De Vlaamse regering wil dat de Vlaming comfortabeler en energiezuiniger woont. Om die ambitie waar te maken wil minister van Wonen Melissa Depraetere renovatiecoaches uit de energiehuizen inzetten om bij u thuis gratis renovatieplannen voor te bereiden. Is Mijn Verbouwbegeleiding een panacee of eerder een fausse bonne idée? En welke rol kunnen architecten spelen?
De provincie Antwerpen bekroonde ook in 2024 inspirerende ideeën die inspelen op de woonuitdagingen van vandaag met de WOAW, de woonidee-award. De laureaten zijn de recent als architect en interieurarchitect afgestudeerde Fauve Cornips en Yasmine El Idrissi, die via antropologisch onderzoek meer inzicht willen krijgen in hoe huishoudens met diverse culturele achtergronden zich beschikbare woningtypes op de Antwerpse woonmarkt eigen maken. Ook onderzoekers Robin De Ridder, Nele Maes en Omar Kashmiry overtuigden de jury met hun vernieuwende voorstel om leegstaand woonpatrimonium nieuw leven in te blazen via slim fiscaal beleid.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn kan zich al eens kwaad maken omdat architecten zich weinig relevant opstellen binnen het ruimte-, energie-, klimaat-, woonbetaalbaarheid-, … debat en alleszins geen voortouw nemen of een sense of urgency propageren. En als er dan toch eens een architect zijn mond opentrekt …
"Wie bezig is met bouwen en verbouwen krijgt bepaald veel architectuur-content in de feed. Als architect kan ik erover meespreken. En scrollend door die socials is er me wat opgevallen. Het ding dat zich steeds nadrukkelijker aftekent: dat steeds minder dingen zich aftekenen."
Op 18 december lanceerde Netwerk Architecten Vlaanderen een petitie tegen een verhoging van de bijdrage van de Orde van Architecten. Volgens informatie die het NAV had verkregen, zou een substantiële hogere bijdrage op tafel liggen. De reacties in de sociale media waren niet mis: de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten werd tot op de grond afgebrand. Ondertussen hebben meer dan 3.450 architecten de petitie ondertekend.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn belooft het na deze column nooit (!) meer te hebben over ene Santiago Calatrava maar ter onere van de eerste trein in een station in Mons zet hij nog eens een aantal eigen citaten op een rijtje om een punt te maken. Voor zover dat nog nodig mocht zijn.
De warmtepomp wint aan populariteit als systeem om gebouwen te verwarmen. Enerzijds is er de overheid die aardgasaansluiting verbiedt bij nieuwbouwwoningen vanaf 2025. Anderzijds kiezen steeds meer mensen bewust voor alternatieven die goed zijn voor het milieu én hun portemonnee. Maar wat met de geluidshinder die warmtepompen – en vooral de buitenunits – kunnen veroorzaken? Waarmee moet je rekening houden? Wat zegt de wetgever? En welke maatregelen kan je nemen om de geluidshinder te beperken?
Onze huiscolumnist Filip Canfyn leest in drie weekendkranten drie artikels, die willens nillens blijken met elkaar te maken te hebben. Wat is de link tussen woningnijd, belastingen, managementvennootschappen en onvermogen?
Onze huiscolumnist Filip Canfyn volgt het terechte debat rond het electoraatpamperen in Anderlecht (Pano-reportage 19.11.24.) maar wil het probleem van die politieke praktijk ruimer zien dan cadeaugedrag met (ocharme) leeflonen.
“Als het op de zelfrijdende auto aankomt, loopt ons land ver achter op drie essentiële punten: regelgeving, technologie en verkeersinfrastructuur”, schrijft Joost Kaesemans, directeur public affairs & public policy bij Touring.