Aeropolis II: grootste passiefgebouw in de Benelux

Het kantoorgebouw Aeropolis II is met zijn 7.387 m2 momenteel het grootste passiefgebouw in de Benelux. Het werd op 28 oktober 2010 plechtig geopend en is laureaat van de Wedstrijd Voorbeeldgebouwen van het Brussels Instituut voor Milieubeheer. Cenergie en Architectes Associés moesten bij het integrale ontwerp van dit gebouw de focus leggen op het maximaal gebruik van low-tech passieve technieken en dit zowel voor verwarming als koeling.


Het kantoorgebouw Aeropolis II is met zijn 7.387 m2 momenteel het grootste passiefgebouw in de Benelux. Het werd op 28 oktober 2010 plechtig geopend en is laureaat van de Wedstrijd Voorbeeldgebouwen van het Brussels Instituut voor Milieubeheer.
Cenergie en Architectes Associés moesten bij het integrale ontwerp van dit gebouw de focus leggen op het maximaal gebruik van low-tech passieve technieken en dit zowel voor verwarming als koeling.Aeropolis II is een laureaat van de Wedstrijd Voorbeeldgebouwen van het Brussels Instituut voor Milieubeheer en is het grootste passiefgebouw in de Benelux

 


De missie van Cenergie

Cenergie, dat als energiedeskundige aan het project verbonden was, wist naast het beperken van de warmteverliezen en de koellasten van het gebouw ook een aanzienlijke besparing teweeg te brengen op het energieverbruik door creatieve ingrepen op het gebouwconcept en de gebouwschil. Dit werd mogelijk door een unieke combinatie en integratie van efficiënte installaties en passieve technieken. Het globale energieconcept is een toonbeeld van duurzaamheid, waarbij de vooruitstrevende passieve koeling een hoog comfort zowel tijdens de winter- als zomerperiode garandeert.Het globale energieconcept van Aeropolis II is een toonbeeld van duurzaamheid, waarbij de vooruitstrevende passieve koeling een hoog comfort zowel tijdens de winter- als zomerperiode garandeert

 

Het gebouw zal naar schatting slechts 4,7 kWh/m² per jaar voor verwarming en 5,6 kWh/m² per jaar voor koeling verbruiken of bijna een factor 10 minder dan een standaard nieuwbouwkantoor. Bovendien zullen de meerkosten van de bouw al binnen vijf jaar gerecupereerd worden door de lagere gebruikskosten en het creatieve ontwerp.


Duurzaam en flexibel

Flexibiliteit van het concept was een randvoorwaarde binnen dit project en werd als belangrijk aspect van duurzaamheid naar voor geschoven. Verlaagde plafonds werden weggelaten, binnenwanden zijn gemakkelijk verplaatsbaar en de duurzame technieken kunnen ook na toekomstige aanpassingswerken behouden blijven en dit met behoud van comfort. Ten slotte is regenwaterrecuperatie voorzien en is er bewust gekozen voor ecologische materialen zoals een houtskeletgevel van FSC gecertificeerd hout.Aeropolis II diende flexibel en duurzaam ontworpen te worden. Zo zijn de binnenwanden makkelijk te verplaatsen en blijft de werking van de duurzame technieken behouden over deze mogelijke aanpassingswerken heen.

 


Investering in eenvoud en comfort

Het innovatieve kantoorgebouw blinkt uit door zijn eenvoud. Het unieke concept verhoogt de gebruiksvriendelijkheid en biedt een hoger comfortgevoel dan in een klassiek kantoorgebouw. Vermits er geen dure en complexe standaardtechnieken nodig zijn, kon er bespaard worden op installatiekosten en complexe regelsystemen. De technieken nemen niet veel plaats in beslag, waardoor het verloren volume beperkt blijft. De meerkost ten opzichte van een standaard kantoorgebouw blijft dan ook beperkt en de total cost of ownership is beduidend lager.


In Aeropolis II kon er bespaard worden op complexe regelsystemen en de technieken die er wel zijn gebruikt nemen niet veel plaats in beslag waardoor het verloren volume beperkt blijft

 


Voorbeeldgebouw volgens het Brussels Instituut voor Milieubeheer

De combinatie van innovatieve technieken die leiden tot een unieke oplossing zoals toegepast in het integrale ontwerp van Aeropolis II kunnen zowel voor nieuwbouwprojecten als voor grondige renovatieprojecten gebruikt worden.


Volgens het Brussels Instituut voor Milieubeheer  kan Aeropolis II dienen als voorbeeld voor nieuwbouwprojecten en grondige renovatieprojecten

 

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners