B-architecten aangesteld voor scenografie Museum aan de Stroom

B-architecten uit Antwerpen werd laureaat bij de wedstrijd voor de binneninrichting voor het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen. Eerder werkte B-architecten als meesterscenograaf het masterplan voor dit project uit.

B-architecten uit Antwerpen werd laureaat bij de wedstrijd voor de binneninrichting voor het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen.  Eerder werkte B-architecten als meesterscenograaf het masterplan voor deze inrichting uit.
Uitgangspunt hierbij is om na te denken hoe het MAS het museum van, voor en door Antwerpen wordt.  Hoe het MAS naast zijn architecturale verschijningsvorm ook een boeiend inhoudelijk en museaal verhaal kan brengen.
Een verhaal dat iedere Antwerpenaar, maar ook Gentenaar, Nederlander, Amerikaan en Japanner kan prikkelen. De uitdaging wordt hoe het MAS meer kan zijn dan de verzameling van het Nationaal Scheepvaartmuseum, Volkskundemuseum, Etnografisch Museum, Vleeshuis en een precolumbiaanse collectie Janssen.

    


Onder de 410.000 beschikbare objecten uit de bestaande collecties bevinden er zich immers geen Mona Lisa’s of Nachtwachten waarvoor er spontaan ellenlange rijen nieuwsgierige cultuurtoeristen regen en wind trotseren om een glimp van dit werelderfgoed op te vangen.
Om sterke en internationaal relevante verhalen uit de bestaande collectie van 410.000 objecten te destilleren worden gastcuratoren uitgenodigd die een internationale uitstraling hebben maar tevens verbonden zijn met de stad.

 

Het verhaal van Antwerpen wordt in het MAS thematisch verteld.  Elk thema krijgt zijn eigen verdieping. Daarnaast is er nog het kijkdepot en een etage voor tijdelijke tentoonstellingen.  De themaverdiepingen worden telkens op een gelijkaardige manier ingedeeld: een confrontatieruimte, een introruimte, de focusruimte, de wauw-ruimte, de concentratieruimte, kennisruimte en sporenruimte.

    


Het Museum aan de Stroom, ontworpen door Neutelings Riedijk - waar Evert Crols van B-architecten nog stage gelopen heeft -  moet in mei 2011 zijn deuren openen.  De verhuis van de collecties van het Scheepvaartmuseum, het Museum voor Volkskunde en het Museum voor Etnografie, is gepland voor begin 2011.

 

Bron: website B-architecten


    

Foto's: Jeroen Verrecht

 

 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners