Architectenkantoor Van Haeren stelt vernieuwd Nijvels shopping center voor

Deze maand is de uitbreiding en renovatie van het shopping center van Nijvel feestelijk ingehuldigd. Het shopping center dat al in 1975 gebouwd werd is nu tweemaal zo groot en telt tal van nieuwe winkels. Architectenbureau Van Haeren is verantwoordelijk voor het project. Xella leverde de bouwblokken en isolatiepanelen. VK stond in voor de fire safety engineering en de speciale technieken van dit project.
Deze maand is de uitbreiding en renovatie van het shopping center van Nijvel feestelijk ingehuldigd. Het shopping center dat al in 1975 gebouwd werd is nu tweemaal zo groot en telt tal van nieuwe winkels. Architectenbureau Van Haeren is verantwoordelijk voor het project. Xella leverde de bouwblokken en isolatiepanelen. VK stond in voor de fire safety engineering en de speciale technieken van dit project.

Het politiecommissariaat van Nijvel, een nieuwe brandweerkazerne, een sociaal appartementsgebouw en een zorginstelling, allemaal projecten waaraan architectenbureau Van Haeren aan het hoofd stond. Nu heeft het Nijvelse bureau het shopping center vernieuwd.




In 1975 telde de overdekte winkelgalerij zo’n 40 winkels. Twintig jaar later kwam er 2000 m² oppervlakte vrij waardoor er nog eens twintig winkels bijkwamen. In 1997 kwam er nog meer ruimte vrij. Dit leidde tot de komst van DiSport en Hema.

De eigenaar van het shopping center wou al enige tijd uitbreiden. Om concurrentieel te blijven en de grote merken binnen te halen moest de inrichting van het shopping center volledig veranderen. In 2009 kwam er dan een grondige renovatie. Architect Cédric Van Haeren vertelt: “We hebben de bestaande delen volledig gemoderniseerd, van de gaanderijen tot de verlichting. Het dak werd opengetrokken en voorzien van een glazen lichttunnel.”

Ondertussen is het shopping center bijna verdubbeld in oppervlakte: van 16.000 m² naar 28.000 m². Het shopping center telt nu 100 winkels. De meeste van deze winkels zijn op het gelijkvloers gevestigd.

Om de toestroom aan bezoekers de baas te kunnen werden er 500 extra parkeerplaatsen voorzien. Deze bevinden zich in de ondergrondse parking. Nu kunnen er 1400 auto’s staan. Het plafond van deze ondergrondse parking is thermisch geïsoleerd met Ytong Multipor isolatieplaten. Deze isolatieplaten zijn onbrandbaar en verspreiden dan ook geen giftige gassen mocht er brand uitbreken. Ze zijn gemaakt van minerale wol. Er is meer dan 12.000 m² van deze 50 mm dikke isolatieplaten gebruikt. Een bijkomend voordeel van deze onbrandbare platen is dat hun heldere kleur de garages aangenamer maakt voor de bezoekers.



Maar ook de buitenkant van het gebouw werd grondig aangepakt. Heel de gevel is vernieuwd. Verschillende materialen, zoals metalen bardage en terracottategels, geven het geheel een warme en stedelijke uitstraling.

Een belangrijk punt was het vormen van een uniform geheel tussen het oude en het nieuwe gedeelte. De architecten maken zich sterk dat de toegankelijkheid, de zichtbaarheid en de circulatie in zijn geheel sterk verbeterd zijn en dat ze “de gewoonten van de bezoekers kennen.”

Het design werd toevertrouwd aan het Londense kantoor Dunnett Craven. Dit is gespecialiseerd in het ontwerpen van winkelcentra. Zij ontfermden zich over de details zoals de verlichting, de afwerking en het nieuwe logo.



Maar bij elke nieuwe constructie komen ook verplichtingen kijken. Zo moest de brandweerstand één uur bedragen van de brandweer. Daarom werden er Ytong-blokken gebruikt als ruwbouwmateriaal. Meer dan 1000 m³ blokken werden gebruikt om de brandwanden tussen de nieuwe winkels op te trekken. Xella leverde en produceerde de Ytong-blokken.

Ook aan de isolatiewaarde werd zorgvuldig aandacht besteed. Dankzij de vernieuwde isolatie is de K-waarde van het winkelcentrum nu 30. Er werden ook zonnepanelen op het dak geplaatst en het regenwater wordt opgevangen voor sanitair gebruik. Het afval van de werken werd milieubewust gerecupereerd.

Toch geeft architect Cédric Van Haeren toe dat het winkelcentrum niet echt ecologisch is. “Een winkelcentrum is per definitie energieverslindend,” stelt hij. “Maar toch is hier een mooie inspanning geleverd.”

Deel dit artikel:

Onze partners