Atelier Horizon geselecteerd voor transformatie historisch centrum Anderlecht

Het centrum van de Brusselse gemeente Anderlecht wordt toegankelijker, aangenamer en groener. Na een wedstrijd, die eind 2021 werd uitgeschreven door het schepencollege, heeft een jury het bureau Atelier Horizon aangewezen om de renovatie van het Dapperheidsplein in goede banen te leiden. Hoewel de jury, bestaande uit de Brusselse Bouwmeester, vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, Urban, Leefmilieu Brussel en onafhankelijke deskundigen, de kwaliteit van elk van de 15 ingediende projecten waardeerde, overtuigde het voorstel van Atelier Horizon het meest. De visie het ontwerpteam integreert sociale, milieu- en praktische criteria, en laat daarnaast ook ruimte voor participatie.

"Nu het architectenbureau is geselecteerd, begint een participatiefase met de bewoners,” aldus Susanne Müller-Hübsch, schepen van Openbare Werken en Mobiliteit. “Het is belangrijk voor ons om de burgers te integreren in het besluitvormingsproces. De jury heeft het project met de beste visie geselecteerd, maar de mening en betrokkenheid van de buurtbewoners is essentieel om het project te verfijnen en af te ronden.”

In het projectvoorstel van Atelier Horizon wordt het plein opgedeeld in drie componenten: het plein zelf, een parkgebied en een 'parkplein', dat de eerste twee met elkaar zal verbinden. Innovatieve elementen zijn onder meer het hergebruik van bestaande porfier keien en de aanleg van regentuinen om de infiltratie van regenwater ter plaatse te beheren. Susanne Müller-Hübsch: "Het centrum van de gemeente zal aangenamer en groener worden, terwijl het zijn oorspronkelijke functie als ontmoetingsplaats behoudt en traditionele evenementen zoals de jaarlijkse markt zal kunnen blijven ontvangen . Kortom: het beste van twee werelden."

Deel dit artikel:
Onze partners