B-architecten levert met Meeren en Kadans twee cohousingprojecten op in provincie Antwerpen

Ontwerpbureau B-architecten leverde recent twee collectieve woonprojecten op voor ontwikkelaar HEEM. Kadans ligt in en rond de eeuwenoude Molenhoeve bij het Albertkanaal in Wijnegem, terwijl Meeren is gebouwd in en rond een bestaande schuur in Olen die op de erfgoedlijst staat. In beide projecten hebben alle bewoners een woning met een eigen tuin, maar ze delen ook een zwembad of zwemvijver, een sauna, een grote groene buitenruimte en een binnenruimte voor multifunctioneel gebruik.

Meeren

In het rustige Meren bij Olen, op een terrein van 1 ha, clusteren acht BEN-woningen van drie tot vier slaapkamers rond een buurtschuur en een groot polyvalent plein. De woningen in CLT-bouw hebben aangrenzende zonnige privétuinen die uitkomen in het groene domein met een gemeenschappelijke speelruimte, zwemvijver en moestuin.

In de gerenoveerde schuur kunnen bewoners gebruik maken van de keuken met leefruimte, een coworkingruimte en een sauna. Verder delen de bewoners een overdekte fietsenstalling en een parkeerplaats met een elektrische deelauto.

 

Kadans

De Molenhoeve is gelegen in de Stokerijstraat in Wijnegem, vlak naast het Albertkanaal. Aan de linkerkant van het perceel is het beschermde Wijnegempark met de Jan Vlemincktoren. Aan de rechterkant vinden we de Kanaalsite van Axel Vervoordt. Het collectief woonproject Kadans ligt midden in de 'witte' wijk van de Kasteellei en huisvestte vroeger de Koninklijke Antwerpse Roeiclub.

De stijlkenmerken van de hoeve verwijzen naar de architecturale elementen binnen het park en vormen de basis voor de historische waarde van de site. Omwille van deze erfgoedwaarde werd besloten om het bestaande gebouw volledig te herbestemmen.

 

Ideale herbestemming

Een cohousingproject vormde de ideale herbestemming voor de site, met acht wooneenheden in de hoeve gekoppeld aan een nieuwbouwproject met zes woningen, een gemeenschappelijke ondergrondse parking en een gemeenschappelijk paviljoen in de tuin. Naast de gebouwen zijn er twee bijgebouwen voor fietsenstalling, een buitenzwembad en een wadi voor infiltratie van regenwater op het terrein.

Elke wooneenheid, zowel in het bestaande als in het nieuwe gebouw, heeft een terras en een privétuin, die geleidelijk overgaat in de gemeenschappelijke tuinen en het gemeenschapsleven. Het hele terrein heeft wandelpaden omgeven door weelderig groen en extra bomen.

Bron: B-architecten
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners