Actiegroep dwingt referendum af: Gentenaars mogen zich uitspreken over betaalbaar wonen

Gentenaars krijgen de kans om zich uit te spreken over de woningnood in hun stad. De actiegroep Te Duur heeft voldoende handtekeningen verzameld om een referendum af te dwingen. Dat referendum staat gepland op 8 oktober. Alle inwoners van Gent ouder dan 16 jaar zullen worden opgeroepen om deel te nemen.

De petitie van Te Duur heeft bijna 27.000 geldige handtekeningen opgeleverd, wat overeenkomt met ongeveer 10 procent van de Gentse bevolking. Isabelle Heyndrickx, de Gentse schepen van Burgerzaken, heeft bevestigd dat alle handtekeningen zorgvuldig zijn gecontroleerd en dat er genoeg zijn om een referendum te organiseren. Volgens de wet moet het lokale bestuur een referendum houden wanneer 10 procent van de bevolking daarvoor pleit.

Op zondag 8 oktober zal het referendum plaatsvinden, waarbij de focus ligt op het tekort aan betaalbare woningen in Gent. Te Duur maakt zich ook zorgen over de verkoop van openbare gebouwen en wil dat publieke gronden en gebouwen worden gebruikt voor sociale woningbouw. Het doel is om een debat op gang te brengen over de woningprijzen in de stad. De exacte formulering van de vraag met betrekking tot betaalbare woningen op het stembiljet moet nog worden bepaald en zal in juni door de gemeenteraad worden besproken.

Bron: De Standaard
Deel dit artikel:
Onze partners