. Daarom werd een beroep gedaan op discreet ingewerkte armaturen die voor harmonie moeten zorgen. Naast de lichtlijn DECOLINE LED en CLEAN ADVANCED MPO werden daarbij vooral de flexibele 2LIGHT MINI LED armaturen gebruikt.

In de gecombineerde bevallingskamers werd een aanpasbare verlichting geïnstalleerd, om het comfort van de toekomstige moeder te verzekeren.
De ronde ONDARIA toestellen zijn uitgerust met LED en RGB LED, zo kan de gebruiker op een eenvoudige manier verschillende stemmingen oproepen. Op deze armatuur werd eveneens beroep gedaan in het operatiekwartier in de ouder/kind-kamer.
Zumtobel wilde met deze lichtoplossing bijzondere aandacht besteden aan rust, actie, intimiteit en ontspanning, steeds in combinatie met een rustgevende inrichting. Zo zijn aan de balie zowel lichtlijnen met LED alsook accentverlichting aangebracht. Dit zorgt voor extra licht bij het uitoefenen van administratieve taken.
Het grote voordeel van ledlampen is de lange levensduur. Dit is vooral in ruimtes waar onderhoud en lampvervanging niet eenvoudig is, een extra troef.

 


 

Deel dit artikel:

Onze partners