Belgische architecten Tomas Nollet en Hilde Huyghe stellen tentoon in UK

De tentoonstelling Designing the terraced house toont drie projecten voor rijwoningen in Belgiƫ aan de hand van het ontwerpproces en het uiteindelijke resultaat. In het ontwerpproces is de invloed van andere kunsten essentieel voor Nollet en Huyghe. De schets en de tekening hebben dan ook een bijzondere status.
De tentoonstelling Designing the terraced house toont drie projecten voor rijwoningen in België aan de hand van het ontwerpproces en het uiteindelijke resultaat. In het ontwerpproces is de invloed van andere kunsten essentieel voor Nollet en Huyghe. De schets en de tekening hebben dan ook een bijzondere status.
 
Het echtpaar Tomas Nollet en Hilde Huyghe begon als architecten in 1992. Ze ontvingen verschillende prijzen voor hun rijwoningen en andere gebouwen.
Nollet onderwijst architecturaal ontwerpen en bereidt momenteel zijn doctoraat voor bij Sint-Lucas Architectuur, Faculteit voor Architectuur en Kunsten in Brussel. Titel van het doctoraat is ‘Between Brief and Building’. Nollet is in zijn onderzoek vooral geïnteresseerd in het ontstaansproces van gebouwen.
 
Tomas Nollet geeft volgende commentaar op zijn praktijk:
“Glossy tijdschriften en andere publicaties over architectuur geven de indruk dat de architect een erg gemakkelijk en aantrekkelijk beroep heeft. Je krijgt een opdracht voor een interessant project en zoveel jaar later wordt het gebouw opgeleverd. Als het allemaal goed gaat wordt het gepubliceerd en geprezen als voorbeeldig. Wanneer het aan een breder publiek wordt blootgesteld krijg je kritiek en leer je uit de ervaring. Terwijl je nog in dat proces zit, of misschien net daarna, begint alles weer van voren af aan.
Meestal is men zich niet bewust van de jaren van intensief onderzoek die aan het uiteindelijke resultaat voorafgaan. Je hebt een programma van eisen bestudeerd en tegelijkertijd moet je ruimte laten voor veranderingen die in de loop van de jaren moeten worden aangebracht. Je hebt samen gewerkt met ingenieurs en je hebt je ontwerp verschillende keren gepresenteerd aan de klanten, doelgroepen, buurtbewoners, etc. Je hebt verschillende opties onderzocht en duizenden tekeningen gemaakt.
We nemen aan dat de methodes die we in ons bureau gebruiken niet heel erg anders zijn van die in andere bureaus. We verwijzen niet naar de uiteindelijke ‘stijl’, maar naar een modus operandi.”
 
Op de avond van de opening zullen er lezingen zijn door Tomas Nollet over zijn doctoraal onderzoek en door architect, architectuurcriticus en docent Marc Dubois over zijn onderzoek naar de Belgische rijwoning.
 
De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met ed.projects - edith doove en de Plymouth Architectural Trust/Plymouth Branch RIBA/School of Architecture Design & Environment University of Plymouth/Ibstock Bricks.
 

Praktisch:

Designing the terraced house
Level 2 Gallery, Roland Levinsky Building, University of Plymouth
Donderdag 24 februari – Vrijdag 11 maart 2011
Lezingen door Tomas Nollet en Marc Dubois, opening van de tentoonstelling donderdag 24 februari om 18.30u: LT1 Roland Levinsky Building
 

Meer informatie:

Thomas Nollet: 0472 /780 628

Deel dit artikel:
Onze partners