ABC-toren trotseert de strakste zeewinden

Door de hoogte, de locatie aan zee en het grote aantal ramen stelt de gloednieuwe ABC-toren in Zeebrugge, ontworpen door Salens Architecten, hoge eisen qua windbelasting. Opdrachtgever Artes Depret stelde voorop dat de leverancier hierop garantie zou bieden. Geen probleem voor SOPREMA.

De haven van zeebrugge is een populaire aanlegplaats voor cruiseschepen. Zo’n half miljoen passagiers ontscheept er jaarlijks om van daaruit verder op verkenning te gaan. Vandaar de nood aan een aangepaste cruiseterminal als veilig portaal naar Brugge, Vlaanderen en omstreken. Uiteindelijk is de samenwerking tussen de aannemersfirma Artes Depret en de Maatschappij van de Brugse Zeehaven (MBZ) een polyvalent project geworden.

De Artes Brugge Cruises (ABC)-toren fungeert als ontvangst- en vertrekterminal voor de cruisetoeristen, huisvest de kantoren van Artes Depret en vervult een publieke functie als evenementen- en bezoekerscentrum voor de Zeebrugse havengemeenschap en het havenbestuur. Op de achtste verdieping van het 37,5 m hoge gebouw biedt het terras een panoramisch uitzicht op de zee, de haven, Zeebrugge, de kust en de polders. Samen met de platte daken neemt dit 3.500 m2 in beslag.

 

Hoge windbelasting

Omdat opdrachtgever Artes Depret op een correcte, strakke opvolging van de werf en een uitvoering in topkwaliteit stond, vertrouwde deze de dakbedekking toe aan Roofworkx. “Naast het hoofdterras en de hoofddaken vroegen verschillende lager gelegen platte daken en luifels eveneens om een correcte afwerking”, legt Karl De Preter, zaakvoerder van Roofworkx, uit. “En Artes kent ons als een dakbedekkingsbedrijf dat de uitdagendere dakwerken niet uit de weg gaat.”

Roofworkx steunde op zijn beurt op SOPREMA om tot het gewenste resultaat te komen. Aanvankelijk was een klassieke dakopbouw voorzien, maar Artes Depret ging graag in op de budgetvriendelijke suggestie om voor een dakopbouw in één systeem met isolerende hellingchape te gaan. De grootste uitdaging bestond erin materialen te selecteren die de windbelasting zouden aankunnen. Door zijn hoogte, de vrijstaande locatie aan de kust en het grote aantal ramen, stelt de ABC-toren wat dat betreft hoge eisen.

 

Breed, kwalitatief gamma dat gepaard gaat met een verregaande dienstverlening

Als waterdichtingssysteem adviseerde SOPREMA als primer Aquadere, met een Soprarock PB P3 TF onderlaag. Voor de toplaag van de daken viel de keuze op Sopralene Techno 4 AF C1 FR en op het dakterras kwam Sopralene Techno Garden 4 AF C1 FR. “Met Soprema-rollen kan je er altijd van op aan dat de prijs-kwaliteitsverhouding goed zit”, zegt Karl. “Bovendien hebben ze een breed gamma waarbinnen oplossingen te vinden zijn voor zeer uiteenlopende uitdagingen, en dus ook gepaste alternatieven als de producten die in het lastenboek beschreven zijn niet de optimale match blijken.”

Karl is ook zeer enthousiast over de dienstverlening die gepaard gaat met de keuze voor SOPREMA-producten. “Stoot je tijdens de werken op een onverwacht obstakel? Dan zal SOPREMA snel ter plaatse komen en meedenken om zo snel mogelijk een goede oplossing te vinden. In dit geval boden ze al van meet af aan heel wat professionele ondersteuning om tot de juiste materiaalkeuze én de correcte verwerking ervan te komen.” Zo vinden cruiseschippassagiers sinds de zomer van 2018, mede dankzij SOPREMA, een veilige vertrek- en aankomsthaven in Zeebrugge.

Bron: Soprema
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners