Alverpark: groen residentieel park binnen Hasseltse Grote Ring

Wie Kumpen zegt, zegt bouwen. Vastgoedontwikkeling is echter ook een welvarend segment van het bedrijf, getuige daarvan het nieuwe project Alverpark. In een groene omgeving moeten 103 wooneenheden de vraag naar huisvesting in het Hasseltse beantwoorden. Twee van de vijf complexen komen nu op de markt. Het ontwerp is van de hand van Ma┬░Mu architecten. Avantgarden stond in voor de landschapsarchitectuur.
Wie Kumpen zegt, zegt bouwen. Vastgoedontwikkeling is echter ook een welvarend segment van het bedrijf, getuige daarvan het nieuwe project Alverpark. In een groene omgeving moeten 103 wooneenheden de vraag naar huisvesting in het Hasseltse beantwoorden. Twee van de vijf complexen komen nu op de markt. Het ontwerp is van de hand van Ma°Mu architectenAvantgarden stond in voor de landschapsarchitectuur.


5 gebouwen

Het woonaanbod in Alverpark varieert van appartementen met 1 slaapkamer met een oppervlakte van 65 m2 tot appartementen en penthouses met 3 slaapkamers, goed voor een oppervlakte van 128 m2. Alle wooneenheden zijn op het zuiden gericht en zijn uitgerust met grote schuiframen en een terras. Bewoners genieten dus optimaal van de zon en het zicht op het park. Het woonproject omvat vijf gebouwen: Aspius, Barbus, Carpio, Esomus en Devario. De namen refereren naar de aanpalende Alverbergstraat, waarvan het eerste deel ‘alver’ ‘karperachtige vis’ betekent. In eerste instantie gaan de complexen Barbus en Carpio onder de hamer.
Sportstraat

Het project combineert de nabijheid  van een stadskern met de rust van een groen residentieel park, en dat binnen de grote Ring van Hasselt, tussen de Alverbergstraat en de Haarbemdenstraat. Een nieuwe eenrichtingsweg verbindt beide straten en krijgt de toepasselijke naam Sportstraat. Het project grenst immers enerzijds in het oosten aan verschillende sportfaciliteiten waaronder de Stedelijke sporthal Alverberg en sluit anderzijds aan op de Heilig Hartwijk.
Speelse stijl

Het jonge architectenbureau Ma°Mu architecten stond in voor de vormgeving en de keuze van de materialen en de kleuren. Het team opteerde voor een baksteen die garant staat voor een natuurlijke kleurschakering en patina, en in combinatie met andere materialen resulteert dat in een eigentijdse stijl. De verspringende dakrand van de gebouwen zorgt voor een speelse integratie van het project in de omgeving. De bouwvolumes zijn zodanig ingeplant waardoor een open karakter ontstaat met groene doorzichten. "In samenspraak met Avantgarden hebben we gepoogd een integratie van park en architectuur te creëren op een zeer vloeiende en landschappelijke wijze. Alverpark was een boeiend project door enerzijds de grote oppervlakte van de omgeving en anderzijds door de integratie van het project in de omliggende wijk," aldus Jeroen Maesen van Ma°Mu architecten.


Architect Jeroen Maesen over Alverpark.Open parkkarakter

Kumpen Vastgoedontwikkeling nam landschapsarchitect Avantgarden onder de arm om het project te omringen met een park. Daarbij stond het open parkkarakter van de site voorop, dat bestaat uit inheemse boom- en plantensoorten. Wadi’s leiden de waterhuishouding in goede banen en versterken het natuurlijke cachet van Alverpark. Ook besloot Kumpen Vastgoedontwikkeling, in overleg met het stadsbestuur, om de bestaande bomenrij met inlandse eiken te behouden. " Het was een uitdaging om de verschillende architecturale en landschappelijke niveaus te laten aansluiten. Daarnaast waren de doorstroombaarheid van het gebied en de waterbeheersing van belang. De wadi’s zorgen voor een bufferend vermogen en creëren zo een waterdynamica op de site. De bestaande zomereiken hebben we geïntegreerd als een olifantenpad," vertelt landschapsarchitect Bart De Keyzer.


Landschapsarchitect Bart De Keyzer van Avantgarden licht het groene aspect van Alverpark toe.Kwaliteitsnormen

Kumpen Vastgoedontwikkeling besteedt extra aandacht aan de duurzaamheid en het energiepeil van de gebouwen. Beter doen dan de vooropgestelde wettelijke eisen rond EnergiePrestaties en Binnenklimaat (EPB) was een must. Elk appartement krijgt een eigen EnergiePrestatieCertificaat (EPC).
Kumpen droeg eerder al bij aan de huisvestingsontplooiing in Hasselt met de projecten De Kaai (de kanaalkom), Jordaenspark (betaalbare woningen binnen de grote ring) en Acaciapark (het nieuwe stationsgebied in Runkst).


Gedelegeerd bestuurder Jan Kumpen geeft een woordje uitleg over Alverpark.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage