Belgian Construction Award voor CO2-negatieve en circulaire gevelsteen Pirrouet®

Baksteenfabrikant Vandersanden heeft een Belgian Construction Award gewonnen in de categorie Climate Future Solution met de CO2-negatieve gevelsteen Pirrouet®. De jury loofde de milieuvriendelijke productie zonder fossiele brandstoffen en de brede toepasbaarheid.

"De Climate Future Solution award is zowat de meest ambitieuze award die we met Pirrouet® konden winnen. Het vormt een mooie erkenning voor de impact die we met deze innovatie willen creëren.", zegt Rudi Peeters, CEO bij Vandersanden.

Vandersanden sleept opnieuw een Belgian Construction Award in de wacht

Vandersanden, het grootste baksteenproducerende familiebedrijf van Europa met meer dan 850 medewerkers, is in de prijzen gevallen tijdens de Belgian Construction Awards (BCA).

Het bedrijf mocht de award in de categorie Climate Future Solution in ontvangst nemen. De jury motiveerde haar keuze als volgt: “Pirrouet® zet een nieuwe standaard met zijn benadering van milieuvriendelijke productie, volledig zonder fossiele brandstoffen en met een brede toepasbaarheid. Het is een cruciale stap voorwaarts voor de toekomst van onze planeet en de bouwsector."

De Belgian Construction Awards is de belangrijkste prijsuitreiking voor de Belgische bouwsector en heeft tot doel om veelbelovende, creatieve en innoverende personen, projecten en bedrijven in de bouwsector in de kijker zetten.

"In deze innovatie zijn er jaren hard werk gekropen. Het resultaat brengt ons dichter bij onze belofte voor een CO2-neutrale toekomst, zoals dat vastgelegd is in ons duurzaamheidsprogramma 'Together to Zero'."
- Rudi Peeters, CEO van Vandersanden -

"Als baksteenfabrikant is de award in de categorie Climate Future Solution misschien wel de meest ambitieuze die we konden winnen. Deze bekroning onderstreept de impact die we met Pirrouet® willen maken. Dit is niet louter een nieuw product, maar ook een nieuwe benadering van hoe we binnen de bouwsector omgaan met de productie en verwerking van materialen. In deze innovatie zijn er jaren hard werk gekropen. Het resultaat brengt ons dichter bij onze belofte voor een CO2-neutrale toekomst, zoals dat vastgelegd is in ons duurzaamheidsprogramma 'Together to Zero'", vervolgt hij. "Ondernemen doe je namelijk niet alleen voor jezelf. We zijn dan ook enorm trots dat we hiermee in de prijzen gevallen zijn.", zegt een trotse Rudi Peeters, CEO van Vandersanden.

In 2021 viel Vandersanden eerder al in de prijzen tijdens de Belgian Construction Awards. Dat was toen in de categorie Product en Proces/IT voor Robobrick®.

Eén ton pirrouet® gevelstenen neemt 60 kg co2 op

Pirrouet® is de eerste CO2-negatieve gevelsteen in de bouwsector. De productie van de gevelsteen gebeurt namelijk zonder enige CO2-uitstoot. Vandersanden past hiervoor de carbonatietechnologie toe in een innovatief productieproces waarbij de steen uithardt met behulp van CO2. De gevelstenen worden in plaats van gebakken met fossiele brandstoffen, dus uitgehard met CO2, zonder dat daar extra energiebronnen voor nodig zijn. Eén ton Pirrouet® gevelstenen neemt uiteindelijk zo'n 60 kg CO2 op bij het uitharden.

Bovendien is de Pirrouet®-steen grotendeels een circulair product. De steen bestaat tot maar liefst 80 procent uit minerale reststromen (carbinox en stinox) uit de staalindustrie. Dankzij deze toepassing komen de reststromen niet terecht op de afvalberg, maar worden ze duurzaam hergebruikt. De nieuwe gevelsteen bestaat zodoende voor slechts 20 procent uit primaire grondstoffen zoals zand, water en eventuele kleurstoffen.

Game-changer in de bouwsector

De Pirrouet® gevelsteen is niet alleen een revolutie naar een duurzaam ontwerp en bouwpraktijken, maar gaat ook hand in hand met esthetiek, én is klaar om wereldwijd toegepast te worden in de bouwsector.

Vandaag is de steen al te bewonderen in de gevel van de nieuwe innovatiecampus van Living Tomorrow. Vanaf april 2024 is de nieuwe fabriek van Vandersanden helemaal operationeel, en kunnen projecten in de Belgische en Nederlandse markt beleverd worden. Daarnaast worden de mogelijkheden ook bekeken voor andere markten.

"Met deze nieuwe innovatie tonen we aan dat het wel degelijk mogelijk is om de ecologische voetafdruk van de bouwsector te verkleinen, en zo ons steentje bij te dragen aan wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen. We hopen dan ook dat Pirrouet® andere spelers in de bouwsector kan inspireren, en aanzetten om ook zelf stappen te ondernemen voor een CO2-neutrale toekomst."
- Rudi Peeters, CEO van Vandersanden -
Bron: Vandersanden
Deel dit artikel:

Onze partners