Assemble Studio te gast op Festival van de architectuur

Op vrijdag 27 september 2019 nodigen de Vlaamse Architectuur Academie (VAA) en Stadsbouwmeester Gent het internationale collectief Assemble Studio uit voor een lezing binnen de context van het Festival van de architectuur (F/a)Assemble studio is een interdisciplinair collectief gebaseerd in Londen dat werkt op het kruispunt van architectuur, design en kunst.

Assemble werd opgericht in 2010 en heeft sindsdien een divers en bejubeld oeuvre uitgebouwd. De groep creëert steeds projecten in overleg met de gemeenschap waarvoor ze ontwerpt. In 2015 won Assemble de prestigieuze Turner Prize met een atypisch project in Liverpool. Ze transformeerden de Granby Street in de verwaarloosde wijk Toxteth van een probleemzone tot een dynamische, sociale en leefbare buurt. De dialoog met de bewoners en persoonlijke aanpak zorgde voor het slagen van hun project, in tegenstelling tot voorgaande pogingen van officiële instanties.

De lezing van Assemble in het kader van het festival focust op hun collectieve en experimentele ontwerpmethodologie en onderzoekt hoe begrippen als vreugde, schoonheid en pragmatiek samen gaan om zowel betekenisvolle als ambitieuze ruimtes te creëren. Het collectief bespreekt de eigen atelierruimte als een model voor een betaalbare werkplek dat een interdisciplinaire praktijk wil aanmoedigen en de de precaire situatie eigen aan het kunstenaarschap tegengaan. Assemble zal ook het belang van experimenten aanhalen in hun meest recente projecten in België, ontwikkeld in samenwerking met de Brusselse praktijk van Czvek Rigby.

Wie niet kan wachten tot vrijdag om dit internationale collectief aan het woord te horen, kan ook de keynote lezing van Assemble Studio meepikken tijdens het Colloquium-Architectuur Verbindt op 26 september. 

Bron: Festival van de architectuur

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage