Antwerpse selectie openhuizenweekend Mijn Huis Mijn Architect

Ook dit jaar organiseert de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten in samenwerking met NAV en FISA het openhuizenweekend 'Mijn Huis Mijn Architect'. Op zaterdag 25 en zondag 26 september zetten 160 woningen hun deuren open in Vlaanderen en Brussel. Vlaamsearchitectuur.be fungeert dit jaar als mediapartner en ging vorige week alvast een kijkje nemen in enkele Limburgse woningen. Deze week is Antwerpen aan de beurt.
Ook dit jaar organiseert de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten in samenwzerking met NAV en FISA het openhuizenweekend 'Mijn Huis Mijn Architect'. Op zaterdag 25 en zondag 26 september zetten 160 woningen hun deuren open in Vlaanderen en Brussel. Vlaamsearchitectuur.be fungeert dit jaar als mediapartner en ging vorige week alvast een kijkje nemen in enkele Limburgse woningen. Deze week is Antwerpen aan de beurt.

Diederik Nagels-Jos Verbraeken Architecten

Naam architect: Diederik Nagels
Opengestelde woning: Donksestwg. 58b
Gemeente: 2930 Brasschaat
 ° Is dit de eerste keer dat u meedoet? Wat verwacht u van dit evenement?

Dit is de eerste keer. 
 
° Beschrijf in het kort de woning:

Deze woning met schildersatelier bevindt zich op een uitzonderlijk perceel met eeuwenoude bomen in het centrum van Brasschaat. Het vlinderdak reguleert kops de lichtinval tussendoor het bladerdek noordelijk voor het schildersatelier en zuidelijk voor het wonen. De transparante tussenvloeren brengen het daglicht centraal binnen. De plan- en structurele opbouw is eenvoudig en compact en maakt onderscheid tussen dienende en dienstige ruimtes waardoor verschillende woonconfiguraties mogelijk zijn. De grote leefruimte
(16x4,52m) is centraal opdeelbaar en vooraan museaal dubbelhoog. Overwegingen inzake stabiliteit en klimaatbeheersing resulteerden in een buitenmuurdikte van 52cm, het raamschrijnwerk is gelamelleerd kastanjehout aan de buitenzijde afgekleed met cortenstaal. De vloerbekleding, de wandbekleding in de haardhoek en het meubilair bestaat uit wengéhout. De binnenruimtelijke ervaring is maximaal het bouwvolume. De directe pattinage van de gebruikte materialen integreert het gebouw eigenzinnig in zijn omgeving. 
 
° Wat zijn de belangrijkste troeven van de woning?

Duurzaamheid,  en contextuele geladenheid. 
 
° Werden er bijzondere materialen of technieken gebruikt? 

Gelammelleerd houten raamschrijnwerk kastanje afgekleed met cortenstaal, gevelsteen lijmwerk in  wild verband.

° E-peil: 63


Architectenbureau Jan Stranger BVBA

Naam architect: Jan Stranger
Opengestelde woning: Massief-passiefhuis in een stedelijke omgeving
Gemeente: 2100 Deurne 
° Is dit de eerste keer dat u meedoet? Wat verwacht u van dit evenement?

Deed reeds meermaals mee.
Daar het project dat dit jaar opengesteld wordt uniek (massief-passief ) is wordt een grote opkomst verwacht.
 
 
° Beschrijf in het kort de woning:

De woning is een hedendaagse woning gebouwd volgens het massief-passiefprincipe waarbij traditionele materialen (baksteen, beton,…) gecombineerd worden met de ontwerpregels voor een passiefhuis. 
De voorgevel is opgetrokken met dunbedmortel, de achtergevel met verduurzaamd hout en is voorzien van een grote serre om zonnewarmte te vangen. Binnen is de woning zeer ruimtelijk en mooi ingericht. 
De uitvoeringskost daarentegen is zeer rationeel (1200,-/m² alles incl. (bouw, afwerking, btw, erelonen, keuken,…).

° Wat zijn de belangrijkste troeven van de woning?

Het is een passiefhuis.
De woning heeft de eigenschappen van een traditionele bouw.
De woning is ruim en zeer licht.
De meerkost om deze woning als passiefhuis te bouwen bleef beperkt
In tegenstelling tot vele passiefhuizen bevindt deze woning zich in een stedelijke omgeving.
  
° Werden er bijzondere materialen of technieken gebruikt? 

Er is een Canadese put geplaatst om lucht op een natuurlijke manier voor te verwarmen( in de winter) en te koelen in de zomer.
De woning beschikt over een ventilatiesysteem.
De doorgedreven isolatie  (vb dakisolatie bedraagt 24cm PIR).
De woning heeft een zeer goede luchtdichtheid.
De beglazing is driedubbel.
Metselwerk met dunbed.
 
° E-peil: 30


ICOON.BE architecten

Naam architect: Frederik De Smet (oorspronkelijk ontwerp i.s.m. Pieter Peerlings)
Opengestelde woning: Karel De Backerstraat 71
Gemeente: Hemiksem 
° Is dit de eerste keer dat u meedoet? Wat verwacht u van dit evenement?
 
In 2009 heeft de loft zijn deuren eveneens opengesteld voor het grote publiek. Maar omdat het project toen nog niet volledig was afgewerkt, doet het ook dit jaar weer mee. Zo kunnen zowel de eerste bezoekers als nieuwe bezoekers het afgewerkte resultaat zien.
 
° Beschrijf in het kort de woning:
 
Wanneer we de oorspronkelijke supermarkt voor de eerste keer zagen, stonden we versteld van de chaotische indeling van de verkommerde ruimtes. Om meer openheid en luchtigheid te krijgen, werden alle wanden, die niet noodzakelijk waren voor de stabiliteit van het gebouw, weggehaald. Wat overblijft is een aaneenschakeling van grote ruimtes met her en der doorzichten en interessante perspectieven. Deze zichten zijn door lange zwarte kastenvolumes en lichtlijnen versterkt. Er werden ook grote raamopeningen gecreëerd, waardoor natuurlijk licht het interieur tot leven brengt.
 
° Wat zijn de belangrijkste troeven van de woning?
 
Het opvallendste element in deze loft moet wel het jacht zijn. Dit trekt door zijn centrale positie in de zwemvijver onmiddellijk de aandacht. De oorspronkelijke wens van de bouwheer was een loftwoning met gastenverblijf. Maar omdat een traditioneel gastenverblijf een groot deel van het jaar leeg staat en op dat moment alleen maar de nuttige binnenruimte inneemt, werd het jacht voorgesteld. Dit bezorgt eventuele gasten een onvergetelijke ervaring in een volledig autonome suite en vormt de rest van het jaar een eyecatcher in het interieur van de loft. Als tegenhanger voor het jacht werd ook de garage volledig in glas uitgevoerd. Zo maakt ook deze ruimte visueel deel uit van het interieur en worden de weloverwogen lijnen van de wagen eveneens ten volle als kunstobject geapprecieerd.
 
° Werden er bijzondere materialen of technieken gebruikt?
 
De grote afmetingen die het project kenmerken, maken zelfs de meest normale zaken moeilijk realiseerbaar. Zo werden er drie immense glazen schuifdeuren voorzien om het jacht in en uit de vijver te kunnen halen. Deze deuren zijn elk 5 meter breed en 3 meter hoog en wegen meer dan 1 ton. Door dit enorme gewicht kunnen de deuren alleen elektrisch geopend worden, wat het 007-gehalte van de loft alleen maar versterkt. Een ander huzarenstuk zat hem in de meer dan 20 meter lange kastenvolumes, waarin de oorspronkelijke draagmuren verscholen liggen. Deze minimalistisch ogende hoogglans elementen moesten volledig op maat gemaakt worden om de renovatiegebonden hoogteverschillen van de vloer en het plafond zo min mogelijk te laten opvallen. De bouwheer, zelf binnenschrijnwerker van beroep is hier bijzonder goed in geslaagd. Een laatste ongewoon element in de loft is het ter plaatse gegoten betonnen meubilair. Zo werd een immens “zwevend” keukeneiland van meer dan 6 ton aan de bestaande draagmuren verankerd. Doordat ook dit maatwerk was, kon heel het element tot in de kleinste details worden gedetailleerd. Zo ontstaat een tegelijk massieve en toch licht ogende sculptuur van beton. Naar analogie met de keuken, werd ook het badmeubel met lavabo en douche volledig in ter plaatse gegoten beton uitgevoerd.
 
° E-peil: 80


B-bis Architecten

Opengestelde woning: International HIV Awareness Education Centre (IHAEC) met woning en studentenverblijven, Grapheusstraat 50-52
Gemeente: 2100 Deurne
 ° Is dit de eerste keer dat u meedoet? Wat verwacht u van dit evenement?

Dit is de eerste deelname van B-bis in zijn jonge bestaan.  Grote broer B-architecten heeft hierin wel al meer ervaring.
We hopen op een grote belangstelling van een breed publiek. Misschien komen er nieuwe contacten uit voort om mooie projecten mee te realiseren.  Het is een mogelijkheid om mensen met onze manier van werken kennis te laten maken.  De mediabelangstelling is leuk meegenomen.
 
° Beschrijf in het kort de woning:

Het nieuwe gebouw is een samenvoeging van twee grondig verschillende, bestaande rijwoningen.  Door deze bouwstijlen goed te laten “botsen” en zelfs te versterken door nieuwe toevoegingen met eigen vormentaal, wordt een nieuwe eenheid gecreëerd. 
Zonder al te veel structurele ingrepen lopen  de functies die het gebouw moet herbergen naadloos in elkaar over. De privéwoning, de bureaus, de shop, de studentenverblijven, de spreekruimtes , de gemeenschappelijke keuken en de muziekkamer hebben hun eigen karakter, maar worden op een natuurlijke manier met elkaar verbonden. Ook aan de buitenzijde komt deze samenstelling van nieuwe en bestaande, contrasterende elementen tot uiting.  De voorgevel wordt gedeeltelijk verborgen achter een bache ; de zijgevel is opengemaakt en wordt geïsoleerd en afgewerkt met crepi ; de achtergevel wordt ingepakt met isolatie en vertikale, houten beplanking.  Zelfs tot in de tuin geeft deze aanpak een gevarieerde beleving.
 
° Wat zijn de belangrijkste troeven van de woning? 

De vernieuwde achterbouw is het paradepaardje van de woning.  De dubbelhoge ruimte wordt gebruikt als leefkeuken, eetruimte, vergaderruimte, ontmoetingsplaats, werkruimte en vormt het zenuwcentrum van het gebouw.  Nieuwe organisch gevormde, grote ramen die uitkijken op het naastgelegen park Rivierenhof maken de blinde wachtgevel aan de linkerwoning helemaal open. Alle aangrenzende ruimtes krijgen een nieuwe dimensie. 
 
° Werden er bijzondere materialen of technieken gebruikt?

De grote organische ramen in afrormosia in de buitengevel maken de wachtgevel open.

De muurschildering op de zijgevel in een ontworpen patroon met integratie van de organisch gevormde ramen.

“Truckfloor” is nieuw samengesteld (afval)hout dat gebruikt wordt op de vloer in laadbakken voor vrachtwagens. Het wordt hier gebruikt voor vloeren, trappen en zelfs als werktablet in de keuken.  Ecologisch verantwoord, stevig en karakteristiek.

De bachetechniek aan de voorgevel wordt normalerwijze gebruikt als tijdelijk werfafsluiting. Hier vormt ze een volwaardige toevoeging als architecturaal element. Bovendien verbergt ze minder interessante geveldelen en doet dienst als uithangbord voor het IHAEC. 

De achtergevel en zijgevel van de achterbouw worden ingepakt met grenenhout dat thermisch behandeld werd. Ook dit is een ecologische toepassing.

 
° E-peil : niet van toepassing bij verbouwing
KURT KEERSMAECKERS

Naam architect:  Kurt Keersmaeckers
Opengestelde woning: Ernest Claestraat 24
Gemeente: 2570 DUFFEL 
° Is dit de eerste keer dat u meedoet? Wat verwacht u van dit evenement?

° Ja. In contact komen met nieuwe potentiële klanten. Project voorstellen/uitleggen aan bezoekers, om zo mijn werkwijze bij een ander publiek bekend te maken. 
 
° Beschrijf in het kort de woning:

Deze eengezinswoning is opgebouwd rond een transparante centrale kern (hout), welke omsloten wordt door twee rechthoekige massieve volumes (gevelsteen). Het verschil tussen deze twee volumes wordt extra geaccentueerd door de materiaalkeuze.
De centrale kern vormt het hart van de woning. Van hieruit heeft men visueel contact met elke binnenruimte, buitenruimte en windrichting. Dit creërt een panoramische blik op de omgeving en zorgt voor een optimaal en natuurlijk lichtspel in de woning. 
De woning is zodanig geconcipieerd dat alle woonfuncties in verbinding staan met de kern. Om de circulatie nog extra dynamiek te geven, is dit volume uitgevoerd in een organische vorm die zowel binnen en buiten wordt ervaren.
 
° Wat zijn de belangrijkste troeven van de woning? 

ZIie beschrijving hierboven.
 
° Werden er bijzondere materialen of technieken gebruikt? 

Betonconstructie voor grotere overspanningen met balken en vloerplaten ( volledig opengewerkte woning ).
Alles weggewerkt achter bezetting en voorzetwanden.
Woning op luchtverwarming
 
° E-peil: 85

Deel dit artikel:
Onze partners