B-architecten herbestemt voormalig Provinciaal Veiligheidsinstituut in Antwerpen tot Campus Opera van KU Leuven

In het historische stadscentrum van Antwerpen werd de Campus Opera van de KU Leuven feestelijk ingehuldigd. Een ingrijpende totaalrenovatie door B-architecten blies nieuw leven in het iconische gebouw uit 1953, waar vroeger het Provinciaal Veiligheidsinstituut gehuisvest was. De campus beschikt nu over een ruime bibliotheek en leercentrum, verschillende leslokalen, groepswerklokalen en studieruimtes. Er is ook ruimte voor vakspecifieke lokalen, zoals tolkcabines met de nieuwste technologie, taallabo's en een polyvalente zaal voor onder andere het programma Vlaamse Gebarentaal.

Het gebouw in de Jezusstraat is sinds 2019 opgenomen in de Inventaris Onroerend Erfgoed, maar ondanks de hoge erfgoedwaarde is het niet beschermd. Het heeft wel een hoge conservatiewaarde door een aantal unieke elementen zoals de betonnen structuur, het atrium, het glazen plafond boven het atrium en de monumentale granieten gestapelde trap. De binnenruimtes werden door B-architecten gerestaureerd met respect voor deze authentieke elementen.

 

Grandeur

Het bestaande gebouw vormde het ideale kader voor een hedendaags leerplatform, vooral het oorspronkelijke ontwerp uit de jaren vijftig. De grandeur van weleer werd hersteld, samen met enkele waardevolle ingrepen. Hierdoor voldoet het gebouw aan de huidige wetgeving op het gebied van toegankelijkheid en brandveiligheid.

De hoofdingang werd behouden aan de Jezusstraat, met een beperkte (pop-up) horecaruimte aan de zijkant. Het hoofdgebouw ligt in het midden van het bouwblok en was oorspronkelijk een prachtig atrium, dat zich uitstrekte van de begane grond tot de derde verdieping. In 1990 werd het verbouwd en werd de opening tussen de begane grond en de eerste verdieping gedicht met een nieuwe vloerplaat. B-architecten heeft deze weer verwijderd en het gebouw in zijn oorspronkelijke glorie hersteld.

 

Open bibliotheek

De oorspronkelijke trap tussen de begane grond en de eerste verdieping werd bij de renovatie in 1990 afgebroken. De architecten herintroduceerden het in hun nieuwe concept, zodat het monumentale karakter weer tot zijn recht komt en er een logischer primaire circulatie in het atrium ontstaat, die alle verdiepingen met elkaar verbindt.

De ruime passerelles, verspreid over drie niveaus in het atrium, werden grotendeels ingevuld met een open bibliotheek. Het centrale niveau op de begane grond is nu een uitnodigende ontmoetingsruimte waar studenten kunnen lunchen, praten, pauzeren en met elkaar in contact kunnen komen. Het heeft een multifunctioneel karakter en kan gebruikt worden voor evenementen, lezingen etc.

De hoge, open bestaande ruimtes in het volume aan de Kipdorpvest werden zoveel mogelijk behouden en in hun oorspronkelijke staat hersteld. Ze vormen de ideale context om waardevolle, aangename les- en studieruimtes te creëren.

Bron: B-architecten
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners