3D-tool toont impact zonwering op visueel comfort, energiebesparing en klimaatbeheersing

Om de impact van zonwering binnen het gebouw aan te tonen, lanceert Hunter Douglas een Light & Energy software tool die exacte metingen van het visuele comfort en de klimaatbeheersing weergeeft. Deze tool is een belangrijke troef om het E-peil van gebouwen te optimaliseren in het kader van de verlaging van het verplichte E-peil van E-70 naar E-60 voor nieuwbouw en het vastleggen van de E-30 norm voor energie-neutrale gebouwen.
Zonwering heeft een aanzienlijk effect op het licht en binnenklimaat van een gebouw en dus op het comfort van de gebruikers ervan. Om de impact van zonwering binnen het gebouw aan te tonen, lanceert Hunter Douglas een Light & Energy software tool die exacte metingen van het visuele comfort en de klimaatbeheersing weergeeft. Deze tool is een belangrijke troef om het E-peil van gebouwen te optimaliseren in het kader van de verlaging van het verplichte E-peil van E-70 naar E-60 voor nieuwbouw en het vastleggen van de E-30 norm voor energieneutrale gebouwen.
“De vernieuwde Light & Energy Tool is een zeer flexibel systeem. Je kan, afhankelijk van de noden op gebied van binnentemperatuur en visueel comfort per seizoen, de impact van de zonwering op het binnenklimaat en het visueel comfort bepalen. De tool werkt met een 3D-modelzonwering om weer te geven hoe het schaduwpatroon in een binnenruimte zal zijn, bij lage en hoge zonnestand in de winter en in de zomer”, aldus Sander Teunissen, product manager New Products bij Hunter Douglas, die als zonweringspecialist meewerkte aan de ontwikkeling van dit instrument.
De nieuwe versie van de Light & Energy Tool baseert zich op parameters die door de gebruiker worden ingevoerd, zoals de afmetingen van een ruimte, het materiaalgebruik van de gebouwschil, raamoppervlakte en type glas of de ligging van het gebouw. Aan de hand van de resultaten van de metingen kunnen vier verschillenden scenario’s uitgetekend worden voor verschillende zonweringmodellen. Deze tonen telkens de impact van de gekozen zonwering op het comfort- en het energieniveau. De gebruiker kan de scenario’s vergelijken en de binnentemperatuur en de lichtinval in de ruimte berekenen voor verschillende zonweringen.
Ook de hoeveelheid energie die nodig is om een ruimte te verwarmen of te koelen kan berekend worden. Hiermee is de tool ideaal om het E-peil van het gebouw te optimaliseren. Dankzij deze tool vermijdt men eveneens foute keuzes zoals een te transparant en licht rolgordijn dat te veel zonlicht doorlaat voor een comfortabele werkomgeving.De resultaten van de Light & Energy Tool voor een specifiek gebouw, worden weergegeven in een pdf-rapport. De Light& Energy Tool van Hunter Douglas is gratis te downloaden via deze link.
Deel dit artikel:
Onze partners