5CUBE, een paviljoen van hernieuwbare energie in Dublin

5CUBE is een semipermanent paviljoen in Dublin. Het vertegenwoordigt de hoeveelheid olie die elke 5 minuten verbruikt wordt in Ierland. Declan Scullion, van de nieuwe praktijk Siun Scullion Architects, ontwierp het geheel. De 5CUBE is het resultaat van een wedstrijd, uitgeschreven door 'ACE for Energy', een project dat door de EU wordt gefinancierd en dat gericht is op het bevorderen van het gebruik van hernieuwbare energie in Europa.

Mysterieuze confrontatie

De wedstrijd stond open voor ontwerpers van alle disciplines en de opdracht was om een ​​model voor duurzame energie te creëren dat het bewustzijn zou verhogen en dat verplaatst kon worden naar meerdere sites.

De kubus vertegenwoordigt 473 vaten olie en meet 4,2 m. Hij is verpakt in zwarte, geharde gevelplaten. Het paviljoen is een symbool voor consumptie, dat vergroot of verkleind kan worden. Het confronteert het publiek met de huidige snelheid van uitputting van fossiele brandstoffen. De 5CUBE is zo ontworpen dat hij gemakkelijk gedemonteerd en verplaatst kan worden. Er is geen fundering nodig. Interne ballasten zorgen voor het evenwicht. De installatie kan op die manier ergens - 's nachts - verschijnen en weer verdwijnen. Het is een surrealistische en mysterieuze, stille monoliet.


Hernieuwbare energie

Naast het visualiseren van olieverbruik, zijn er ook twee gespiegelde banden aan weerszijden van de doos. Aan de oostkant, waar de zon opkomt, vinden we een strook 50 cm hoog. Deze vertegenwoordigt de hoeveelheid energie die momenteel afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen, in diezelfde 5 minuten. Daar tegenover, aan de westkant, is er een andere, grotere strip die het streefdoel van Ierland voorstelt: hoeveel energie uit hernieuwbare energiebronnen wil het land gebruiken tegen 2020?

Kijkers kunnen door de twee gespiegelde strips naar binnen kijken. De ontwerper creëerde binnenin een illusie van een wereld aan de ene kant, het oosten, en van een oneindige hemel aan de andere kant, het westen.

Via fotovoltaïsche panelen op het dak wordt energie opgewekt. Deze verlicht het interieur. De eigen, interne energiebron schept vooral 's nachts een heel subtiele maar schitterende reflectie 's nachts. De 5CUBE gloeit letterlijk door hernieuwbare energie.

 

Bron: Archdaily

Deel dit artikel:

Onze partners