Atab presenteert ecologisch en luchtzuiverende dakbedekking op werf De Vroe

Bij een werfbezoek aan de nieuwe magazijnen van de Groep De Vroe werd het nieuwe ecologische dakconcept van Atab toegelicht.
Bij een werfbezoek aan de nieuwe magazijnen van de Groep De Vroe werd het nieuwe ecologische dakconcept van Atab toegelicht.

Gisterenmorgen was Architectura samen met een uiteenlopende mix van architecten, EPB-adviseurs, en potentiële klanten te gast in het nieuwe atelier en opslaggebouw van de firma De Vroe in Merelberke. Na een informele kennismaking met koffie en versnaperingen en een iets formelere voorstelling van Atab, beklom de delegatie geïnteresseerden een hoge stelling, waar men de zorgvuldige plaatsing van de dakbedekking kon bewonderen.De plaatsing van Polygum Carrara op het dak van De Vroe


Fotokatalyse

Het in Antwerpen gevestigde Atab huist de Europese hoofdzetel van de groep IKO, een firma gespecialiseerd in dakbedekkings- en isolatiematerialen. Voor het opslaggebouw van de firma De Vroe werd een totaalconcept uitgedacht van de luchtzuiverende en zelfreinigende Polygum-dakbedekking, aangevuld met een schuimisolatie van IKO met een Lambda-waarde van 0,023 W/mK.

De Polygum Carrara is een witte reflecterende dakbedekking met een titaniumdioxide coating. Hij combineert luchtzuiverende met zelfreinigende kwaliteiten. Onder inwerking van zonlicht zuivert de titaniumdioxide schadelijke broeikasgassen uit de lucht. De titaniumdioxide doet daarbij dienst als katalysator. Door middel van een chemisch proces van fotokatalyse worden schadelijke gassen uit de lucht in volstrekt onschadelijke stoffen omgezet die eerst op het oppervlak neerslaan en vervolgens met het regenwater afgevoerd worden.

Naast luchtzuiverend is de Polygum Carrara met zijn titaniumdioxide coating bovendien zelfreinigend. De reststoffen worden probleemloos door het regenwater afgewassen en weggespoeld.


    
Links de dakopbouw met de IKO-enertherm ALU, rechts de plaatsing van de Polygum Carrara


Hitte-eilandeffect

Een tweede opvallend positieve eigenschap van de titaniumdioxide coating van de Polygum Carrara is zijn hoge reflectiewaarde. De mat witte coating draagt bij tot een verkoeling van het gebouw, wat een energieverslindende airconditioning overbodig maakt.

Danny Pauwels, Project Manager van Atab, wijst er in zijn uiteenzetting op dat dit verkoelend effect niet beperkt blijft tot het individuele gebouw, doch consequenties heeft voor de hele stad. Dicht bebouwde wijken slaan immers makkelijk warmte op en geven ze moeilijk terug af. Een recente studie in Gent wees op een hitte-eilandeffect. Tussen de stad en het aangenzend platteland werd een temperatuurverschil gemeten tot maar liefst acht graden. Dit is naast de klimaatverandering een niet te veronachtzamen tendens waaraan onder meer witte daken doeltreffend het hoofd kunnen bieden.

De combinatie met de luchtzuiverende kwaliteiten maakt een titaniumdioxide coating derhalve zeer interessant voor een duurzaam totaalconcept in de stad.


Danny Pauwels, Project Manager van Atab
Deel dit artikel:
Onze partners