Zijn Belgische huizen bestendig tegen extreme koude en hitte? Velux vertelt hoe het beter kan

Bijna de helft van de Belgen is het ermee eens dat Belgische huizen niet bestand zijn tegen intense koude of hitte. Velux commercial deelt bruikbare tips.

STUDIE velux

De resultaten van een nieuwe studie van VELUX* onthullen hoe sterk de temperatuur een invloed heeft op het wooncomfort thuis. Het is niet verrassend dat de stijgende energie- en woonkosten hier een grote rol in spelen en dat veel mensen op zoek zijn naar manieren om hun huis aangenamer en energie-efficiënter te maken zonder zich in de schulden te werken. Bijna een kwart (23%) van de Belgen geeft aan dat het moeilijk is om zich comfortabel te voelen in huis tijdens koude periodes omwille van de energiekosten. Bovendien zou 75% van de bevraagden hun woning energiezuiniger willen maken.

Slechts 1 Belg op 10 (12%) is van mening dat het binnenklimaat in hun woning heel vaak de "perfecte temperatuur" heeft. Voor bijna een derde (29%) van hen is dit slechts "soms" het geval. En voor 7% is het zelfs "zelden" of "nooit" het geval. De drie belangrijkste factoren voor een optimaal comfort in een woonkamer zijn voor alle Belgische respondenten: de temperatuur - met een overweldigende meerderheid (70%) -, natuurlijk licht (59%) en een minimum aan lawaai (36%). Deze cijfers variëren echter naargelang de leeftijd van de respondenten: 55-65-jarigen kiezen veel vaker voor temperatuur (77%) en natuurlijk licht (67%) als belangrijke factoren. Personen onder de 35 jaar kiezen daarentegen beduidend minder vaak voor deze zelfde elementen: 65% voor temperatuur en 55% voor natuurlijk licht. In plaats daarvan vinden zij meer comfort in "aantrekkelijke geuren" (25% tegen 21% gemiddeld) en "comfortabele texturen/stoffen" (19% tegen 16% gemiddeld).

Thuis: de plek bij uitstek

Hoewel onze huizen niet gebouwd zijn om extreme temperaturen of ongewone weersomstandigheden zoals koude of intense hitte te doorstaan, is VELUX ervan overtuigd dat de ruimtes thuis comfortabel moeten blijven: een toevluchtsoord waar mensen eerder willen zijn dan ontsnappen. 

Yves Sottiaux, Market Director van VELUX België en Luxemburg: "Het ziet ernaar uit dat de huidige extreme weersomstandigheden zullen aanhouden. Daarom is het van cruciaal belang dat we onze huizen op een kosteneffectieve manier beschermen tegen onaangename temperaturen. Iedereen die een huis bezit, heeft verschillende mogelijkheden om hun energiebehoefte te verminderen en het milieu en hun portemonnee op lange termijn te beschermen. We verheugen ons erop om in de aanloop naar de komende hittegolf in de zomer en koudere avonden enkele aanvullende mogelijkheden te delen, die aantonen dat men een optimale binnentemperatuur op een kosteneffectieve en energie-efficiënte manier eenvoudiger kan bereiken dan u denkt."

VELUX deelt hier enkele energie-efficiënte manieren om de temperatuur thuis te verbeteren van evalueren tot afdichtingsstrips.

tip 1: De huidige omstandigheden evalueren.

Veel thermische energie kan verloren gaan door niet-waterdichte vensters. Nieuwe vensters bieden een aanzienlijk lagere U-waarde voor een betere warmte-isolatie en een verbetering van de energie-efficiëntie met 50-80%. Kosteneffectieve oplossingen op korte termijn om warmteverlies te beperken zijn daarom onder meer het afdichten van ramen en deuren met afdichtingsstrips of borstelafdichtingen, zonder veel moeite. Sinds 1 maart 2023 zijn alle VELUX installateurs in België verplicht om de klanten isolatie aan te bieden die past in VELUX dakvensters. ​ ​

TIP 2: De temperatuur in evenwicht brengen.

Met de juiste accessoires kan de temperatuurbalans in huis worden verbeterd. Verduisterende plisségordijnen of een geschikte buitenbescherming kunnen het warmteverlies in de winter beperken en overmatige hitte in de zomer voorkomen. VELUX verduisterende en isolerende plisségordijnen bieden een effectieve oplossing voor iedereen met een VELUX venster om te besparen op de energierekening doordat ze het hele jaar de isolatie met 25% verbeteren.

TIP 3: Leefgedrag aanpassen.

Een goede kamertemperatuur gaat hand in hand met een goede ventilatie. Laat vensters of terrasdeuren niet langer dan tien minuten openstaan en vermijd permanente kiepventilatie. In de winter is het belangrijk om korte, gecontroleerde ventilatie in te plannen op vaste tijdstippen van de dag, met uitgeschakelde radiatoren. Door bewust alleen de noodzakelijke ruimtes te verwarmen en binnendeuren gesloten te houden wordt ook het warmteverlies beperkt en energie bespaard. In de zomer is het echter van belang om oververhitting te voorkomen. Daarom is het belangrijk de buitenbeschermingen neer te laten.

TIP 4: De kracht van de zon benutten

Wie overweegt om over te schakelen op zonnepanelen om energie te besparen: de VELUX Solar Integrator, een speciaal ontworpen gootstuk dat VELUX dakvensters verbindt met verschillende systemen voor integratie van zonnepanelen.

*De enquête werd tussen 3 en 8 februari 2023 online uitgevoerd via de One Poll-onderzoekstool van het bureau Ketchum in opdracht van VELUX onder een publiek van 2.000 Belgen, allen tussen 25 en 65 jaar oud. ​

Bron: Velux
Deel dit artikel:

Onze partners