Architectenbureau TETRA ontvangt Acknowledgement Prize tijdens Holcim Awards

In Moskou werden de Europese resultaten van de 4de internationale competitie Holcim Awards bekendgemaakt. Italië, Frankrijk en Oostenrijk ontvingen respectievelijk goud, zilver en brons, België op zijn beurt ontving een “Acknowledgement prize” voor een project van het architectenbureau TETRA. Het is al de derde opeenvolgende keer dat ons land bekroond wordt op de internationale scène. 

Volgens Edy Schwarz, directeur van de Holcim Foundation werden meer dan 6000 projecten en concepten ingediend voor de wedstrijd. "Ze zijn afkomstig uit 152 verschillende landen wat op zich al een record is voor deze 4de editie. Daarbij hebben we ook een opvallende stijging vastgesteld van het aantal projecten uit de regio Afrika/Midden-Oosten en vooral uit Zuidoost-Azië." De wedstrijd die voor iedereen toegankelijk is, werd geopend op 1 juli 2013 en afgesloten op 24 maart 2014. Daarna kwamen de jury’s van de 5 wereldregio’s bijeen in juni en juli 2014 om hun laureaten aan te duiden.

 

De Europese laureaten

Voor Europa werden er 870 project correct geregistreerd. Een jury van internationale experts onder leiding van de Franse architect Jean-Philippe Vassal duidde de winnende projecten aan op basis van de sociale, economische en milieuprestaties, waarbij de nadruk werd gelegd op architecturale uitmuntendheid en een hoge graad van overdraagbaarheid.

 

De “Golden Award” werd toegekend aan een ecologisch saneringsproject aan de zuidkust van Italië. De Italiaanse en Spaanse architecten beoogden de sanering van een zone die door industriële activiteit in verval was geraakt en transformeerden deze in een overstromingslandschap dat geschikt is voor de fauna en flora, vooral voor migrerende vogels.

De “Silver Award” werd toegekend aan Franse architecten voor hun project met betrekking tot een lagekostengebouw voor de universiteit in Parijs. Het gebouw is geschikt voor een groot aantal verschillende activiteiten, met binnen- en buitenfaciliteiten voor sport, cafés, terrassen en een voetgangersplein. Voor de minimalistische structuur wordt gebruik gemaakt van ruwe materialen, robuuste en duurzame technieken en verticale stapeling om verschillende activiteiten boven elkaar te laten verlopen.

De “Bronze Award” bekroont een stedelijke participatiewijk in Wenen, Oostenrijk. Het project voor stadsinrichting bepaalt regels voor de inrichting van een duurzame stadswijk. Het plan is gebaseerd op een structuur van tuinen voor de fysieke en sociale ontwikkeling van het project. Deze aanpak wordt gekenmerkt door een minimaal invasieve tussenkomst die zich in de tijd en in elke fase zal ontwikkelen volgens de behoeften van de gemeenschap.

 

TETRA Architecten

Het Belgische TETRA Architecten mocht een Acknowledgement prize in ontvangt nemen. Het betreffende project omvat de inrichting van een materialendorp in de haven van Brussel. Dit dorp zal bouwmaterialen voor de stad verdelen en ook bouwafval van de stad inzamelen en recycleren. Dit dorp illustreert op welke wijze een duurzame stedelijke logistiek deel kan uitmaken van een groter ecosysteem.Door de modulaire en hiërarchische structuur van de opslagplaatsen kan de architectuur worden aangepast aan de verschillende behoeften van de gebruikers.

 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage