9 opvallende voordelen van aluminium

Welke bouw- of verbouwplannen jij of je klant ook hebben: kiezen voor aluminium ramen en deuren is altijd een prima idee. Aluminium is een sterk materiaal en is bovendien veel lichter in gewicht dan andere metaalsoorten. De bouwstof beschikt over oneindig veel kwaliteiten die je kan samenvatten in 2 woorden: duurzame schoonheid. Zo kan aluminium, in vergelijking met andere materialen, talloze troeven uitspelen. Kortom: aluminium is een materiaal met karakter. Reynaers Aluminium licht negen voordelen van aluminium schrijnwerk toe.

1. Onderhoudsvriendelijk materiaal

Dankzij de natuurlijke beschermende eigenschappen van aluminium moet je maar een minimum aan onderhoud uitvoeren. Het materiaal is bestand tegen UV-straling en vocht. Het trekt dus ook niet krom bij blootstelling aan extreme weersomstandigheden. Aluminium profielen zijn niet onderhevig aan roestvorming en ze krimpen nooit. Door de gladde en glanzende afwerking trekt het geen stof en zand aan. 

Daarnaast is het onderhoud van aluminium zeker niet arbeidsintensief. Het volstaat om de profielen enkele keren per jaar te reinigen met lauw water en een niet-agressief schoonmaakmiddel.

2. 100% recycleerbaar

Aluminium recycleren? Geen probleem! Het materiaal is 100% recycleerbaar en verliest niet aan kwaliteit tijdens het recyclageproces. Bovendien kost de recyclage een minimum aan energie. Daardoor valt aluminium onder de term 'duurzaam bouwmateriaal' en past het perfect bij circulair bouwen. In de toekomst zal gerecycleerd aluminium ongetwijfeld een groter aandeel krijgen binnen de bouw.

3. Uitstekende isolatie

Reynaers Aluminium profielen isoleren tegen de koude, warmte en geluid. Ze zijn namelijk thermisch en akoestisch. Daarnaast beantwoorden ze ook aan alle wettelijke energievereisten. Het materiaal zelf isoleert bijna niet.

Hoe komt het dan dat aluminium profielen toch zo goed isoleren? Een aluminium lijst heeft een aparte binnen- en buitenzijde. Een met glasvezel versterkt polyamide verbindt deze twee losse onderdelen met elkaar. Die isolator zorgt ervoor dat de geleiding verminderd wordt. 

Als je naar de U-waarde van aluminium kijkt dan zie je dat deze waarde voor aluminium ramen doorgaans tussen 1,5 tot 0,8 W/m²K ligt. Je kan dus je EPC-waarde stevig verlagen om energie te besparen door te kiezen voor aluminium ramen.

4. Inbraakveilig en brandveilig

Aluminium profielen beschikken over een robuuste structuur die van nature inbraakwerend werkt en brandveilig is. Het materiaal biedt een extreme stabiliteit en is resistent tegen vervorming en verbuiging. Bovendien voldoen de ramen en deuren van Reynaers Aluminium aan de eisen van weerstandsklassen RC2 en RC3 en dat zorgt voor een superieure inbraakbeveiliging. 

Je hoeft je geen zorgen te maken en kunt ‘s nachts op beide oren slapen, want aluminium is inbraakveilig én brandveilig.

5. Lange levensduur

De levensduur van aluminium ramen en deuren bedraagt 40 tot 60 jaar. Aluminium is een materiaal dat niet verslijt doorheen de jaren. Reynaers Aluminium zorgt voor extra lange levensduur dankzij de poedercoating en/of anodiseerlaag die standaard op alle producten aanwezig zijn.

6. Robuust, maar elegant

Steeds vaker kiezen eigenaars voor grote glaspartijen. Toch zit niemand te wachten op brede raamprofielen die het uitzicht en de lichtinval belemmeren. Aluminium raamprofielen zijn smal en uitermate stevig. PVC profielen bieden deze eigenschappen bijvoorbeeld niet. Zowel in bedrijfsgebouwen als in privéwoningen komen de aluminium ramen met smal profiel volledig tot hun recht. 

Dankzij het polyvalente karakter van het materiaal kan je ieder gewenst design makkelijk toepassen op verschillende stijlen: van ultra strak en modern tot klassiek of rustiek. Dat is zeker en vast één van de meest geliefde voordelen van aluminium profielen.

7. Personaliseerbaar

Overal zie je nieuwe trends opduiken op het vlak van raamstijlen, kleuren en designs. Een van deze razend populaire trens is minimalisme. De Reynaers Aluminium profielen passen ook perfect in een landelijke of klassieke woning.

Bij Reynaers Aluminium kan je opteren voor aluminium profielen met brede glasdiktes en akoestisch glas. Daarnaast kies je uit een verscheidenheid aan kleuren. Alle RAL-kleuren en talloze afwerkingen zijn beschikbaar en passen bij elke architecturale stijl.

8. Lichtgewicht

Aluminium staat bekend als een lichtgewicht materiaal. Het is ongeveer 60% lichter dan ijzer vanwege de geringe dichtheid. Ondanks de lage dichtheid en het lichte gewicht is aluminium erg sterk. Daardoor kan het grotere glasplaten dragen met een kleiner frame.

9. Roestbestendig

Waar staal geverfd en behandeld moet worden om corrosie en roest te vermijden, vormt aluminium al een natuurlijke beschermingslaag bij blootstelling aan buitenlucht. Het materiaal oxideert niet doordat aluminium zich bindt met zuurstof, waardoor er een afsluitende oxidehuid ontstaat. Deze oxidehuid vormt een schild tegen aantasting.

Zoals hierboven vermeld, kan je een extra, kunstmatige oxidelaag aanbrengen. Dat wordt ook geanodiseerd aluminium genoemd. Anodiseren zorgt ervoor dat het aluminium profiel nog beter beschermd wordt tegen de elementen.

Deel dit artikel:

Contacteer Reynaers Aluminium

Onze partners